Sajber bezbednost

Hakovana ekspozitura Rosnjefta u Nemačkoj

Hakovana ekspozitura Rosnjefta u Nemačkoj

Nemačka ekspozitura ruskog naftnog giganta Rosnjefta pretrpela je sajber napad i sada pokušava da se izbori sa posledicama.
Prema nemačkom izdanju Velt, “Rosneft Nemačka “su navodno napali hakeri koji podržavaju Ukrajinu u noći između 11. i 12. marta.

Hakeri tvrde da su uništili nekoliko desetina Apple uređaja, prodrli duboko u administrativne sisteme kompanije i dobili kopije slika diskova laptopova zaposlenih.
Nemačka savezna kancelarija za informacionu bezbednost (BSI) ponudila je kompaniji pomoć u obnavljanju sistema i izdala upozorenje ostalim predstavnicima energetskog sektora.

BSI sumnja da iza napada stoje članovi hakerske grupe Anonimusi, koji žele da okončaju sukob u Ukrajini.
Naime, Anonimusi su već napali i potpuno blokirali DDoS napadom međunarodnu veb stranicu Rosnjefta krajem februara.
Pre nekoliko dana je takođe objavljeno da je grupa provalila pristup serverima nemačke ekspoziture ruske državne kompanije i ukrala njene podatke.

Napad nije uticao na trenutno poslovanje ili isporuke, ali su sistemi bili značajno pogođeni. Konkretno, izmenjeni su različiti procesi, uključujući i mogućnost sklapanja ugovora.

Hakeri tvrde da su uspeli da pristupe serverima Rosneft Nemačke i preuzmu preko 20TB podataka.
Istovremeno, prodiranje u sisteme Rosnjefta Nemačke je bilo veoma duboko tako da su lako pronašli rezervne kopije laptopova zaposlenih i rukovodilaca.

Ljudi koji stoje iza hakovanja tvrde da neće otkriti sve podatke.
Glavne mete su političari i lobističke grupe, kao i njihove aktivnosti iza zatvorenih vrata.

Centralni deo nemačkog naftnog biznisa je naftovod «Дружба», koji povlači naftu iz Rusije u nemački grad Šved preko Poljske.
Kompanija Rosnjeft je najveći proizvođač nafte u Rusiji.
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je na čelu nadzornog odbora kompanije.

Hakovana ekspozitura Rosnjefta u Nemačkoj

Napišite komentar