Sajber bezbednost

Katastrofalni sajber rat između Rusije i Ukrajine

Katastrofalni sajber rat između Rusije i Ukrajine

Obe strane razumeju da će katastrofalni sajber napadi dovesti do obostranog uništenja sistema funkionisanja, koji će najviše pogoditi običan narod.
Usred vrhunca vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, raste zabrinutost zbog sajber rata bez presedana.
Eksperti za sajber bezbednost budno prate obe strane, strahujući od ozbiljnih sukoba u sajber prostoru, čija bi šteta mogla premašiti štetu od rata koji se vodi na zemlji.

Ranije je američki predsednik Bajden rekao da su SAD “spremne da odgovore” na svaki napad na kritičnu infrastrukturu.
Istovremeno, mnogi stručnjaci za sajber bezbednost strahuju od “digitalnog Pearl Harbora”. Međutim, prema njihovim rečima, za sada je sajber front relativno miran.

Strah od sajber rata nije nastao tek tako i niotkuda.
Međunarodni eksperti su više puta optuživali Rusku Federaciju za izvođenje sajber napada.
Konkretno, ruske hakere koji su  navodno bili povezani sa vladom RF, pa su tako i optuženi za velike sajber napade na ukrajinske elektroprivredne kompanije u 2015.-2016 godini. i distribuciju zlonamernog softvera, odnosno virusa NotPetya 2017. godine.

Osim toga, nevladini hakeri povezani su s nizom ozbiljnih sajber napada na velike kompanije, uključujući američkog naftnog giganta Colonial Pipeline 2021″.

Počevši od januara 2022. godine, oko 120 veoma važnih ukrajinskih sajtova je srušeno, a sajber napadi su takođe izvedeni odvojeno na nekoliko ministarstava, koja se takođe pripisuju Ruskoj Federaciji. Poslednji u nizu ako pričamo od početka rata u Ukrajini bio je napad na ukrajinsku sajber policiju.

Iako su ovi napadi bili “značajni i bez presedana”, oni “još nisu katastrofalni”, rekao je Aron Turner, stručnjak u Vectri, kompaniji za sajber bezbednost sa sedištem u Kaliforniji.
Prema njegovim rečima, to je zbog činjenice da nijedna strana ne želi da bude prva koja će “baciti šibicu u Treći svetski rat“.

“Najverovatnije smo došli do neke vrste popuštanja, gde obe strane razumeju da će katastrofalni sajber napadi najverovatnije dovesti do obostranog uništenja velikih sistema”, rekao je Turner za Guardian.

Osim toga, veliki i važni sistemi su sada bolje pripremljeni za sprečavanje napada nego ranije, pa je moguće da su neki od većih pokušaja hakovanja zaustavljeni, kažu stručnjaci.
SAD su uložile milijarde dolara u sajber odbranu, kako iz privatnih, tako i iz javnih izvora. Ukrajina je u proteklih sedam godina od napada na energetsku mrežu 2015. godine sprovela jačanje  kapaciteta u svojoj infrastrukturi.

Viša direktorka za informacije u Beloj kući, Tereza Pejton, optužila je Rusiju da ulaže više resursa u koordinisanu kampanju za širenje dezinformacija.
Prema mišljenju bivšeg glavnog savetnika Agencije za nacionalnu bezbednost Glena Gerstela, ruska preferencija dezinformacija nad razornim sajber napadima nije bila iznenađenje. Napadi na mrežne infrastrukture bi se smatrali “ekvivalentnim fizičkim napadima upotrebom bombi ili projektila“, dok je propaganda negde u sivoj zoni.

“Ovo su sve akcije da kažemo ispod linije, ali su i dalje štetne i veoma opasne”, rekao je Gerstel.

Pejton je takođe napomenula da izostanak destruktivnih sajber napada sada, ne znači da se oni neće dogoditi kasnije.
Za mnoge tajne operacije, posebno one velikih razmera, potrebno je vreme da se pripreme.
Primera radi u slučaju hakovanja SolarWinds-a, ruski hakeri su počeli da vrše napad na kompaniju u martu 2020. godine, a za to se saznalo tek u decembru iste godine.

“Već se događaju incidenti kojih još nismo svesni. U slučaju Rusije, uvek kažem, ako se još uvek ništa ne događa i dalje morate biti na oprezu”, dodala je Pejton.

Napišite komentar