Sajber bezbednost

Izraelska nacionalna sajber uprava proglasila vanredno stanje

Izraelska nacionalna sajber uprava proglasila vanredno stanje

Izraelska nacionalna sajber uprava proglasila je vanredno stanje zbog snažnog sajber napada koji je izveden na vladine informacione resurse.

Izraelski mediji javljaju da su 15. marta mnoge vladine službe i informacioni resursi gotovo istovremeno prestali da rade.
Kako prenosi Haaretz, izraelsko Ministarstvo odbrane već smatra da je sajber napad najveći u istoriji zemlje.

Kao rezultat incidenta u vezi sa bezbednošću informacija, zvanični sajtovi mnogih izraelskih ministarstava i drugih vladinih agencija su potpuno onemogućeni.
Svi napadnuti veb resursi nalazili su se na izraelskom domenu gov.il.

Izvor u izraelskom Ministarstvu odbrane pojasnio je da se za napade na državne sisteme sumnjiče napadači iz druge zemlje u svetu, ali stručnjaci do sada nisu uspeli da utvrde odakle je napad izveden i koja hakerska grupa je odgovorna za ovaj napad.

U ovom trenutku, prema izraelskoj vladi, pristup informacionim resursima je delimično ili potpuno vraćen.
Nakon DDoS napada svakako je teško vratiti sisteme u prvobitno stanje funkcionisanja.
Ništa nije prijavljeno o mogućem curenju podataka.

Istovremeno, u Izraelu je, zbog sajber napada na vladine sajtove, počela puna provera lokalnih vodovodnih i energetskih organizacija.
Uviđajem je planirano da se utvrdi da li su napadom zahvaćeni vodovodni i elektro sistemi. Iako, prema novinarima, svi zvanični sajtovi velikih industrijskih preduzeća u zemlji rade normalno.

Ranije su izraelske vlasti više puta optuživale iranske hakerske grupe, pa čak i iransku vladu da organizuju i izvode sajber napade na mete u Izraelu.

Konkretno, u julu 2020 godine hakeri su izveli veliki sajber napad na izraelsku vodovodnu infrastrukturu sa SCADA napadom.
Potom je, zbog bezbednosnog incidenta, onesposobljena oprema vodovoda.
Izraelski nacionalni biro za sajber bezbednost zahtevao je od industrijskih i proizvodnih preduzeća u zemlji da poboljšaju svoje sisteme bezbednosti informacija i zaštite podataka.

 

Napišite komentar