E-Poslovanje

IT u Srbiji: Pronalaženje posla, intervju i mentorstvo

IT industrija u Srbiji raste i razvija se iz godine u godinu, što otvara mnoge mogućnosti za zapošljavanje u ovoj industriji. Srbija je postala regionalni lider u IT industriji, sa mnogim stranim kompanijama koje otvaraju svoje poslovanje u zemlji, kao i mnogim domaćim kompanijama koje se uspešno razvijaju.
Rast IT industrije u Srbiji može se videti kroz porast broja zaposlenih, kao i kroz sve veći broj otvorenih radnih mesta u ovoj oblasti. Sve više mladih ljudi u Srbiji odlučuje se za studiranje informatike i srodnih oblasti, što dodatno doprinosi rastu ovog sektora.

Prednosti rada u IT industriji u Srbiji uključuju dobre plate, fleksibilno radno vreme, mogućnost rada na projektima za strane klijente, kao i mogućnost napredovanja i usavršavanja. Takođe, većina kompanija nudi modernu opremu za rad i prijatno radno okruženje. Da biste se zaposlili u IT industriji u Srbiji, potrebno je posedovati određene veštine i kvalifikacije. Najtraženije su veštine u programiranju, razvoju softvera, baze podataka, mrežnim tehnologijama, dizajnu, kao i znanje engleskog jezika.

U ovom tekstu, istražićemo faktore koji doprinose porastu potražnje za IT stručnjacima u Srbiji, kao i savete za one koji žele da se zaposle u ovoj rastućoj industriji.

Zašto je važno da se razvija karijera u IT-u?

Razvijanje karijere u IT-u u Srbiji može dovesti do niza dobrih stvari. Ovaj sektor poslovanja je jedan od najbrže rastućih u zemlji i nudi brojne mogućnosti za napredovanje u karijeri. Razvijanje karijere u IT-u takođe može dovesti do povećanja lične finansijske dobiti, kao i poboljšanja opštih radnih uslova i kvaliteta života. Pored toga, IT industrija nudi i veliku mogućnost za učenje i razvoj veština, zbog brzog razvoja i napredovanja tehnologije.

Najtraženiji stručnjaci za IT u Srbiji u 2022. godini su bili:

 1. Software inženjeri/programeri – Stručnjaci za razvoj softvera su i dalje jedni od najtraženijih u IT industriji. Oni se bave programiranjem i razvijanjem softverskih aplikacija za različite platforme i uređaje.
 2. DevOps inženjeri – DevOps inženjeri se bave automatizacijom procesa razvoja, testiranja i dostavljanja softvera, čime pomažu da se brže i efikasnije dostavi kvalitetan softver korisnicima.
 3. Data analitičari – Stručnjaci za analizu podataka su visoko traženi u različitim industrijama. Oni se bave obradom, analizom i interpretacijom podataka kako bi se dobile korisne informacije koje mogu pomoći u donošenju odluka.
 4. IT konsultanti – IT konsultanti su stručnjaci koji pružaju savete i usluge u vezi sa informacionim tehnologijama. Oni mogu raditi na različitim projektima, uključujući razvoj softvera, implementaciju sistema i upravljanje projektima.
 5. Cloud inženjeri – Cloud inženjeri se bave projektovanjem, implementacijom i upravljanjem cloud infrastrukturom. Oni rade sa različitim cloud platformama, kao što su Amazon Web Services, Microsoft Azure i Google Cloud Platform.

Ovo je samo nekoliko primera najtraženijih profila u Srbiji u 2022. godini, a postoje i drugi  profili koji su takođe veoma traženi, kao što su cybersecurity stručnjaci, mobile developeri, UX/UI dizajneri i drugi.

Koji su najtraženiji IT poslovi u Srbiji?

