Donacije

За Видовдан – пошаљимо поруку братске љубави на 1033

 

Браћо и сестре, као што сви знамо како је тешко стање нашег народа на Косову и Метохији, пожелели смо да упутимо један јавни позив целом српском народу.
Без сумње, Видовдан је најважнији датум у колективној свести српског народа и заједно са светосављем један од темеља колективног идентитета Срба.

Видовдан је пре свега дан када се сећамо свих који су дали живот за Србију.

Зато браћо и сестре, сетимо се и овог пута косовско-метохијских страдалника који су и даље на Космету, који страдају и који упркос том страдању не желе да напусте своја огњишта.

Позивамо вас све да 28.јуна 2016. године, на празник Видовдан сви пошаљемо поруку љубави на хуманитарни број 1033, за један оброк нашем народу, корисницима народних кухиња на Косову и Метохији.

kuhinja

Од доласка међународних снага 1999. године, више од 60% српског становништва напушта Косово и Метохију.
Они који су остали, остали су у руралним срединама, суочени са недаћамао као што су ограничена слобода кретења, незапосленост и глад.

podela_hrane

Због тога је 2000. године у оквиру Епархије рашко-призренске основана хуманитарна организација “Мајка девет Југовића” која води шест народних кухиња широм Косова и Метохије у којима свој једини кувани оброк током дана проналази преко 2000 Срба, који упркос свим проблемима одбијају да оду.

Поред посвећености да народне кухиње опстану и у најтежим тренуцима током претходних 16 година, организација “Мајка девет Југовића” спровела је и многе друге пројекте у циљу опстанка и нормализације живота преосталих Срба на Косову и Метохији.
Остварени су пројекти Фарме коза и оваца, фарме за тов јунади, млекаре, пољопривредног газдинства, а последњи пројекат који је у фази изградње је погон за пастеризацију поврћа, који представља затварање круга цикличне производње хране. Осим тежње ка самоодрживости народних кухиња и стварњу више десетина радних места, ови велики пројекти на свом крају омогућавају спровођење низа малих пројеката помоћи угроженим породицама са циљем њиховог оспосбљавања за привређивање и живот од сопственог рада.

Током 16 година рада, не би успели да опстанемо, а затим да успемо у својим намерама, да није било помоћи Републике Србије, друштвено одговорних јавних предузећа и приватних компанија, хуманитарних организација широм света, али пре свега желимо да истакнемо бригу појединаца, добрих људи који своје мало одвајају да нахране оне којима је храна неопходна, шаљући смс поруке на 1033. Да није било те и такве бриге и помоћи, Срба на Косову и Метохији данас би било неупоредиво мање.

Рад народних кухиња и посвећеност реализацији наведених пројеката је континуиран и мукотрпан рад који изискује многе и велике трошкове. Зато је брига српског народа за своју угрожену браћу и сестре и даље неопходна.

Позив упутиле Организације :

 

Народне Кухиње на Косову и Метохији

Дигитална Србија

Срби за Србе

Мееt The Serbs

Фондација Делије

Napišite komentar