E-Poslovanje

Isključenje Rusije sa interneta može dovesti do nepredvidivih posledica

Stručnjaci se oštro protive inicijativi za isključenje Rusije sa interneta i dodaju da to može dovesti do nepredvidivih posledica.

Kako naovde u komentarima, pokušaji da se obični građani Rusije izoluju od interneta će ih ostaviti više podložnim propagandi, kao i da će se tako narušiti norme od kojih zavisi sigurnost i stabilnost Interneta.
Reakcije su usledile kada je Ukrajina poslala zahtev ICANN-u, od kojeg je traženo da se Rusija isključi iz globalnog registra te organizacije.
Ako bi ICANN odobrio zahtev, ruski TLD-ovi, uključujući sve veb sajtoove i stranice koje se završavaju na .ru, bile bi nedostupne.

Međutim, ICANN je odbio zahtev Ukrajine da ograniči rad ruskog segmenta interneta.
“Naša misija ne uključuje primenu kazni, uvođenje sankcija ili ograničavanje pristupa segmentima interneta”, navodi se u saopštenju regulatora.

Ukrajina tvrdi da bi takav potez omogućio ruskim građanima da dobiju objektivnije informacije o predstojećim događajima – tvrdnju koju stručnjaci žestoko osporavaju.

Jedan od stručnjaka za sajber bezbednost i američki advokat Frederik Dženings, rekao je za poznati portal Motherboard da posledice takvog poteza neće osetiti ruska vojska ili vlada, već obični građani.
” ICANN nije u poziciji da utiče na rusku državu ili njeno rukovodstvo,” dodao je Dženings, aludirajući na uspešno testiranje alternativnog “nacionalnog” interneta 2019. koji omogućava da mreža ostane operativna u slučaju prekida veze sa World Wide Web.
“Ovakve radnje će naneti šteštu nedužnim građanima Rusije samo zbog njihove upotrebe domena .ru ili njihovog prisustva u Rusiji.”

Prekid veze sa WAN-om bi takođe potkopao kredibilitet ICANN-a kao regulatorno telo standarda i lišio Internet neutralnosti na koji je ponosan od svog početka i osnivanja.
“Dugoročno gledano, ova odluka bi bila presedan u kojem bi mala industrijska udruženja u Los Anđelesu i Amsterdamu igrala  ulogu arbitara u međunarodnim sukobima i blokirala suverenitet  drugih zemalja”, rekao je Vudkok, šef neprofitne organizacije za internet infrastrukturu Packet Clearing.

Vudkok je dodao da bi prisilno zatvaranje ruskih imena domena “kršilo kriptografske principe” koje je postavila Globalna komisija za sigurnost sajber prostora, istraživačko telo osnovano 2017. u Holandiji.

Drugi stručnjaci i posmatrači su bili snažniji u svojim komentarima, upozoravajući da bi masovna zabrana imena ruskih domena na kraju mogla dovesti do scenarija u kome je svetska mreža zauvek podeljena po geopolitičkim linijama.

“Pozivi da se Rusija isključi sa interneta klizav je teren jer je splinternet sušta suprotnost filozofiji koja stoji iza stvaranja interneta”, rekao je Endru Saliven, predsednik Internet društva.
“Moramo se odupreti ovim inicijativama, koliko god bile primamljive.” dodan je on.

Napišite komentar