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, postoje mnogi poslovi u IT industriji koji su visoko traženi. Neki od najtraženijih IT poslova u Srbiji uključuju:

 • Razvojni inženjer softvera – ovaj posao podrazumeva razvoj i testiranje softverskih aplikacija. Potrebne su veštine u programiranju i razumevanju različitih programskih jezika.
 • Front-end developer – posao front-end developera uključuje razvoj i implementaciju korisničkog interfejsa i dizajna web stranica. Potrebno je poznavanje HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i drugih web tehnologija.
 • Back-end developer – ovaj posao podrazumeva razvoj i održavanje serverskih aplikacija i baza podataka. Potrebne su veštine u programiranju, poznavanju serverskih tehnologija i baza podataka.
 • DevOps inženjer – DevOps inženjeri rade na automatizaciji procesa razvoja i održavanja softvera, što uključuje korišćenje različitih alata za automatizaciju, kao i rad sa infrastrukturom u oblaku.
 • Data scientist – ovaj posao uključuje analizu i interpretaciju podataka kako bi se izvukli relevantni zaključci. Potrebne su veštine u programiranju, statistici i matematici, kao i znanje različitih alata za analizu podataka.
 • Cloud arhitekta – ovaj posao uključuje projektovanje i implementaciju aplikacija i infrastrukture u oblaku. Potrebno je poznavanje različitih tehnologija u oblaku, kao i razumevanje arhitektonskih principa.
 • Cybersecurity stručnjak – ovaj posao uključuje zaštitu IT sistema i podataka od različitih pretnji i napada. Potrebne su veštine u razumevanju različitih vrsta pretnji i napada, kao i poznavanje različitih alata i tehnologija zaštite.

Ovo su samo neki od najtraženijih IT poslova u Srbiji, ali postoje i drugi poslovi koji su visoko traženi, kao što su UX/UI dizajneri, IT menadžeri, testeri softvera, itd.

Šta juniori treba da znaju o pronalaženju posla u IT industriji u Srbiji?

Postoji nekoliko načina za pronalaženje posla u IT industriji u Srbiji. Jedan od najboljih načina je da se prijavite za posao putem online platformi za zapošljavanje, kao što su LinkedIn, Infostud, Poslovi Infostud i druge. Takođe, možete pratiti oglase na veb stranicama IT kompanija u Srbiji, kao i učestvovati na IT konferencijama i događajima gde možete upoznati ljude iz sveta IT-a i ostvariti kontakte. Treba imati na umu da je u IT industriji u Srbiji najvažnije posedovati relevantne veštine i iskustvo, tako da je preporučljivo da se obrazujete i usavršavate u ovoj oblasti.

Za juniore koji traže posao u IT industriji u Srbiji, postoji nekoliko saveta koji mogu biti korisni:

 • Razvijajte svoje veštine: Veoma je važno da razvijate svoje veštine u programiranju, dizajnu ili drugim oblastima koje su važne u IT industriji. Pratite trendove i tehnologije u ovoj oblasti i učite nove stvari.
 • Napravite svoj portfolio: Napravite svoj portfolio koji će pokazati vaš rad i veštine. To može biti u vidu projekata koje ste radili u okviru studija ili na nekom od vaših prethodnih poslova, ili čak nekih projekata koje ste radili samostalno.
 • Budite aktivni na online platformama: Postavljajte svoj portfolio i CV na online platforme za zapošljavanje, kao što su LinkedIn, Indeed, Glassdoor, itd. Takođe, pratite oglase za posao na ovim platformama i redovno se prijavljujte.
 • Povežite se sa drugim IT profesionalcima: Povežite se sa drugim IT profesionalcima na LinkedIn-u i drugim mrežama. Učestvujte u online diskusijama i razgovorima, pratite konferencije i meetup-ove u vašoj oblasti, i učite od drugih.
 • Budite otvoreni za prilike: Budite otvoreni za različite prilike koje se nude u IT industriji, uključujući i prakse ili volonterski rad. Ovo može biti dobar način da steknete iskustvo i upoznate ljude u industriji.
 • Radite na svojoj prezentaciji: Kada aplicirate za posao, radite na svojoj prezentaciji. Pripremite dobar CV i motivaciono pismo koje će pokazati vašu motivaciju i interesovanje za posao, kao i vaše veštine i iskustvo.
 • Budite spremni na intervju: Kada budete pozvani na intervju, budite spremni da pokažete svoje veštine i znanja. Pripremite se unapred za moguća pitanja i pokažite svoju motivaciju i interesovanje za posao.

Ukoliko budete sledili ove savete, povećaćete svoje šanse za pronalaženje posla u IT industriji u Srbiji kao junior. Važno je imati strpljenja i ne odustajati od svojih ciljeva.

