Programiranje

Programski jezik JavaScript

JavaScript je jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice.
Iako je i pre 10 godina bio veoma interesantan, pojavom Node.js platforme JavaScript je stekao neverovatnu popularnost među programerima širom sveta. Istraživanje sajta Stack Overflow za 2016. godinu pokazalo je da i petu godinu za redom JavaScript zauzima prvo mesto kao jezik koji se najviše koristi.

Pored obaveznog HTML-a i CSS-a koji nisu programski jezici, ukoliko želite da budete dobar Front End ili Full Stack Web Developer potrebno je da učite i JavaScript. Postoji mnogo biblioteka i framework-a, ali početnicima nije preporučljivo da ih koriste.
Najkorišćenija JavaScript biblioteka već godinama unazad je jQuery koja ima svrhu da olakša upotrebu JavaScript-a. Njihov slogan „write less, do more“ dosta govori. Takodje, jQuery poseduje plugin-ove pomoću kojih možete postići neverovatne rezultate.

Oni malo napredniji mogu pogledati listu najpopularnijih JavaScript framework-a, a to su:
· NODE.JS
· ANGULAR.JS
· VUE.JS
· METEOR
· EMBER.JS
· THREE.JS
· REACTJS

Ukoliko ste ipak početnici u ovoj oblasi i još uvek niste spremni da krenete sa učenjem komplikovanih primera, ove informacije će vam sigurno biti od koristi:

  1. Naš kod možemo pisati između <script></script> tagova, a možemo i linkovati naš JS fajl ukoliko želimo da nam fajlovi vebsajta budu pregledniji i lepsi <script src=”main.js”></script>
  2. JavaScript ignoriše razmake

· Naš kod možemo pisati između tagova, a možemo i linkovati naš JS fajl ukoliko želimo da nam fajlovi vebsajta budu pregledniji i lepsi
· JavaScript ignoriše razmake
· Bitno je da šta pišemo malim, a šta velikim slovima
· Komentare pišemo sa dve kose crte //
· JavaScript čita komande red po red osim ukoliko mu mi ne “kažemo” drugačije
Najbitnija stvar pre nego što odaberete jezik koji želite da učite je da se dobro informišete o njemu, da odlučite čime zapravo želite da se bavite i koji su vaši ciljevi, nadamo se da to nije samo novac.

Na linku možete preuzeti knjige za JavaScript programski jezik

 

1 komentar

Napišite komentar