Vesti

Android telefoni u Kine dolaze sa ugrađenim špijunskim softverom

Android telefoni iz Kine

Nova studija pokazuje da su na najnovijim Android uređajima koji se prodaju u Kini unapred instalirani špijunski softveri koji prikupljaju lične podatke bez znanja korisnika.
Podaci se prenose ne samo proizvođaču, već i kineskim mobilnim operaterima, pa čak i van Kine.

Prema dokumentu, jedan od najpopularnijih proizvođača pametnih telefona u Kini i svetu, Xiaomi, OnePlus, i Realme, prikupljaju ogromne količine osetljivih korisničkih podataka kroz svoje maske za OS i razne unapred instalirane aplikacije.

Prikupljeni podaci se dele ne samo sa proizvođačem uređaja, već i sa provajderima usluga kao što su Baidu i kineski mobilni operateri.
S obzirom na bliske veze privatnog sektora sa kineskom vladom, ova studija izaziva zabrinutost u vezi sa nadzorom korisnika mobilnih uređaja u Kini.

Istraživači su proučavali sledeće modele uređaja kupljenih u Kini koji imaju instaliran lokalni firmver:

  • Xiaomi Redmi Note 11 sa Android 11/ MIUI 12.5.4.0 RGBCNKSM;
  • Realme K3 Pro sa Android 11/Realme UI v2.0 RMKS2205_11_A.13 (zasnovano na ColorOS 11);
  • OnePlus 9R sa Android 11/ColorOS 11.2 LE 2100_11_A.05.

U svojoj studiji, stručnjaci su uzeli u obzir da je korisnik uređaja odustao od slanja analitičkih podataka i podataka o personalizaciji dobavljačima i da ne koristi skladište u oblaku ili “bilo koje druge opcione usluge treće strane”. Istovremeno, proučavani  telefoni su prikupili sledeće informacije:

  • brojevi telefona;
  • trajni identifikatori uređaja (IMEI i MAC adrese, reklamni identifikatori itd.);
  • geolokacijski podaci;
  • kontakti korisnika;
  • istorija poziva;
  • telefonski metapodaci.

Primalac ovih podataka će imati jasnu predstavu o tome ko koristi određeni uređaj, gde ga koristi i sa kim razgovara.
Brojevi telefona u Kini su takođe vezani za individualni “ID građana”, što znači da je neraskidivo povezan sa stvarnim identitetom korisnika.

Istraživači su otkrili da se podaci šalju kineskim mobilnim operaterima čak i kada oni ne pružaju usluge (na primer, kada SIM kartica nije ubačena u uređaj).

Svi ovi podaci se prikupljaju bez ikakvog obaveštenja ili saglasnosti korisnika, a prema istraživačima nije moguće odustati od prikupljanja ovih podataka.
Prenos podataka takođe ne prestaje kada uređaj i korisnik napuste Kinu, uprkos činjenici da različite zemlje imaju različite zakone o privatnosti, što bi trebalo da utiče na način na koji se informacije prikupljaju.

Tokom protekle godine, kinesko špijuniranje korisnika samo se pojačalo.
Tako je 2. februara američki senator napisao pismo Apple-u i Google-u zahtevajući da se TikTok trajno zabrani na zvaničnim prodavnicama aplikacija.
Zabrana je nastala zbog rizika povezanih sa pristupom kineske vlade ogromnoj količini podataka koje aplikacija prikuplja o svojim američkim korisnicima.

Napišite komentar