Saveti za izgradnju sopstvenog portfolija i usavršavanje veština u IT-u

Kreiranje portfolija koji će prikazati vaše radove i projekte može vam pomoći da se istaknete među brojnim kandidatima.
Vaš portfolio treba da sadrži detaljne opise projekata koje ste radili, kao i informacije o tehnologijama i alatima koje ste koristili.
Takvi projekti mogu biti samostalni ili sa fakulteta ili oni koji ste radili sa drugarima ili drugaricama, bitno je da se oni pokažu i objasne.

Evo nekoliko saveta koji mogu biti korisni za izgradnju sopstvenog portfolija i usavršavanje veština u IT-u:

 • Napravite listu veština: Napravite listu veština koje želite da razvijate. Razmislite o tome šta su trenutno najtraženije veštine u IT-u i fokusirajte se na učenje i usavršavanje tih veština.
 • Učite online: Postoji mnogo online platformi, kao što su Codecademy, Udemy, Coursera i ostale, koje nude različite kurseve i obuke iz oblasti IT-a. Pregledajte šta su dostupne i odaberite kurseve koji odgovaraju vašim ciljevima.
 • Radite na projektima: Radite na projektima koji će vam pomoći da primenite svoje veštine i stvorite portfolio. Možete raditi na projektima koje ste sami osmislili ili pronaći neke online projekte ili izazove koji će vam pružiti priliku da primenite svoje znanje.
 • Učestvujte u open source projektima: Učestvovanje u open source projektima može biti odličan način da razvijete svoje veštine i steknete iskustvo u radu sa drugim programerima. Ovo takođe može biti sjajna prilika da se povežete sa drugim profesionalcima u IT industriji.
 • Pratite trendove: Pratite trendove u IT-u i učite nove tehnologije. Pročitajte neke stručne časopise, blogove i forumi koji se bave IT-om i pratite šta se dešava u industriji.
 • Izgradite sopstveni portfolio: Izgradite svoj portfolio koji će prikazati vaš rad i veštine. Ovo može biti u vidu projekata koje ste radili, sajta ili bloga koji ste sami napravili, ili čak i nekog od open source projekata na kojima ste radili.
 • Budite otvoreni za novi izazove: Budite otvoreni za nove izazove i prilike. To može biti u vidu prakse, volonterskog rada, učestvovanja u IT takmičenjima i drugih aktivnosti koje će vam pomoći da steknete iskustvo i izgradite svoju karijeru u IT-u.

Kada gradite svoj portfolio, važno je da budete kreativni i da pokažete svoje veštine na najbolji mogući način. Potrebno je vreme i trud da izgradite impresivan portfolio, ali će vam to pomoći da se istaknete u velikom broju drugih kandidata i dobijete željeni posao u IT-u.

Kako pronaći posao u IT industriji u Srbiji?

Postoji nekoliko načina na koje možete pronaći posao u IT industriji u Srbiji. Jedan od najpopularnijih načina je da se prijavite na online platforme za traženje posla, kao što su LinkedIn, Helloworld.rs, Infostud, IT Poslovi, i druge. Ove platforme nude širok spektar IT poslova, od juniorskih pozicija do direktorskih, što omogućava svima da pronađu posao koji odgovara njihovim interesima i kvalifikacijama.

