Vesti

Windows 11 prikuplja više korisničkih podataka nego što znate

Windows 11

Windows 11 prikuplja podatke i deli ih bez saglasnosti korisnika sa marketinškim kompanijama. Kanal na YouTube-u “PC Security Channel” otkrio je da Windows 11 šalje zapanjujuću količinu svojih korisničkih metapodataka trećim stranama i svojim serverima. Iako su opcije prikupljanja telemetrije isključene, bloger je koristeći Wireshark alat za testiranje proverio koji se podaci mogu prikupljati bez pristanka korisnika.

Windows 11 takođe šalje svoje podatke na veliki broj sajtova trećih strana koji nemaju nikakve veze sa Microsoft-om i više su u marketinške svrhe, kao što su Bing, McAfee antivirus, MSN, pa čak i ScorecardResearch i Onetrust. Zaustavljanje prenosa podataka potrebno je to uraditi ručno.

U poređenju sa Windows 10 i njegovim prethodnicima, gde se lako može kreirati lokalni nalog, Windows 11 Home zahteva od korisnika da imaju Microsoft nalog i internet vezu.
Na primer, Windows XP je poslao samo podatke o ažuriranju OS-a bez deljenja drugih informacija na sajtove trećih strana ili sumnjive web resurse.

Verzija Windows 11 košta najmanje 150 evra, ali može biti besplatna nadogradnja za korisnike Windows 10 operativnog sistema. Kako kaže stara poslovica, “ako ne plaćate proizvod, onda ste vi proizvod”.

Omogućavanje opcije telemetrije mora biti isključeno ručno, što može biti teško za neiskusne korisnike.
Zabrinutost za privatnost može biti veća sa Windows 11 nego sa Windows 10.

Sve u svemu, ovaj operativni sistem predstavlja više rizika za privatnost.

Vreme je da uzmete u obzir neku od distribucija Linuxa!

Napišite komentar