Sajber bezbednost

Conti ransomver pogodio Apple i glavnog dobavljača Tesle – traže 15 miliona dolara za otkup

Grupa Conti ransomvare-a povezana je sa napadom na Delta Electronics, tajvansku kompaniju za proizvodnju elektronike i glavnog dobavljača elektronskih komponenti kompanijama poput Apple-a i Tesle.
Napad se dogodio prošlog petka, 21. januara, navodi se u saopštenju kompanije berzanskim vlastima.

Kompanija je saopštila da je napad otkriven odmah, a njen bezbednosni tim je intervenisao kako bi obuzdali zaražene sisteme i automatski započeli operaciju oporavka.
Delta Electronics, koja je prvenstveno poznata po svojim moćnim UPS rešenjima, kaže da napad nije uticao na njene proizvodne sisteme.

Međutim, u današnjem izveštaju sa lokalnog sajta za tehnološke vesti CTVANT, reporter tvrdi da je dobio kopiju internog izveštaja o incidentu koji detaljno opisuje napad, kao i da su posledice daleko gore nego što je kompanije objavila.
Napadači su kodirali više od 1.500 servera i više od 12.000 radnih stanica od Deltine flote od 65.000 računara.

Delta, koja navodno radi sa Trend Micro-om i Microsoft-om na suzbijanju štete, navodno je pronašla kopiju ransomvare-a raspoređenog unutar njene mreže, koji je identifikovan kao verzija Contija.
Napadači navodno traže otkupninu od 15 miliona dolara od tajvanskog proizvođača elektronike.

U vreme pisanja ovog teksta, Deltino ime tek treba da bude pomenuto na Contijevom sajtu za curenje, što obično znači da dva entiteta još uvek pregovaraju o plaćanju.

Prema našem izvoru kompanija tek treba da obnovi većinu svojih sistema dok i njihova zvanična veb stranica ostaje van mreže.
Kompanija Delta trenutno  koristi alternativni veb server za održavanje kontakta sa svojim klijentima.

Napišite komentar