 • Pregledajte online oglase za posao: Postoje brojne online platforme za oglašavanje poslova u Srbiji, kao što su LinkedIn, Infostud, poslovi.infostud.com, IT Poslovi, Helloworld.rs, i ostale. Pregledajte oglase za posao u IT sektoru i pronađite one koji odgovaraju vašim veštinama i interesovanjima.
 • Povežite se sa drugim profesionalcima u IT-u: Budite aktivni na društvenim mrežama kao što su LinkedIn i Twitter i povežite se sa drugim profesionalcima u IT-u. To može biti korisno za stvaranje veza i dobijanje preporuka za posao.
 • Prijavite se za IT konferencije i meetup-ove: Prijavite se za IT konferencije i meetup-ove kako biste se upoznali sa drugim profesionalcima u IT-u i stekli nova znanja i veštine. Ovo je takođe sjajna prilika da se povežete sa potencijalnim poslodavcima.
 • Obratite se IT firmama direktno: Ako postoji neka IT firma za koju biste želeli da radite, obratite se direktno njima i pitajte da li imaju otvorena radna mesta ili da li bi vas razmotrili za neko buduće radno mesto.
 • Napravite impresivan portfolio: Napravite impresivan portfolio koji će prikazati vaše veštine i rad. Ovo može biti u vidu projekata koje ste sami radili, sajta ili bloga koje ste napravili ili čak i nekog od open source projekata na kojima ste radili. Impresivan portfolio će vam pomoći da se istaknete u moru drugih kandidata.
 • Radite na svojim veštinama i usavršavajte se: Radite na razvijanju svojih veština i pratite trendove u IT industriji. Ovo će vam pomoći da budete konkurentni i privučete pažnju poslodavaca.
 • Budite otvoreni za prilike: Budite otvoreni za različite prilike, uključujući prakse, volontiranje, učešće u IT takmičenjima i druge aktivnosti koje će vam pomoći da steknete iskustvo i upoznate se sa ljudima u IT industriji.

Napomena: Važno je naglasiti da je pronalaženje posla u IT industriji u Srbiji veoma konkurentno, s obzirom na veliki broj ljudi koji se bave ovom profesijom. Potrebno je biti istrajan i uporan, ali takođe i prilagodljiv i fleksibilan kako biste se lakše prilagodili različitim poslovnim situacijama.

Važnost mentorstva u pronalaženju posla u IT industriji u Srbiji

Mentorstvo je veoma bitno u IT -u u Srbiji i starije kolege su skoro pa u obavezi da na dobar i razumljiv način objasne junioru kako stoje stvari.
Dobar mentor svesno razvija budućnost u Srbiji, jer njegovi saveti i podrška u daljem radu za juniora su u vrhu piramide kada je buduća karijera u pitanju.

Mentorstvo može biti od ključnog značaja za pronalaženje posla u IT industriji u Srbiji. Nabrojali smo i nekoliko razloga zašto:

 • Saveti i vodiči: Dobar mentor će vam pružiti savete i vodiče za pronalaženje posla u IT industriji. Oni treba sa vama da podele svoje iskustvo i znanje, što vam može biti od velike pomoći u razumevanju kako funkcionišu stvari unutar kompanije ili uopšte. Takođe, mentori vam mogu pomoći da se povežete sa drugim ljudima koji su značajni u IT- u. To može biti veoma korisno za pronalaženje posla, jer su često otvorena radna mesta neposredno dostupna preko poznanstava, pa čak i na društvenim mrežama.
 • Mentori često imaju dobre odnose sa drugim profesionalcima u industriji i mogu vam pomoći da dobijete preporuke za posao. Ovo je veoma važno, jer preporuke obično nose veću težinu kod poslodavaca u odnosu na običnu prijavu za posao.
 • Rad na usavršavanju veština: Dobar mentor će vam pomoći da razvijete svoje veštine i usavršite se u nekom od specifičnih oblasti u IT-u. To vam sutra može koristiti za sticanje novih veština koje će vam pomoći da se istaknete na tržištu.
 • Podrška i motivacija: Jedna od glavnih stvarni koje mentor mora da vam pruži jeste podrška i motivaciju tokom procesa traženja posla ili u toku samog posla ukoliko ste se već zaposlili kao junior.
  Oni su vaši sagovornisi, koji će vas ohrabriti da ne odustajete i da nastavite da radite na svojim ciljevima. Nešto kao stariji brat.
 • Dijeljenje znanja i iskustva: Mentori mogu da prenesu juniorskim kandidatima znanje i iskustvo koje su stekli kroz godine rada u IT industriji u Srbiji ili svetu. Ovo može pomoći juniorima da se bolje upoznaju sa tržištem rada u IT-u i razviju svoje veštine i znanja u skladu sa potrebama tržišta.
 • Izgradnja profesionalne mreže: Mentori mogu pomoći juniorima da se povežu sa drugim profesionalcima u IT-u u Srbiji. Ovo može biti korisno za stvaranje novih veza i mogućnosti za rad i učenje od drugih, kao i za pronalaženje otvorenih radnih mesta.
 • Davanje povratnih informacija i saveta: Mentori mogu pružiti povratne informacije i savete juniorima kako bi poboljšali svoje veštine i kvalifikacije. Ovo može pomoći juniorima da se usredsrede na ono što je najvažnije i prilagode svoj put karijere u skladu sa zahtevima tržišta.
 • Pružanje podrške i motivacije: Mentori mogu pružiti podršku i motivaciju juniorima tokom procesa traženja posla u IT industriji u Srbiji. Ovo može pomoći juniorima da ostanu motivisani i samouvereni tokom procesa traženja posla, bez obzira na prepreke sa kojima se suočavaju.
 • Preporuke za posao: Mentori mogu preporučiti juniore za otvorena radna mesta u IT-u u Srbiji ili ih upoznati sa potencijalnim poslodavcima. Ovo može biti od velike pomoći juniorima koji se suočavaju sa konkurencijom na tržištu rada i žele da se istaknu.

