Programiranje

Primena programskog jezika Python

python

Pogledajmo kakva je primena programskog jezika Python i kako izgleda kroz objektno orijentisano programiranje. Objasnićemo i njegove osnovne pojmove, kako biste se lakše kretali kroz sveta Pythona.

Primena programskog jezika Python i njegove prednosti

Pokušaćemo da vam kroz primere pokažemo funkcije, stringove, petlje, liste i još mnogo toga.
Ono što treba da znate o programiranju u Pythonu jeste da je veoma čitljiv programski jezik i da je mnogo više od pukog kodiranja.
Kad se budete malo bolje upoznali s Pythonom shvatićete zašto smo vam skrenuli pažnju na ovaj detalj.

Početkom učenja i čitanjem dokumentacija o Pythonu, ulazite u osnove kreiranja jednog čvrstog temelja za vaše buduće programiranje.
U ovom delu uputstva smo vam pripremili da sagledate Python iz više uglova i da počnete da koristite samo ono što vam je potrebno za uspešno programiranje.

Kako više budete zalazili u Python, primetićete sve njegove dobre strane, jer se programiranje u Pythonu može upotrebiti na bezbroj načina u našem svakodnevnom životu.
Verovali ili ne, ali pre nekih mesec dana su izašle i prve knjige za decu od 13 godina kako bi učila programski jezik Python.

Šta je Python Biblioteka (Python Library)

Primera radi, danas ste odlučili da odete u kupovinu i znate šta želite da kupite, međutim, ne znate gde se ta stvar nalazi.
Drugi primer može biti da želite da povučete informacije iz XML ili HTML fajla, a ne znate gde to da nađete. Dakle, u oba ova slučaja su vam potrebne još neke informacije.

python_biblioteka

Za prvi slučaj ćete otvoriti mapu i početi tražiti ulicu gde se nalazi radnja sa određenom robom.
U drugom slučaju ćete pokušati da pronađete Biblioteku, jer tamo piše kako ćete obaviti ove funkcije.

Kao i kod svakog drugog programskog jezika morate sebe navikavati da koristite biblioteke, pa tako i kada je Python u pitanju. Biblioteke su osnove programiranja, jer u njima sve piše, zato smo vam pripremili jedan primer gde ćete videti Python Biblioteku kako izgleda i kako radi.

Na primer, javio vam se klijent koji na neki način mora da povuče neke informacije i podatke iz XML fajla. Šta ćete vi uraditi ?
Odmah ćete otići na ovaj link i to uraditi za klijenta.
Da, eto, vrlo jednostavno!
Bitno je da znate šta tražite kada raspolažete određenom informacijom.

Dakle, sada kad ste posetili link, videli ste kako izgleda Biblioteka za Python jezik.
U ovom delu se nećemo baviti istraživanjem i objašnjavanjem kako radi Beautiful Soup (da ne kažemo domaća čorbica), ali ćemo se u nekim od drugih postova pozabaviti kompletnim radom biblioteka.
Za sada ostajemo na tome da vam objasnimo kako da se snalazite i sebi olakšate posao.

Reč, dve i o čorbici.
Beautiful Soup
je biblioteka za Python koja služi za povlačenje podataka iz HTML i XML fajlova.
Ovakve biblioteke sa mnoštvom raznih funkcija veoma koriste programerima.
Pomoću datotetka uspevaju da reše probleme vrlo brzo, pa samim tim je velika ušteda vremena na projektu. Iz tog razloga, da biste sebi uštedeli vreme, morate sebe naterati na samom početku da počnete da koristite biblioteke. One su dobre i od velike pomoći su programerima.

Dakle, sada smo naučili jednu veoma bitnu stvar, a to je da naučimo da kucamo u pretraživače “Python Libraries”!

Osnove programskog jezika Python

Ukoliko ste ispratili prvi deo o Pythonu, onda ste verovatno već otvorili neki od editora i uspešno učite kako da programirate. Kao što smo videli na gore prikazanom primeru biblioteke šta treba da znate u vezi sa njima, sada vam predstavljamo jednu od “armatura” Python jezika.

Ova tabela čini Python jezik

S početka odmah možemo da objasnimo ključne reči, odnosno identifikatore koji se upotrebljavaju u Pythonu.
Ovo vam je osnova, tako da će vam trebati u daljem učenju.

Kada savladate tabelu, veliki posao ste uradili, jer ste tako praktično naučili Azbuku Pythona.

 • and
 • as
 • assert
 • break
 • class
 • continue
 • def
 • del
 • elif
 • else
 • except
 • exec
 • False
 • finally
 • for
 • from
 • global
 • if
 • import
 • in
 • is
 • lambda
 • None
 • nonlocal
 • not
 • or
 • pass
 • print
 • raise
 • return
 • True
 • try
 • while
 • with
 • yield

 

 

 

 

 

 

 

 

Idemo dalje.
Sada kad ste se upoznali malo sa okruženjem, potrebno je da znate kako da razgovarate s računarom pomoću jezika koji on razume.
To je isto kao da želite da naučite norveški jezik i želite da komunicirate s ljudima iz Norveške.
Potrebno je malo vremena i vi ćete progovoriti, tako je i sa Python programskim jezikom, odnosno i sa svim drugim programskim jezicima, samo je potrebno znati način učenja.

