Vesti

Modna linija koja obmanjuje kamere i veštačku inteligenciju

Cap_able

Italijanski startap Cap_able je lansirao liniju odeće koja zbunjuje kamere sa veštačkom inteligencijom (AI) i sprečava ih da prepoznaju onoga ko ih nosi.
Start-up Cap_able nudi svoju prvu kolekciju pletene odeće koja štiti korisnika od softvera za prepoznavanje lica u AI kamerama bez potrebe da pokrije lice.

Nazvana “Manifesto Collection“, linija odeće uključuje dukserice, pantalone, majice i haljine.
Svaki odevni predmet ima šablon, poznat kao „adversarial flatch“, koji su razvili AI algoritmi da zbuni softver za prepoznavanje lica u realnom vremenu i zaštiti privatnost korisnika.

Cap_able

Kamera ili neće uspeti da identifikuje nosioca ili će misliti da je to jedna od životinja ugrađenih u obrazac koji između ostalih životinja uključuje zebru, žirafu ili psa.
Ova tkanina je testirana sa YOLO, najčešćim i najbržim algoritmom za sisteme za detekciju objekata u realnom vremenu.

Svaki komad odeće dobio je posebnu „konkurentnu zakrpu“ koju su osmislili algoritmi veštačke inteligencije da zbuni softver za prepoznavanje lica u realnom vremenu i zaštiti privatnost korisnika.

Pravo na privatnost

Prema Cap_able-u, odeća nije samo štit od AI kamera, već je i manifest koji namerava da podstakne debatu o važnosti zaštite od nepravilne upotrebe kamera za prepoznavanje lica.

Cilj “Collection Manifesta” je podizanje svesti o pravu na privatnost i zaštiti biometrijskih podataka kao što je slika lica – pitanje koje je često nedovoljno zastupljeno iako utiče na većinu građana širom sveta.
“Odabir šta ćemo obući je prvi čin komunikacije koji obavljamo svaki dan. Izbor koji može biti nosilac naših vrednosti”, kaže izvršna direktorka Rejčel Didero.

Cap_able

“U svetu u kojem su podaci nova nafta, Cap_able se bavi pitanjem privatnosti, otvarajući diskusiju o važnosti zaštite od zloupotrebe kamera za biometrijsko prepoznavanje: problem koji postaje sve prisutniji u našem svakodnevnom životu, koji uključuje građane širom sveta i koja bi, ako se zanemari, mogla da zamrzne prava pojedinca, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i slobodno kretanje na javnim mestima”.

Cene odeće u kolekciji Manifest počinju od oko 246 evra.
Odevni predmeti su dostupni za kupovinu i porudžbinu u pretprodaji u onlajn prodavnici Cap_able.
Više informacija o Cap_ableu možete pronaći na njihovoj veb stranici, Instagramu, Facebooku i YouTube kanalu.

Napišite komentar