Znajte da mentorstvo može biti od ključnog značaja za pronalaženje posla u IT – u, jer vam može pružiti korisne savete, pomoći da se povežete sa drugim ljudima i kompanijama, obezbediti preporuke za posao, raditi na razvijanju vaših veština i pružiti vam podršku i motivaciju.
Stoga, ako imate priliku da pronađete dobrog mentora u IT  obavezno to uradite i poslušajte njhove savete.

Napomena: Ukoliko primetite da vam mentor iz nekog razloga nije naklonjen i da radi loše, odmah ga napuštajte i tražite zamenu, jer vam niko neće nadoknaditi izgubljeno vreme, pogotovu ne loš mentor.

Razlike između rada u domaćim i stranim IT firmama u Srbiji

Odluka da li treba krenuti sa potragom za poslom u domaćoj ili stranoj firmi zavisi od individualnih potreba i prioriteta juniorskih IT stručnjaka. Postoje neke prednosti i nedostaci za obe opcije, pa je važno razmotriti šta se najbolje uklapa u vaše potrebe.
Jedna od prednosti rada u domaćoj IT firmi je to što može biti lakše uspostaviti kontakte i stvoriti mrežu poslovnih veza u lokalnoj IT zajednici. To vam može pomoći pri sticanju iskustva i pronalaženju novih prilika za napredovanje u karijeri. Takođe, rad u domaćoj firmi može biti prikladniji za one koji nemaju mogućnost za putovanje ili nisu spremni da se suoče sa kulturnim ili drugim prilagođavanjem koje bi bile neophodna ako bi se odlučili da rade u stranoj firmi.

S druge strane, rad u stranoj IT kompaniji može pružiti priliku za internacionalno iskustvo, rad sa inovativnim tehnologijama i napredak u karijeri. Ovo iskustvo može pomoći u izgradnji cv-a i stvaranju mreže poslovnih veza koja su van granica Srbije. Međutim, ovaj izbor takođe podrazumeva prilagodljivost i razumevanje kulturnih razlika, kao i spremnost da se suočite sa izazovima koji su u vezi sa radom u drugoj zemlji.

 • Kultura rada: Strane IT firme obično imaju drugačiju kulturu rada od domaćih. U stranim IT firmama se obično daje veći naglasak na efikasnost, rad pod pritiskom i timski rad, dok se u domaćim firmama obično više ceni fleksibilnost, kreativnost i individualna inicijativa.
 • Nivo plate: Strane IT firme u Srbiji obično nude veće plate od domaćih firmi, što je jedan od glavnih razloga zašto mnogi IT stručnjaci žele da rade za strane firme. Međutim, treba imati u vidu da su pojedine cene i troškovi u Srbiji relativno niži u poređenju sa drugim zemljama, tako da je važno uzeti u obzir i faktor životnog standarda prilikom donošenja odluke o radu za domaće ili strane IT firme.
 • Mogućnosti za napredovanje: Strane IT firme u Srbiji obično nude više mogućnosti za napredovanje i razvoj karijere nego domaće firme. Ovo može biti važno za IT profesionalce koji žele da se usavrše i razvijaju svoje veštine.
 • Radna atmosfera: Strane IT firme obično imaju opušteniju radnu atmosferu i nude više beneficija za zaposlene, kao što su fleksibilno radno vreme, rad od kuće i razne druge pogodnosti za zaposlene.
 • Rad na projektima za inostrano tržište: Strane IT firme u Srbiji često rade na projektima za inostrano tržište, što može biti veoma interesantno za one koji žele da steknu iskustvo rada sa klijentima iz drugih zemalja i nauče o različitim kulturama i tržištima.
 • Kvalitet infrastrukture: Strane IT firme u Srbiji obično imaju bolju infrastrukturu i opremu za rad od domaćih firmi, međutim to ne mora da znači u 100% slučajeva, jer ima puno domaćih firmi koji su možda čak i bolje organizovane u tom smislu, a i u smislu odnosa prema zaposlenima.