Sada idemo na primere i da počnete da razvijate polako vaše prve programe.

Ukoliko ste pročitali naš prvi deo o Pythonu onda ste verovatno i posetili linkove gde smo vas uputili na dokumentaciju sa vežbama.

Uvod u programski jezik Python

Na sledećem linku možete videti i preuzeti dokumentaciju.
Uvod u programski jezik Python

Kada smo već kod nauke, odnosno primene Pythona u neke naučne svrhe, možemo da vidimo kako se Python koristi u matematici.
Međutim, matematika nije jedina oblast gde Python može da se upotrebi, već su tu fizika, hemija, geografija itd..
U daljem tekstu će biti prikazani svi Osnovni Paketi Python programskog jezika, koji će vam dočarati njegovu primenu u svakodnevnom životu.
Sve ono što možete da pravite i radite kroz vizuelizaciju i programiranje. Da, dobro ste pročitali, vizuelizacija u Pythonu. Ali o tome malo kasnije.

Kao što ste već pročitali na gore pomenutom linku je uvod u programiranje, a na sledećem možete videti njegovu pravu primenu u vidu sintaksi, stringova, funkcija, petlji, liste i funkcije, bitskih operatora, klasa i drugih činioca programskog jezika.

Objektno orijentisano programiranje u Pythonu

Kao početak primene možete ovde pročitati jedan master rad, koji će vas kao početnika progamera odvesti pravo u centar programskog jezika Python.
Rad je osmišljen za početnike, kao i da utiče na njihovo razmišljanje tokom programiranja, kako bi se što bolje upoznali i na lakši i brži način shvatili koncept jezika Python.

Objektno orijentisana paradigma jezika Python

Kad završite pregled ovog dokumenta, uz pretpostavku da ste i ostalu navedenu dokumentaciju pregledali i da ste sada više upućeni u kodiranje,  funkcije i sintakse, mi vam predlažemo sledeće.

Na ovom linku možete pregledati Elektronski kurs za programski jezik Pajton.

Kurs je na srpskom jeziku i zahvaljujući matematičkom fakultetu, ovako nešto postoji kako bi se Python zajednica proširila. Ovde možete videti uživo i pratiti svoj rad u programiranju Pythona. Veliki broj funkcija i petlji, kao i odličnog objašnjenja.

Osnovni Paketi Programskog Jezika Python

Ovaj deo je veoma bitan da ispratite, s obzirom na dokumentaciju i objašnjenja u vezi sa Osnovnim paketima Pythona.
U ovom delu ćete se upoznati s Jupiterom (Jupyter) Anakondom (Anaconda) Pandom (Pandas) Numeričkim Pythonom (NumPy) i još nekim paketima.

Kako ne bismo ostavili po strani i naše naučnike, koji se vredno trude da nešto naprave u Srbiji, odlučili smo da i za njih postavimo možda neke zanimljive linkove, kako bi mogli preuzeti takozvani Naučni Python (SciPy)

python_ekosistem

Ukoliko se bavite fizikom, matematikom, ili geografijom, neki od ovih linkova vam mogu pomoći da možda Python bude vaš budući odabir programskog jezika kao oslonac u daljem naučnom radu.

Takođe, ako se bavite geometrijom, algebrom, integralima i ostalim zanimljivom stvarčicama iz matematike, onda su ovo neka mesta koja će vam biti interesantna za posete…
Na sledećim linkoviam možete pronaći mnošto korisnog materijala kada je reč o Pythonu.

Trudili smo se da vam predstavimo na što jednostavniji način, kako bismo preskočili sve one zavrzlame od kojih suštinski nemate nikakvu korist.
Inače, ovi linkovi nisu samo usmereni na naučnu stranu, već i početnici programeri mogu da ih koriste, pre svega što će videti sve dobre i korisne strane Python jezika.

Štaviše, na linkovima ispod ćete videti u stvari koliko je Python zanimljiv i zabavan za programiranje. Videćete njegovu neograničenu primenu uopšte.
Uzećemo u obzir da ste početnik ili neko ko ima malo manje iskustva s Pythonom. Preporučujemo da za sada ne ulazite previše u eko sistem Pythona, jer postoji mogućnost da zalutate od toliko informacija.

Dakle, držite se početka iz prošlog posta, jer linkove koje vam sada predstavljamo pružaju širu sliku upotrebe Pythona. To znači da želimo vam prikažemo sve njegove prednosti i zašto je dobro da ga učite.

Osnovni Paketi Pythona :

Jedan od naprednijih paketa Pythona je svakako IPython.
Kao što smo naveli u delu teksta da postoji vizuelno programiranje, onda se upoznajte s Jupiterom kao delom IPythona.

python

U nekim od narednih tekstova će biti pokaznih primera i aplikacija, kako radi vizuelizacija u IPython.

Nadamo se da su vam smernice pomogle, a do sledećeg teksta radite vredno i budite motivisani. Ukoliko se već bavite Pythonom i imate neke zanimljivosti koje biste želeli da podelite, slobodno nam pišite.
Želimo da širimo reč znanja svima koji bi da je prihvate.

Uskoro se vidimo sa još boljim stvarčicama iz Python kuhinje, a do tada… radite_vredno.py

2 Komentara

Napišite komentar