Sajber bezbednost

5 metoda hakera koje se obično koriste za napade

5 metoda hakera koje se obično koriste za napade

Hakovanje je delo iskorišćavanja slabosti za neovlašćeni ulazak na bilo koji računar ili pametni telefon, tablet i mrežni sistem.
Hakeri koriste sofisticirane kompjuterske i programske veštine da hakuju u sisteme žrtve i dobiju mnogo ličnih informacija. Ovo uključuje finansijske detalje i lozinke. Hakeri ne provaljuju uvek u sisteme žrtava ili dobijaju pristup, ali takođe koriste svoje veštine u bezbednosne svrhe. Neki hakeri koriste svoje znanje da bi izvršili osvetu, pohlepu, ili jednostavno zabavu.
Ovo su najčešće hakerske taktike sa kojima biste trebali biti upoznati kako biste izbegli da budete žrtva hakovanja.

1. Bait and Switch

Bait and Switch je metod koji hakeri koriste za kupovinu reklamnog prostora na veb lokacijama, i zatim kreiraju atraktivne oglase.
Ovu veb stranicu posećuje mnogo ljudi. Često su ubeđeni da kliknu na reklame jer im prezentuju informacije.
Ako korisnik klikne na ove oglase, biće preusmeren na zlonamernu veb stranicu. Hakeri tada mogu instalirati zlonamerni kod na računar žrtve i ukrasti korisničke podatke.

2. Trojans, viruses, spyware i drugi malware-i

Napadač instalira malver, trojance i viruse na računar žrtve kako bi stekao neprivilegovane privilegije.
Virusne infekcije i drugi trojanci nastavljaju da šalju podatke hakeru. Oni takođe mogu da obavljaju različite zadatke na računaru žrtve, kao što su slušanje, preusmeravanje saobraćaja i tako dalje.

3. Cookie theft

Kolačići se čuvaju u pretraživaču od strane veb lokacija koje koristimo da ih pronađemo. Ovo uključuje našu istoriju pretrage i lozinke, kao i druge korisne informacije.
Napadač može da dobije pristup sesiji kolačića vašeg pretraživača, što im omogućava da se autentifikuju dok vi preko pretraživača i izvode napade. Da biste sprečili takve napade, preporučuje se da povremeno brišete keš memoriju pretraživača, kao i istoriju pretrage.

4. Denial of Service

Ova tehnika hakovanja podrazumeva preplavljivanje mreže korišćenjem velikog broja paketa podataka kako bi se sistem srušio. Sistem se odmah gasi, a korisnici ne mogu da pristupe usluzi. Haker previše puta zahteva da se sistem smanji, tako da sistem ne može da odgovori na početni zahtev pravih korisnika. DDoS (Distributed Dose of Service) je još jedan način da se postigne isti cilj.

Koristi kompjutere i zombije da preplavi ciljani sistem. Ako napad više puta ne uspe, povećava se broj ili zahtevi za paketima podataka koji se koriste za ispunjavanje njegovih zahteva. Koristite dobar antivirusni softver i druge mere predostrožnosti kako biste bili sigurni da ste zaštićeni.

5.Keylogger

Keylogger je jednostavno softver koji se koristi za snimanje pritisaka na tastere na vašoj tastaturi i njihovo čuvanje u datoteku.
Ove datoteke evidencije mogu da sadrže osetljive informacije kao što su lozinke i informacije o nalogu. Redovno proveravajte svoj računar na ovu vrstu krađe pomoću bezbednosnog softvera.
Takođe, uverite se da koristite virtuelnu tastaturu kada obavljate transakcije ako postoje bilo kakve sumnje.

Dobra je ideja da imate instaliran pouzdan antivirusni softver koji povremeno proverava vaš računar na viruse ili druge sumnjive stavke.
Uverite se da je vaš Windows firewall-zaštitni zid omogućen i tako povećajte bezbednost. Ne odgovarajte na sumnjivu e-poštu i pazite na kakve linkove klikćete.
Uverite se da koristite samo pouzdane dobavljače softvera za instaliranje softvera.
Takođe bi trebalo da izbegavate deljenje osetljivih podataka ili obavljanje transakcija preko javnih Wi-Fi mreža.

Napišite komentar