Vesti

Kako se zaštiti od ransomvare napada ?

Kako se zaštiti od ransomvare napada ?

Ransomvare je jedan od najopasnijih tipova sajber napada jer može da vam zaključa sve podatke na neodređeno vreme.
Ovih dana, mnogi sojevi ransomvare-a su čak posebno prilagođeni za mala preduzeća, jer se često smatraju lakšom metom sa manje IT resursa na raspolaganju. Na sreću, postoji nekoliko mera koje možete preduzeti da biste se zaštitili od napada ransomvera.

Redovno pravite rezervne kopije

Ako ste postali žrtva ransomvare sajber napada, najbolji način da izbegnete plaćanje otkupa je da vratite svoje podatke iz rezervne kopije.
Na ovaj način izbegavate plaćanje otkupnine i kao rezultat toga ne gubite pristup svojim podacima.

Da biste sačuvali rezervne kopije svojih podataka, od ključne je važnosti da se uverite da ih čuvate van mreže vaše organizacije. Čuvanje rezervnih kopija na spoljnom čvrstom disku ili u oblaku je dobra mera predostrožnosti protiv ransomvare-a.

Instalirajte Anti-Ransomvare softver

Postoje softverska rešenja protiv ransomvare-a koja mogu da otkriju i blokiraju ransomvare da zarazi vaš sistem pre nego što do njega dođe.
Međutim, nakon što je malver na vašem sistemu, vaše mogućnosti da ga se rešite postaju poprilično ograničenee.

Antivirusni softver je važan, ali anti-ransomvare softver ide dalje od toga. Posebno cilja ransomvare i drugi zlonamerni softver koji je dizajniran da šifruje vaše podatke i čuva ih za otkup.
Antivirusni softver je, s druge strane, opštiji u svom pristupu.

Koristite softverske zakrpe

Održavanje vaših sistema ažuriranim najnovijim softverskim zakrpama je još jedan način da sprečite napade ransomvare-a.
Nove zakrpe često uključuju ispravke za postojeće ranjivosti, tako da je njihovo instaliranje efikasan način da se te rupe zatvore pre nego što budu iskorišćene.

Jedan od načina na koji ransomvare često dobija pristup vašem sistemu je iskorišćavanje poznatih ranjivosti. Održavanjem svog softvera ažurnim, možete osigurati da nijednu od ovih rupa ne ostavljate otvorenom.

Bezbednost pretraživanja

Zaštita vašeg računara se ne zaustavlja na vašoj sopstvenoj mreži. Podjednako je važno da se zaštitite kada pretražujete na vebu preko računara ili telefona.
Jedan od najlakših načina da se zarazite ransomverom je klik na zlonamernu vezu ili prilog, tako da je pažljivo pregledanje veb stranica i linkova ključna odbrana od ove vrste pretnji.

Kada posećujete veb lokaciju, uverite se da koristite dodatak za antivirusni pretraživač. Pored toga, izbegavajte posete sumnjivim sajtovima i nemojte kliknuti na veze (linkove) od ljudi koje ne poznajete.
Ako ikada primite sumnjivu e-poštu, možete je prijaviti i svom IT odeljenju ili VTK.

Ne otvarati mejlove sumnjive sadržine

Ukoliko ste osoba koja radi u firmi koja na dnevnom nivou dobija veliki broj mejlova, morate biti veoma oprezni u otvaranju mejlova.
To je nekad vrlo stresan posao, jer čovek mora da vodi računa i o svom poslu, ali i da bude oprezan zbog raznih potencijlanih napada.

Posebnu pažnju obratite na linkove i na sadržaj koji vam je zakačen kao dokument. Tu se najčešće krije ransomvare, kao uostalom i drugi virusi.
Ukoliko sumnjate na takav mejl, prosledite ga vašem sistem administratoru i on će znati šta će da uradi sa njim. Ukoliko vi ili vaša firma nema sistem admina, možete sumnjive linkove proveriti ovde
Ukoliko se desilo da ste već skinuli neki fajl koji vam je poslat, trudite se da ga ne raspakujete ili otvorite, već ga prvo uplodujte na ovaj sajt i proverite da li je zaražen.
Tako isto mo\ete uraditi i sa sumnjivom linkom. Par trenutaka sačekajte i videćte da li link maliciozan ili je sve u redu.

Kako se zaštiti od ransomvare napada ?

Ransomvare kao prevara

Važno je napomenuti da nisu svi napadi ransomvera stvarni.
U nekim slučajevima, prevaranti će pokušati da prevare žrtve da plate otkupninu koja zapravo ne postoji.
Iako softver protiv ransomvera može da vam pomogne da izbegnete prave napade ransomvera, on vas ne može zaštititi od prevara, pa je važno da budete oprezni.

Ne plaćajte nikome ko traži novac. Umesto toga, prijavite prevaranta i nikada im ne dajte svoj novac.

Pre plaćanja proverite da li je kripto virus stvaran

Pre nego što platite otkup, trebalo bi da potvrdite da imate pravi kripto virus na računaru.

To možete učiniti tako što ćete preuzeti besplatni antivirusni program i skenirati računar u potrazi za zlonamernim softverom.
Nakon skeniranja, trebalo bi da vidite bilo koji zlonamerni softver na svom računaru. Ako ih ne pronađete, onda je sigurno pretpostaviti da je ransomvare lažan i da je prevara u pitanju.

Zaključak

Napadi ransomvera su prava pretnja i mogu se desiti svakome. Na sreću, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se zaštitili od napada ransomvera. Redovno pravite rezervne kopije svojih podataka, instalirajte softver protiv ransomvera, koristite softverske zakrpe, bezbednost pregledanja i ne bežite od prevara sa ransomverom. Ovi koraci će vam pomoći da zaštitite sebe od toga da ne postanete žrtva ovog opasnog tipa sajber napada.

Napišite komentar