Sajber bezbednost

Ima li razloga za brigu zbog uvođenja 5G mreže u Srbiju?

U svetu se trenutno vodi žučna rasprava u vezi sa puštanjem u rad 5G mreža. Zabrinutost zbog dodela frekvencija telekomunikacionim kompanijama dele podjednako i Amerika i Rusija. Da li su to samo političke igre ili je stvarno utvrđeno da je 5G tehnologija zaista opasna, možemo videti kroz jedno malo istraživanje.  

Šta je 5G mreža ?

5G je nova generacija mobilnih i bežičnih komunikacija. Ova tehnologija će omogućiti veću brzinu i propusnost prenosa ogromne količine podataka (do 100 puta). Mreža nove generacije će se koristiti na Internetu (IoT), za automobile bez vozača, pametne gradove, bespilotne letilice, za brži video prenos, za upravljanje satelitima i tako dalje. Postoje čak i planovi za prenos 5G iz svemira, kada će oveliki broj satelita pokriti svaki kvadratni centimetar Zemlje sa bežičnim zračenjem.

5G tehnologija se pojavljuje širom sveta bez prethodnog testiranja na kratkoročne ili dugoročne uticaje na zdravlje ljudi.
Uprkos dokazima da postojeća bežična tehnologija izaziva štetne efekte po zdravlje ljudi, vlade pojedinih država i donosioci odluka sankcionišu ono na šta naučnici i stručnjaci upozoravaju da će biti ozbiljna zdravstvena kriza uvođenjem 5G mreža, jer će uključivati povišen nivo zračenja kroz postavljanje miliona antena.

Šta o 5G mreži kažu američka mornarica i senatori ?

Američki senatori Ron Vajden (Ron Wayden) i Maria Kantvel (Maria Cantwell) pre nekoliko dana su upozorili da prodaja bežičnih radio frekvencija može da ošteti efikasnost američkih satelita za prognozu i predviđanje vremenskih prilika.
Takođe, upozorili su da ovaj efekat može da se odrazi i na zaštitu imovine, kao i na nacionalnu bezbednost.

Američka mornarica je skoro u isto vreme objavila memorandum u kojem se izražava zabrinutost zbog smanjenja tačnosti vremenske prognoze, (s obzirom na daljinsko očitavanje u pojasu 23,6-24 GHz koristi se za određivanje vodene pare i zbog fizičkih svojstava atmosfere je jedini frekvencijski pojas za ovo merenje), koja bi mogla da ugrozi bezbednost aviona i brodova, kao i smanjenje svesti vojnika na nekom od vojnih zadataka.
Senatori su zatražili od administracije da se još uvek ne dozvoli kompanijama da upravljaju komunikacijama pete generacije (5G) na spektru 24GHz dok se ne reše problemi sa smetnjama u satelitskim prognozama.

Izjava senatora Vajdena

„Američki napredak u 5G mrežama i uređajima je od ključne važnosti za održavanje globalnog liderstva.
Međutim, isto tako je imperativ da naša nacija uradi ispravno 5G ”, rekao je Vajden.
“Ako FCC (Federalna Komisija za komunikacije) nastavi sa zalaganjem za standarde koji ne prođu naučnu kontrolu, njihova odluka će smanjiti američku poziciju u ovoj globalnoj trci za 5G liderstvo i rizikovati ozbiljnu štetu našoj ekonomiji i nacionalnoj bezbednosti.”

Izjava senatorke Kantvel

„Milioni Amerikanaca žive u područjima pod povećanom pretnjom od uragana, tornada i drugih ekstremnih vremenskih neprilika.
Američka vojska i naša avijacija, pomorstvo i brojna druga industrija se svakodnevno oslanjaju na tačne informacije o prognozi kako bi osigurale bezbednost i donele ključne odluke “, navela  je senatorka Kantvel.
Umesto što zanemarujemo ili ignorišemo stručnjake, FCC i administracija trebalo bi da poslušaju nauku i stručnjake i da nađu vremena koja je bi bilo potrebno da se ovo ispravi.

U pismu upućenom predsedavajućem FCC (Federalna komisija za komunikacije) Ajitu Paiju, senatori su detaljno izrazili zabrinutost NASA-e, Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), kao i članova meteorloškog društva AMS, o oštećenju vremenske prognoze i smanjenju pouzdanosti predviđanja u hitnim slučajevima.

Takođe, istakli su zabrinutost američke mornarice, da ometanje vremenskih satelita može dovesti do povećanog rizika za avione, brodove, kao i za osoblje.

5g mreža

Pismo upućeno predsedavajućem Federalne komisije za komunikacije gospodinu Ajitu Paiju .

Senatori su tražili da im se dostave sledeće informacije najkasnije do 11.juna 2019 .

1. Obezbedite sve računarkse modele, pretpostavke i analize koje podržava FCC-ovo pravilo o ograničenjima emisija iz budućih komercijalnih širokopojasnih prenosa u opsegu 24GHz i koji pokazuju da neće uticati na primenu u susednim frekventnim opsezima, posebno satelitskim merenjima vodene pare od 23,8 GHz koji je toliko važan za prognozu vremena.

2. Objasnite šta FCC namerava da učini ako Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) odbije da prihvati trenutni nivo koji je FCC zagovarao za ograničenja emisija u opsegu 24GHz.

3. Objasnite proces pomirenja koji se koristi za rešavanje spora između NASA / NOAA i FCC-a u korist pozicije FCC-a. Molimo vas da uključite vremenski okvir događaja u tom procesu i sve relevantne dokumente, uključujući e-mejl poruke i druge digitalne komunikacije.