Ukratko, postoji nekoliko razlika između rada u domaćim i stranim IT firmama u Srbiji, uključujući kulturu rada, nivo plate, mogućnosti za napredovanje, radnu atmosferu, rad na projektima za inostrano tržište i kvalitet infrastrukture. Važno je da uzmete u obzir ove faktore prilikom donošenja odluke o tome za koju firmu želite da radite.

Kako se pripremiti za intervju za posao u IT industriji u Srbiji?

Različite IT kompanije u Srbiji često imaju različite procese selekcije i regrutacije za nove zaposlene.
Međutim, većina IT kompanija ima veoma detaljne procese selekcije, što može biti iscrpljujuće za kandidate koji žele da se prijave za radna mesta.
Ovaj proces može uključivati nekoliko intervjua, testova, studija slučaja, kao i tehničkih testova. Kandidati bi trebalo da budu spremni da ulože vreme i napor kako bi se pripremili za ovaj proces, kako bi imali veće šanse da budu primljeni u željenu kompaniju.

Priprema za intervju za posao u IT-u je veoma važna kako bi se povećale šanse za dobijanje posla. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u pripremi:

 • Istražite firmu: Pre nego što odete na intervju, pokušajte da istražite firmu za koju aplicirate. Pročitajte o njoj na njihovoj veb stranici, na društvenim mrežama i na drugim relevantnim izvorima. Takođe je dobro pitati ljude koji već rade u toj firmi o njihovom iskustvu. Dobar izvor informacija o IT firmama u Srbiji, je na Redditu.
 • Pripremite se za tehnička pitanja: U intervjuima, očekujte tehnička pitanja koja će testirati vaše znanje i veštine u programiranju i razvoju softvera. Pripremite se unapred tako što ćete raditi na problemima iz algoritama, radite vežbe i radite na projektima.
 • Proverite potrebne veštine za posao: Pročitajte oglas za posao i proverite koje veštine se traže. Ukoliko postoji bilo koja veština koju ne posedujete, pokušajte da je savladate pre intervju.
 • Proverite intervjuaera: Pokušajte da saznate ko će vas intervjuisati i pripremite se za to kako bi se osećali opušteno i sigurno tokom intervjua.
 • Pripremite pitanja za intervjuera: Razmislite o pitanjima koja biste mogli da postavite intervjueru kako biste pokazali svoj interes i motivaciju za firmu i posao.
 • Odeća i izgled (ukoliko nije online intervju): Odeća i izgled mogu biti važni za ostavljanje dobrog prvog utiska. Odaberite profesionalnu, ali udobnu odeću za intervju i pobrinite se da izgledate uredno.
 • Budite spremni da pokažete svoje veštine: Na intervjuu se očekuje da ćete pokazati svoje veštine i znanje u praksi, tako da budite spremni da pokažete svoj rad kroz projekte i testove. Budite opušteni i bez treme, jer uvek imajte na umu da napolju ima još puno firmi kojima ste potrebni.
 • Budite spremni na pitanja o ličnosti: Osim tehničkih pitanja, intervjueri će vas često pitati i o vašoj ličnosti, radnoj etici i motivaciji. Razmislite o svojim kvalitetima i veštinama koje će vam pomoći u poslu i pripremite odgovore na ova pitanja.

