Sajber bezbednost

Italijanska kompanija špijunira ceo svet 8 godina

Italijanska kompanija špijunira ceo svet 8 godina

Prema podacima iz Lighthouseua, Tykelab, italijanska podružnica RCS Labsa, optužena je za špijuniranje u korist autoritarnih režime u zemljama poput Libije i Iraka.
Kompanija je opisana kao “kompanija za razvoj softvera i sistemske integracije” i specijalizovana je za procenu bezbednosti i borbu protiv prevara.
Kritični nedostaci u funkcionisanju mobilnih mreža otkriveni su pre 8 godina. Ali, nisu popravljeni ili neko namerno nije hteo da popravi.

Tikelab je špijunirao Nikaragvu, Maleziju, Mali, Kostariku, Libiju, Pakistan, Irak i Makedoniju. poslednjih 8 godina. Tikelab je takođe mogao da prati građane iz Italije, Grčke i Portugala preko brojnih neobezbeđenih telefonskih mreža koje se nalaze u Tihom okeanu.

Lighthouse tvrdi da se špijuniranje dešava zato što telekomunikacione kompanije iznajmljuju pristupne tačke trećim stranama koje mogu da ih koriste za špijuniranje. GSMA, regulator mobilnih komunikacija, tvrdi da je nemoguće otkriti špijunažu na mrežama na ovaj način. Lighthouse je, pozivajući se na 2 anonimna izvora iz sektora telekomunikacija, naveo da Tikelabov špijunski softver sadrži softver Ubiko, koji može “pratiti kretanje bilo kog korisnika mobilnog telefona, bez obzira na njegovu lokaciju“.
Lighthouse takođe tvrdi da Tikelab nudi usluge post-analize. Tikelab, koji je špijunski program Hermit kompanije RCS Labs, korišćen je za špijuniranje građana Kazahstana.

 

Napišite komentar