4. Objasnite i dostavite prateću dokumentaciju u vezi sa analizom javnog interesa FCC-a, uključujući i svaku analizu troškova i isplativosti, o FCC-ovoj granici emisija.
Posebno, objasnite kako je FCC adresirao troškove poreskim obveznicima od gubitka milijardi dolara investicija u satelite za vremensku prognozu, troškove javne bezbednosti, kao i nacionalne bezbednosti, te komercijalne aktivnosti koje se oslanjaju na ove kritične podatke o vremenskoj prognozi.
Puna verzija pisma predsedavajućem FCC-a gospodinu Ajitu Paiju je dostupna ovde

Šta o 5G mreži kaže Rusija i Ministarstvo odbrane?

Ovako je bilo ….

“Osim istraživačkih centara, ruski telekomunikacioni operateri takođe aktivno razvijaju novi telekomunikacijski standard.
Tako je tokom Svetskog prvenstva 2018. godine MTS koristio nove tehnologije.
Još 2014. godine, Megafon je potpisao ugovor sa Huavei-jem o stvaranju pilot 5G mreža i planira ga implementirati na eksperimentalnoj osnovi do kraja septembra 2019, a komercijalno do 2022. godine.”

“Prošlog maja (2018), Huavei i Beeline su takođe potpisali sporazum o zajedničkom razvoju i testiranju 5G tehnologija.
Tele2 je najavio potpisivanje sporazuma sa Nokiom o razvoju 5G mreža i kreiranju usluga u oblasti Internet stvari (IoT)”

“Međutim, specifični datumi za masovno uvođenje 5G tehnologija u telekomunikacione kompanije nisu još određeni.
Prema rečima predstavnika fondacije Skolkovo, prva komercijalna mreža nove generacije biće pripremljena za lansiranje ne ranije od 2020. godine.”

Меđutim …… 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ministarstvo odbrane veruje da je prerano za mobilne operatere da prenose frekvencije za implementaciju komunikacija pete generacije (raspon 3,4-3,8 GHz). Ministarstvo je ovo razmatranje dalo nacrtu koncepta razvoja i stvaranja mreža pete generacije u Rusiji.
„Vedomosti“ su se upoznali sa delom dokumenta, čiji je sadržaj potvrdila osoba bliska nadležnom odeljenju, federalni službenik i zaposleni u dva operatera.

Ministarstvo komunikacija uputilo je ovaj projekat ministarstvima, uključujući i odbranu, na odobrenje početkom marta.
Ministarstvo odbrane u svom pozivu traži da se ne žuri sa korišćenjem opsega koji nisu pomenuti u prošlogodišnjoj odluci Državne komisije za radio frekvencije (SCRF; to su 4,8–4,99 GHz i 27,1–27,5 GHz).

Kako Forbs navodi, nakon odluke Ministarstva odbrane, razvoj 5G je u ozbiljnom zastoju.

“Sada je rad na 5G ozbiljno zastao: prema planu programa “Digitalna ekonomija Ruske Federacije”, odobrenom u julu 2017. godine, radio frekvencije za 5G trebalo je da budu utvrđene u četvrtom kvartalu 2018. godine, a u trećem kvartalu 2019. godine potrebno je sprovesti pilot projekat u dva grada. U isto vreme, do 2024. godine, mreža 5G bi trebalo da se pojavi u svim gradovima sa populacijom od preko milion ljudi.”

 

 

5g mreža

 

Šta o 5G mreži kažu doktori nauka iz Evrope i sveta?

“Mi, dole potpisani naučnici, lekari, organizacije za zaštitu životne sredine i drugih lica iz navedenih država, hitno pozivamo na zaustavljanje implementacije bežične tehnologije 5G (pete generacije), uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost radio frekventnom zračenju (RF), povrh zračenja koje emituju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacione mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i životnu sredinu. Uvođenje sistema 5G predstavlja
eksperiment nad čovečanstvom i životnom sredinom koji se, prema međunarodnom pravu, definiše kao zločin.”

Početkom 2015 godine, veliki broj naučnika iz celog sveta počeo je sa kampanjom protivljenja uvođenja 5G mreža.
U vremenskom rasponu od 2015 do 2017 taj broj naučnika i doktora nauka se višestruko popeo u nameri da se potpiše peticija protiv 5G mreža.

U ovom trenutku postoji dokument potpisan sa više od 90.000 potpisa naučnih radnika, doktora nauka i profesora iz preko od 160 zemalja sveta, da se 5G mreža potpuno zabrani zbog štetnih uticaja na život ljudi, kao i na životnu sredinu, pa čak i na svemir.

Ovde možete pročitati na srpskom jeziku ceo dokument o 5G kao i opis žalbe.

MEĐUNARODNA ŽALBA 
STOP 5G NA ZEMLJI I U SVEMIRU

Dr. Martin Blank o 5G mrežama.

Grad Brisel je zabranio pilot projekte za uvođenje 5G mreže.

Šta kažu mediji u Srbiji ?

B92
Telenor
Samsung Srbija
RTS Srbija
Stručnjak za … (vakcine, 5G, epidemiju, zračenje i svašta nešto ) na RTS

 

1. Ko Srbiji nameće upotrebu 5G mreža ?

2. Da li Srbija ima naučnike i doktore nauka koji bi uradili istraživanje da li su 5G mreže opasne po zdravlje ljudi i životne sredine?

3. Zašto u Srbiji nema javne rasprave o uticaju 5G na zdravlje građana?

4. Zašto Srbija ide ka uvođenju 5G ako mreža nije dovoljno testirana ?

Napišite komentar