Marketing

Šta je Virtuelni asistent i njegov posao na daljinu

Virtuelni asistent

Virtuelni asistent na daljinu (remote virtual assistant) je osoba koja pruža administrativne i druge usluge putem interneta, bez obzira na to gde se nalazi njen fizički lokalitet.
Radi se o remote poslu koji omogućava fleksibilnost i slobodu rada, što ga čini idealnim za one koji žele da rade od kuće ili sa bilo kojeg drugog mesta na svetu.

Konkretno, posao virtuelnog asistenta na daljinu podrazumeva pružanje usluga poput administrativnih zadataka, zakazivanja sastanaka, vođenja email komunikacije, upravljanja kalendarom, izvršavanje internet pretraga i slično. Ova osoba može raditi sa jednim ili više klijenata, i obično je angažovana na projektnom osnovu ili na osnovu satnice.

Da bi obavljao ovaj posao, virtuelni asistent na daljinu mora da poseduje odgovarajuće računarske veštine, uključujući poznavanje alata za komunikaciju, poput emaila i softvera za video konferencije, kao i alata za administrativne zadatke, poput Microsoft Office paketa. Takođe, mora da poseduje jasne i efikasne komunikativne veštine kako bi bio u stanju da efikasno komunicira sa klijentima.

Ukratko, posao virtuelnog asistenta na daljinu je slobodna i fleksibilna alternativa tradicionalnom poslu u kancelariji, koja omogućava rad sa bilo kojeg mesta na svetu, korišćenje tehnologije i komunikacije kako bi se pružile usluge klijentima.

Virtuelni asistent na daljinu mora da poseduje sledeće veštine:

 1. Poznavanje alata za komunikaciju:  rada sa imejlovima (Thunderbird i Outlook), instant messaging aplikacije, organizovanje i kreiranje video konferencija i slično.
 2. Da zna da koristi Microsoft Office paket (Word, Excel, PowerPoint), Google Suite (Gmail, Google Docs, Google Calendar), Trello, Asana i slično.
 3. Veštine za obradu teksta i prepisivanje: poznavanje osnova tekst procesiranja, prepisivanje audio/video zapisa.
 4. Internet pretraga: brzo i efikasno traženje informacija na internetu, poznavanje različitih alata za pretragu.
 5. Veštine za rad sa podacima: upravljanje bazama podataka, rad sa tabelama, rad sa spreadsheets.
 6. Znanje stranih jezika: ukoliko virtuelni asistent radi sa klijentima iz različitih zemalja, može biti od koristi poznavanje stranog jezika.

Ove veštine su okvirne i zavise od specifičnog posla virtuelnog asistenta.
Ukoliko se radi o posebnim zadacima, poput web programiranja, grafičkog dizajna ili finansijskih analiza, virtuelni asistent može zahtevati dodatna znanja i veštine.

VA Virtuelni asistent

Evo nekoliko primera virtuelnog asistenta na daljinu.

 1. Administrativni virtuelni asistent: Ovaj virtuelni asistent se bavi raznim administrativnim zadacima, kao što su email upravljanje, planiranje i organizacija kalendara, obrada teksta, unos podataka i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u Microsoft Office paketu i brzoj internet pretrazi.
 2. Virtuelni asistent u marketingu: U ovom slučaju osoba  pomaže marketinškim timovima u raznim zadacima, uključujući istraživanje tržišta, pripremu marketinških strategija, izradu sadržaja i upravljanje društvenim mrežama ili medijima. Ova uloga zahteva dobre veštine u programskom alatu za društvene medije, Google Suite i brzoj internet pretrazi.
 3. Virtuelni asistent u prodaji: Asistent pomaže prodajnom timu u raznim zadacima, uključujući kontaktiranje potencijalnih klijenata, pripremu ponuda i izveštaja, upravljanje korisčkim bazama i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u komunikaciji i Microsoft Office paketa.
 4. Virtuelni asistent u finansijama: Asistent pomaže finansijskom timu u raznim zadacima, uključujući izradu finansijskih izveštaja, unos podataka, analizu finanijskih podataka i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u finansijskim alatima i Microsoft Excel-u.
 5. Virtuelni asistent u human resources: Asistent pomaže timu za ljudske resurse u raznim zadacima, uključujući kontaktiranje kandidata, pripremu intervjua, upravljanje bazama podataka o zaposlenima i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u komunikaciji i administrativnim alatima.
 6. Virtuelni asistent u web dizajnu: Ovaj virtuelni asistent pomaže timu web dizajna u raznim zadacima, uključujući izradu sadržaja, upravljanje sajtovima, izradu grafičkog materijala i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u web dizajnu i grafičkom dizajnu.
 7. Virtuelni asistent u tehničkoj podršci: Tehnička podrška je prilično važna danas u svim aspektima digitalizacije pa tako asistent pomaže timu tehničke podrške u raznim zadacima.
  Uključujući rešavanje tehničkih problema klijenata, pripremu tehničkih izveštaja i slično. Ova uloga zahteva dobre veštine u tehničkim znanjima iz oblasti koju klijent zahteva.

Šta je potrebno od hardvera da ima virtuelni asistent

 1. Računar: Virtuelni asistent obično koristi računar za obavljanje svog posla. Potreban je računar sa dobrom performansom i dovoljno memorije i prostora na disku.
 2. Internet konekcija: Jedna od najbitnijih stavki je brza i sigurna intenret konekcija zbog razmene podataka ili video poziva.
 3. Web kamera: Ako  radite sa klijentima putem video konferencija, potrebna vam je kvalitetna web kamera.
 4. Mikrofon: Ako radite sa klijentima putem audio konferencija, potreban vam je  mikrofon.
 5. Radna stanica: Ukoliko klijent ima veliku količinu podataka možda će vam biti potrebna radna stanica sa većom količinom RAM-a i većim hard diskom.

Osim ovih, postoje i druge hardverske opcije koje virtuelni asistent može da koristi, u zavisnosti od njegovih specifičnih potreba i posla koji obavlja.


Kako do posla

VA je jedno od najtraženijih zanimanja trenutno u digitalnom svetu. Jednostavno ceo svet traži virtuelnog asistenta. Na linku možete videti trenutnoi najbolje platforme za traženje posla kao virtuelnog asistenta.
Ukoliko vam se sviđa ovaj posao, naš savett je da pored toga što ćete se prijaviti na ove platforme, napravite i svoj sajt sa uslugama. Trebaće vam vremena da se on razradi, ali ipak će vam doneti korist možda čak i pre nego ove platforme.

Napišite komentar