Programiranje

Kako se prave aplikacije u programskom jeziku Python

Danas prelazimo na aplikativni deo Pythona. Kako bismo razvijali aplikacije, biće nam potrebne platforme za rad, IDE (Integrated Development Environments), odnosno GUI (Graphical User Interface). Pokušaćemo da vam prikažemo neke od glavnih alata koje možete koristiti za razvoj aplikacija i korisničkog interfejsa. U ovom delu ćemo videti kako se instaliraju IDE i GUI. Takođe, uz video sadržaj koji smo postavili moći ćete da vežbate razvoj aplikacija. Dakle, kao što smo u prošlom tekstu naveli, sada idemo na programiranje i grafički izgled vaših aplikacija.

Nakon prva dva dela u kojima smo pisali o osnovama programskog jezika Python, sada možete pogledati i kako on u suštini izgleda kroz razvoj aplikacija. Frejmork, IDE i GUI, koje smo mi naveli ne moraju nužno da znače da ih vi morate koristiti, ali smo smatrali da je to najlakši put kako biste shvatili kako Python radi i izgleda u takvom okruženju.

Kako se prave aplikacije u programskom jeziku Python

Video materijal koji smo postavili sadrži više od 15 i više kratkih i dužih video klipova programiranja u Pythonu.
Da biste videli kako funkcioniše Python sa IDE i sa GUI, odvojite vreme za ovaj video, jer ćete i sami pomoću njega početi da pravite aplikacije.

Ovo nije video materijal sa osnovnim “Hello World” koje svi znamo, već veoma koristan za početnike koji mogu pogledati svoj rad odmah nakon kucanja koda.
S početka video materijala će vam biti objašnjeno šta morate imati instalirano kako biste nastavili programiranje. Tu su naravno IDE i GUI i najviše će reči biti o njima.

Platforme za instalacije

Platformu koju ćemo navesti možete koristiti za izradu aplikacija, odnosno aplikativnih projekata. Deo ove platforme koja obuhvata i razvoj Web aplikacija se plaća. Međutim, za razvoj Web aplikacija možete koristi Django frejmvork, tako da Qt možete koristiti za razvoj aplikacija i on vam je dovoljan za sada, jer sadrži ogroman broj alata. Ovde možete preuzeti Qt frejmvork

Obavezno pročitajte pre instalacije PyQt4 i PyQt5

Skrenućemo vam pažnju da je video snimljen za starije verzije nego one koje se trenutno koriste. Tako npr. u videu se govori o PyQt4 a trenutno postoji PyQt5.

Preporučujemo vežbanje na PyQt5 ako pretpostavimo da radite na Linuxu ili koristite Ubuntu.
Ovde možete pročiotati koje su to razlike između PyQt4 i PyQt5

Pretpostavimo da koristite Linux, na sledećem linku možete preuzeti instalaciju PyQt5

Ukoliko vam ne odgovara nijedan GUI, ovde možete pogledati i istražiti koji vam odgovara.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio na korist, ukoliko jeste, podelite ga s vama dragim ljudima.

Srećno uz Python 🙂

Napišite komentar