E-Poslovanje

Akamai kupuje Linode za 900 miliona dolara

Akamai kupuje Linode za 900 miliona dolara

Kompanija za Internet usluge i sajber bezbednost “Akamai Technologies” objavila je u utorak da kupuje Linode Cloud hosting za 900 miliona dolara.

Akamai, sa seedištem u Kembridžu, pomaže kompanijama u upravljanju Internet prometom za  video igre i striming TV emisija.
Takođe se poslednjih godina proširio na pružanje bezbednosnim uslugama na mreži, pomažući korisnicima da blokiraju hakere i automatizovane botove.
Dodavanje Linodea sa sedištem u Filadelfiji omogućilo bi treću vrstu usluge: hosting sadržaja za web stranice i online aplikacije.

Akamai je rekao da bi akvizicija trebala biti završena do kraja prvog tromesečja i da bi dodala oko 100 miliona dolara godišnjem prihodu.

Ovaj potez nastavlja strategiju glavnog izvršnog direktora Toma Leightona za diverzifikaciju van Akamaijevog originalnog poslovanja, odnosno isporuke sadržaja, koji se smanjuje zbog cenovne konkurencije novih rivala koji se pojavljuju.

“Danas smo veoma uzbuđeni što započinjemo novo poglavlje u našoj evoluciji, stvaranjem jedinstvene platforme u oblaku za izgradnju, pokretanje i sigurnost aplikacija tzv. from the Cloud to the Edge“, rekao je Lejton u izjavi.
Prvobitni posao Akamaija koji se zasnivao na pomaganju kompanijama u smeštanju softverskih aplikacija od data centara u oblaku do svoje mreže servera širom sveta, sada poprima potpuno drugu dimenziju kada su Cloud servisi u pitanju.

“Ovo je velika pobeda za programere koji će sada moći da izgrade sledeću generaciju aplikacija na platformi koja pruža neviđene razmere, doseg, performanse, pouzdanost i sigurnost.”

Kupovinom Linoda, Akamai će takođe dobiti poresku olakšicu u narednih 15 godina u vrednosti od 120 miliona dolara.
Linode se takmiči u Cloud hostingu sa nekim od najvećih tehnoloških kompanija, uključujući Amazonov AWS, Microsoftov Azure Cloud, kao  i Google Cloud.
Linode je već dugi niz godina fokusiran na male i srednje poslovne klijente i mogao bi imati koristi od udruživanja sa Akamaijem, koji ima snažnu bazu kupaca među velikim kompanijama.

Ovaj posao je druga velika akvizicija za Akamai u poslednjih nekoliko meseci.
U septembru je kompanija kupila Guardicore, izraelsku firmu čiji se servis zasniva na se bori protiv napada ransomware-a, za oko 600 miliona dolara.

Takođe u utorak, Akamai je rekao da je njihov prihod u četvrtom kvartalu iznosio 905 miliona dolara, 7% više nego u istom periodu pre godinu dana što je mnogo bolje nego što su analitičari očekivali.
Deonice koje su porasle za čitavih 12 procenata su takođe nadmašile sva očekivanja kompanije.

Linode je jedan od 4 vodeća Cloud hostinga u svetu i veoma cenjen kod malih i srednjih preduzeća.

Napišite komentar