Vesti

Ruski Oculus kontrola veštačkom inteligencijom

Ruski medijski regulator Roskomnadzor razvija neuronsku mrežu koja će koristiti veštačku inteligenciju za skeniranje veb lokacija u potrazi za zabranjenim sadržajem.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor razvija neuronsku mrežu koja će koristiti veštačku inteligenciju za skeniranje veb lokacija u potrazi za zabranjenim sadržajem.

Automatski skener pod nazivom „Oculus“ analiziraće URL-ove, slike, video zapise i ćaskanja na veb lokacijama, forumima, društvenim medijima, pa čak i kanalima za razmenu poruka poput Telegrama kako bi pronašao sadržaj koji bi trebalo da se izmeni ili izbriše.

Primeri informacija koje su na meti Oculusa uključuju „propagandu“ homoseksualizma, uputstva za proizvodnju oružja ili droge i dezinformacije koje diskredituju zvanične Vladine i vojne izvore.
Sistem će tražiti i pozive na masovne proteste, izraze nepoštovanja države, pa čak i „znakove“ ekstremizma i terorizma.

Oculus-ove performanse skeniranja u realnom vremenu biće 200.000 slika dnevno, ili oko 2,3 slike u sekundi, za šta će dobavljač RDC Ekition LLC koristiti 48 servera sa moćnim GPU-ovima.
Oculus će biti integrisan u Unified Analisis Module, mrežu sistema za praćenje koji je trenutno u razvoju kako bi se Vladi dala čvrsta kontrola nad protokom informacija.

Prema Komersantu, koji je pregledao uslove ugovora, Oculus bi trebalo da bude završen do 12. decembra 2022. i koštaće Rusiju 57,7 miliona rubalja (965.000 dolara).

Međutim, stručnjaci u ovoj oblasti napominju da je malo verovatno da će ovaj iznos pokriti troškove razvoja ovako ambicioznog projekta, a Roskomnadzor će verovatno morati da izdvoji dodatna sredstva.
Štaviše, obuka algoritma mašinskog učenja za tako složen zadatak za samo četiri meseca je veoma kratko vreme, a rezultat ne bi trebalo da ima tačnost detekcije veću od 90%.

To znači da će Oculus verovatno pokrenuti mnogo takozvanih lažnih zastava u svojim prvim mesecima rada, što bi moglo da izloži ruske korisnike interneta riziku od nepravednog krivičnog gonjenja.

Napišite komentar