Priprema za intervju zahteva temeljno istraživanje firme, pripremu za tehnička pitanja, proveru potrebnih veština, pripremu pitanja za intervjuera, odabir odgovarajuće odeće i izgleda, pokazivanje svojih veština kroz projekte i testove, kao i pripremu odgovora na pitanja o ličnosti i motivaciji za posao. Važno je takođe biti pripremljen na nepredviđene situacije tokom intervjua, kao što su pitanja koja nisu direktno vezana za posao ili neugodna pitanja. Najbolje je ostati smiren i odgovoriti iskreno i sa samopouzdanjem. Takođe, nakon intervjua, dobro je poslati zahvalnicu ili kratko pismo zahvale intervjueru kako biste pokazali svoju zainteresovanost i zahvalnost za priliku.

Ukoliko ne prođete intervju iz prve i ne zaposlite se, nikako ne padajte u depresiju, jer vam je to odskočna daska za sledeći gde ćete imati mnogo veće samopuzdanje!

Kako uspeti na novom poslu?

Da biste uspeli na novom poslu u IT -u, važno je da se prilagodite novom radnom okruženju, timu i kulturi kompanije.

 • Upoznajte se sa timom i kulturom kompanije: Obratite pažnju na to kako ljudi rade, kako međusobno komuniciraju i koji su prioriteti kompanije.
 • Postavite ciljeve: Postavite sebi ciljeve koje želite da postignete na novom poslu, bilo da se radi o usavršavanju novih veština ili postizanju određenih ciljeva u projektima.
 • Tražite povratne informacije: Budite otvoreni za povratne informacije od kolega i nadređenih. Na taj način ćete lakše uočiti svoje slabosti i moći ćete da radite na njima.
 • Budite fleksibilni: U IT -u ćete se često susretati sa novim tehnologijama, metodologijama i projektima. Budite spremni da se prilagodite i učite nove stvari.
 • Pronađite mentora ili starijeg kolegu koji je voljan da vam pomogne i objasni procese u kompaniji.
 • Budite proaktivni u pronalaženju novih projekata i obaveza. Obratite pažnju na to šta se dešava u kompaniji i ponudite svoju pomoć ukoliko primetite da neko ima problem sa zadatkom.
 • Pratite nove tehnologije i metodologije u vašoj oblasti rada. Saznajte šta su trendovi i kako se primenjuju.
 • Održavajte balans: U IT industriji se često radi pod pritiskom i zahteva se brza reakcija na promene. Važno je da održite balans između posla i privatnog života kako biste bili efikasni i produktivni.

Uz ove savete, uspeh na novom poslu u IT industriji u Srbiji može biti izvodljiv. Važno je da ostanete posvećeni i motivisani da naučite nove stvari i napredujete u svojoj karijeri.

Važnost strpljenja i upornosti u pronalaženju posla u IT industriji u Srbiji

Pronalaženje posla u IT-u u Srbiji može biti izazovan proces, ali je moguće postići uspeh ukoliko imate strpljenja i upornosti. Potrebno je uložiti vreme i trud u pripremu, usavršavanje veština, izgradnju portfolija i povezivanje sa ljudima iz IT-a.

Takođe, važno je imati realna očekivanja i biti spreman na prilagođavanja. Mentorstvo može biti korisno u pronalaženju posla, kao i u postizanju uspeha na novom poslu. Kako biste uspeli na novom poslu u IT industriji, važno je da budete otvoreni za učenje, fleksibilni, proaktivni i da održavate balans između posla i privatnog života. Kombinacija ovih faktora, uz strpljenje i upornost, može dovesti do uspešne karijere u IT industriji u Srbiji.

Srećno!

 • LinkedIn – LinkedIn je društvena mreža koja je specijalizovana za poslovne kontakte. Mnoge kompanije u IT industriji u Srbiji koriste LinkedIn za pronalaženje novih zaposlenih. Možete pretraživati ​​poslove, pratiti kompanije, povezati se s drugim profesionalcima u vašoj industriji i još mnogo toga.
 • Infostud je jedna od najvećih platformi za zapošljavanje u Srbiji. Uz Infostud, možete pretraživati ​​poslove, kreirati CV i prijaviti se na otvorene pozicije.
 • Helloworld.rs je platforma koja nudi otvorene pozicije u IT industriji u Srbiji, kao i članke i savete za razvoj karijere u IT-u.
 • Joberty je platforma za zapošljavanje koja pokriva različite oblasti, uključujući IT. Možete pretraživati ​​poslove, postaviti svoj CV i primati obaveštenja o otvorenim pozicijama.

 

Napišite komentar