Marketing

Fotografija i pravila kompozicije

Kada je u pitanju fotografija, nema pravila kojih se morate striktno pridržavati, ali postoje smernice. Na kraju, niko vam ne može reći da li ste nešto dobro ili loše uradili, jer je fotografija koju ste napravili samo vaša.
Smernice koje ću pokušati da navedem, pomoći će vam da pravite vizualno privlačnije fotografije, upravo ono što će gledaoca privući.

Pravilo trećina i fotografija

Zamislite kadar podeljen u 9 delova, sa 2 horizontalne i 2 vertikalne linije.
Pravilo trećina nalaže da bi trebali da najvažniji element te slike stavite na mestu preseka tih linija. Na modernijim fotoapratima, pa čak i na nekim mobilnim telefonima postoji opcija da se uključi „grid“ koji bi vam u teoriji pomogao s kompozicijom.

Vertikalne, horizontalne i dijagonalne linije

U kompoziciji fotografije veliki značaj mogu da imaju i vertikalne (uspravne), horizontalne (vodoravne) i dijagonalne linije. Vertikalna kompozicija se koristi kod snimanja pojedinačnih portreta, drveća, vodopada, visokih građevinskih objekata itd.
Vertikalne linije naglašavaju visinu, veličinu i stabilnost.
Horizontalna kompozicija se primenjuje uglavnom za pejzaže i panoramne snimke urbanih sredina. Horizontalne linije izražavaju spokojstvo, mirnoću, tj similares a la viagra. širinu, prostranost i stabilnost. Dijagonalnu kompoziciju koristimo uglavnom za fotografisanje određenih detalja u pejzažu ili predmeta.
Pomoću dijagonalnih linija izražava se kretanje, dinamika i nestabilnost.

fotografija

Simetrija i šabloni

Svet je pun simetrije i šablona, kako prirodnih, tako i onih kojih je čovek napravio. Možete ih koristiti u fotografiji, ali isto tako i nije loše da namerno prekršite simetriju sitnim detaljem, tako što ćete uvesti tenziju i interes na sliku.

fotografija

Okvir

Svet je pun scena koje prave okvire, bilo da su to drveća ili zgrade. Dobru kompoziciju ćete napraviti tako što ćete ove okvire postaviti na ivicama fotografije, kako biste izolirali subjekta.
Rezultat je bolje izbalansirana fotografija koja privlači gledaoca ka subjektu.

fotografija

Negativni prostor

Negativni prostor je jedinostavno nepopunjen prostor između ili okolo subjekta.

Uskoro još malo o kompoziciji, a do tada fotkajte i delite s nama vaše fotografije.

Objavljivaćemo najzanimljivije!

 

Napišite komentar