Sajber bezbednost

Da li je privatnost korisnika na NordVPN ipak ugrožena ?

NordVPN je jedan od najpopularnijih VPN provajdera na svetu. Prema rečima samih kreatora, oko 14 miliona korisnika širom sveta koristi VPN.
Agresivno oglašavanje Jutjubera kao što su PevDiePie (111 miliona pretplatnika), CaseiNeistat (12 miliona pretplatnika) i Philip DeFranco (6 miliona pretplatnika) učinilo je NordVPN provajdera neverovatno popularnim kako na Zapadu tako i u Rusiji.

🚸 Manifest kompanije (https://nordvpn.com/en/about-us/) glasi:

“Zahvaljujući NordVPN-u, niko neće moći da prati vaše aktivnosti na mreži, uključujući i nas. Ne vodimo evidenciju VPN servera. Ako nas pitaju o korisnicima, nećemo moći da pružimo informacije.”

Pre neki dan je poznati američki časopis PC Mag objavio zanimljiv članak o Nord VPN nakon što je Europol ugasio VPN provajdera Vpnlab.net,
Izmene jednog blog posta na NordVP je trebalo da prođe neprimetno. Blog post koji je pušten 2017 godine doživeo je izmene pre dva dana 2022.

Izmene su sledeće sadržine.

2017 “NordVPN posluje pod jurisdikcijom Paname i neće se povinovati zahtevima stranih vlada i bezbednosnih agencija,”

2022 “NordVPN posluje pod jurisdikcijom Paname i ispuniće zahteve stranih vlada i bezbednosnih agencija, samo ako će zahtevi biti u skaldu sa zakonom i propisima.”

PC Mag tvrdi da je originalni post, kao što se može videti na linku.
(https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eGDzvhVMiTIJ:https://nordvpn.com/blog/nordvpn-introduces-a-warrant-canary/+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us) *(web arhiva) *
od 2017 godine skoro neprimetno izmenjen u pogledu privatnosti korisnika, bez privlačenja previše pažnje korisnika.

NordVPN se pozicionirao kao privatni servis  iz Paname koja ne vodi evidenciju o korisnicima i ne sarađuje sa bezbednosnim agencijama van jurisdikcije ove zemlje.
Nakon što je PC Mag bio ogorčen izmenama na blogu, predstavnik NordVPN-a je morao da prokomentariše situaciju.

“Danas je PCMag objavio članak u kojem se navodi da je NordVPN “neprimetno izmenio sadržaj teksta na blogu iz 2017. radi usklađivanja sa zakonskim zahtevima potražnje podataka.“
Jedini razlog zašto smo napravili promenu u našem blog postu je bio da se ogradimo od loših učesnika u našem poslu, misleći i na druge VPN kompanije.”

“Od prvog dana našeg poslovanja, nikada nismo dali nikakve podatke o klijentima bezbednosnim agencijama ili stranim vladama.”

“Kada bi sudski nalog bio izdat po zakonima i propisima, da je pravno obavezujući prema nadležnostima u okviru kojih mi poslujemo, i ako bi sud odbio našu žalbu, onda ne bi bilo druge nego da se povinujemo zahtevima. Isto važi i za druge VPN kompaninije ako posluju legalno. U stvari, isto važi za sve kompanije u svetu”

“Mi smo drugačija liga u poređenju sa VPNLabs.net ili drugim VPN  provajderima koji omogućavaju nezakonite aktivnosti i čine više štetu nego dobro.“

Prethodno je NordVPN pokušao da dokaže svima da ni pod kojim okolnostima neće sarađivati sa vlastima drugih zemalja zbog posebnosti jurisdikcije Paname.
Ali s obzirom na trenutnu situaciju, NordVPN provajder se verovatno plaši mogućeg pritiska zbog zatvaranja VPNLabs.

Ono što se očigledno može izvući kao zaključak je sledeće, da ako vlasti drugih zemalja podnesu zvaničan zahtev u skladu sa zakonom, onda NordVPN više neće biti toliko tolerantan prema onima koji se bave sajber kriminalom.

„Mi smo 100% posvećeni našoj politici nulte evidencije (zero-logs policy) – da bismo sačuvali i obezbedili privatnost i bezbednost korisnika, nikada ne vodimo evidenciju njihovih aktivnosti, osim ako nam to ne naredi sud na odgovarajući i legalan način“. – piše NordVPN

Dakle, evidentiranje radnji korisnika je moguće ako se lepo pita, naravno, u skladu sa zakonom.
Nakon ovog pisanja PC Mag-a i NordVPN-a, web link lokacija NordVPN više nije indeksirana

https://web.archive.org/web/*/nordvpn.com

“Sorry. This URL has been excluded from the Wayback Machine.”

A, kada pokušate da otvorite original stranicu iz 2017 dobijate poruku , ovo je snimak stranice koji je objavljen  20. januara 2022 godine u 23:40 i nalazi se na vrhu ekrana.

Evo i dve slike kako je tekst izmenjen.

Post iz 2017

NordVPN

Izmenjenji post 2022

NordVPN

Napišite komentar