Sajber bezbednost

Rusija će ograničiti pristup društvenoj mreži Fejsbuk

Rusija će ograničiti pristup društvenoj mreži Fejsbuk

Zbog sve većih sajber napada, cenzura i sankcija, Rusija će ograničiti pristup društvenoj mreži Fejsbuk.
U sopštenju Roskomnadzor (RKN) se kaže :
U skladu sa odlukom Generalnog tužilaštva, od 25. februara delimično je ograničen pristup društvenoj mreži Fejsbuk u Rusiji zbog cenzure ruskih medija, saopštio je resor.

“Generalno tužilaštvo je 25. februara, u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova, odlučilo da prizna društvenu mrežu Fejsbuk umešanom u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i prava i sloboda građana Rusije.
U skladu sa odlukom Tužilaštva u vezi sa društvenom mrežom Fejsbuk, počev od 25. februara 2022. godine, Roskomnadzor, u skladu sa zakonom, preduzima mere za delimično ograničavanje pristupa“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odeljenje je navelo da su 24. februara poslali zahteve administraciji Meta Platforms, Inc. da se uklone ograničenja koja je društvena mreža Fejsbuk nametnula ruskim medijima i da im se objasniti razlog njihovog uvođenja.
“Vlasnici društvene mreže ignorisali su zahteve Roskomnadzora”, saopštio je RKN.

Šta je tačno delimično ograničenje pristupa, u Roskomnadzor-u nisu precizirali.
Odeljenje je podsetilo da je 24. februara društvena mreža Fejsbuk (Meta Platforms, Inc.) ograničila zvanične naloge četiri ruska medija, uključujući TV kanal Zvezda i internet portale Lenta.ru i Gazeta.ru.

– “Takve akcije protiv ruskih internet resursa i medija zabranjene su saveznim zakonom br. 272-FZ”
– “O merama uticaja na osobe umešane u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Ruske Federacije“, saopšteno je iz Roskomnadzora.

Dodali su da je od oktobra 2020. Roskomnadzor zabeležio 23 slučaja takve cenzure ruskih medija i internet resursa od strane Fejsbuka.

Rusija će ograničiti pristup društvenoj mreži Fejsbuk

 

Napišite komentar