Marketing

Kako prijaviti lažni profil na Instagramu

prijaviti lažni profil na Instagramu

Da biste prijavili lažni profil na Instagramu, pročitajte naš kratak vodič u kojem ćemo objasniti postupak korak po korak:

Prvo, ukoliko otkrijete lažni profil ili se neko lažno predstavlja kliknite na  tri tačke u gornjem desnom uglu profila i izaberite „Prijavite“.

instagram

Izaberite „Lažni profil“ kao razlog za registraciju.

Dodajte sve dodatne informacije za koje mislite da bi mogle pomoći da se razjasni situacija.

instagram

Kliknite na „Pošalji“ da pošaljete svoju prijavu.

Nakon što podnesete prijavu, Instagram će istražiti navodni lažni profil i, ako se utvrdi da je lažni profil, biće izbrisan.
Međutim, treba napomenuti da Instagram možda neće odgovoriti na svaku prijavu.

Kada imate posla sa lažnim profilima, važno je da budete pažljivi i da ne pratite nikakve veze i ne radite bilo šta što bi moglo biti štetno za vaš nalog ili vaše podatke.

Ako naiđete na bilo kakvu sumnjivu aktivnost ili sadržaj na Instagramu, najbolje je da ih prijavite i držite se dalje od njih.
Lažni profil na instagramu može biti vrlo neprijatno iskustvo, pogotovu ako se neko predstavlja kao vi.
Ako primetite da pratite lažni profil, ili ako vidite postove ili komentare na svom profilu koje je ostavio lažni profil, možete da ih izbrišete tako što ćete kliknuti na ikonu trougla u gornjem desnom uglu posta ili komentara i odabirom “Izbriši” u padajućem meniju.

Takođe možete da se zaštitite od lažnih profila tako što ćete svoj profil postaviti na „Samo za prijatelje“ i izabrati koji korisnici mogu da vide vaše objave i informacije.
Ovo će vam pomoći da se držite podalje od nepoznatih korisnika i smanjite rizik da naiđete na lažne profile.

Kako da zaštitim svoj instagram profil od hakera

Da biste zaštitili svoj Instagram profil od hakera, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Napravite jaku lozinku:
Lozinka treba da sadrži velika i mala slova, brojeve i posebne znakove. Pored toga, trebalo bi da ima najmanje osam znakova i ne bi trebalo da bude reč koja se lako pogađa.

Korišćenje dvofaktorske autentifikacije:
Ova opcija omogućava pristup nalogu samo unošenjem posebnog koda koji ćete dobiti na svoj mobilni telefon. Ovo čini skoro nemogućim da neko drugi pristupi vašem nalogu, čak i ako je ukrao vašu lozinku.

Ažurirajte svoj Instagram na najnoviju verziju:
Nova verzija može da sadrži bezbednosna ažuriranja i ispravke grešaka.

Ne delite svoje podatke sa strancima:
Ovo uključuje vaše korisničko ime, lozinku i druge osetljive informacije.

Nemojte da kliknete na sumnjive linkove:
Ako dobijete poruku od nepoznatog korisnika sa linkom, budite oprezni. Linkovi mogu dovesti do lažnih veb lokacija ili preuzimanja zlonamernog softvera na vaš računar ili telefon.

Podesite svoj profil na „Samo prijatelji“:
Ovo će ograničiti pristup vašim objavama i informacijama samo na one korisnike koje poznajete i kojima verujete.

Ako se pridržavate ovih pravila, bićete sigurniji da ste zaštitili svoj profil od hakera i da ste smanjili rizik od gubitka podataka ili pristupa nalogu.

Kako da zaštitim svoj Instagram profil od phishing napada

Phishing napadu su sajber napadi koji koriste lažne veb stranice ili e-poštu kako bi prevarili korisnika da unese svoje podatke (npr. korisničko ime i lozinku) ili klikne na sumnjivi link.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste zaštitili svoj Instagram profil od phishing napada:

Budite pažljivi kada unosite svoje podatke:
Ako se pojavi prozor za unos informacija (na primer, da biste se prijavili ili promenili lozinku), proverite da li je to prava Instagram stranica tako što ćete proveriti URL u svom pretraživaču.

Proverite veze pre nego što kliknete na njih:
Ako dobijete poruku sa vezom, pre nego što kliknete na nju, proverite da li je adresa veze legitimna. Ako deluje sumnjivo ili neobično, to može biti znak phishing napada.

Ne delite svoje podatke sa nepoznatim osobama:
Ako dobijete poruku od nepoznate osobe koja traži vaše podatke (npr. korisničko ime ili lozinku), nemojte je davati. Instagram nikada neće tražiti da pošaljete svoje podatke nepoznatim ljudima.

Koristite antivirusni program:
Antivirusni program će vam pomoći da otkrijete i zaštitite računar od malvera i drugih štetnih programa.

Korišćenje dvofaktorske autentifikacije: Ova opcija omogućava pristup nalogu samo unošenjem posebnog koda koji ćete dobiti na svoj mobilni telefon. Ovo čini skoro nemogućim da neko drugi pristupi vašem nalogu, čak i ako je ukrao vašu lozinku.

Ako se pridržavate ovih pravila, bićete sigurniji da ste zaštitili svoj profil od phishing napada i da ste smanjili rizik od gubitka podataka ili pristupa svom nalogu.

Napišite komentar