Sajber bezbednost

Kako je Telegram aplikacija postala posećenija i od Tvitera

Pristup društvenim mrežama trenutno je otežan u Rusiji, a u nekim slučajevima i potpuno blokiran.
Aplikacije poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla, Jutujuba i drugih jednostavno su zabranile ili ograničile pristup korisnicima iz Rusije.
S obzirom na ogrmonu cenzuru koju sprovodi Evropska Unija i SAD prema korisnicima iz Rusije, kada s društvene mreže u pitanju, sve veći broj krosnika prelazi ili je već prešao na društvenu mrežu, odnosno aplikaciju Telegram.

Zbog neviđenih razmera lažnih vesti zaraćenih strana, korisnici su primorani da traže alternativu za mreže poput Tvitera i Fejbuska.
Telegram aplikacija, imala je i pre sukoba veliki broj korsinika, jer je pre svega mnogo sigurnija po pitanju privatnosti od gore navedenih mreža.

Tako je broj novih korisnika za samo šest dana premašio neverovatnih 20 miliona.

Direktor i jedan od osnivača Telegrama Pavel Rudov, je pokušao da uvede cenzuru pre dva dana, međutim nakon samo pola sata od prvobitne odluke odustao je od takve zamisli.
Veliki broj lažnih vesti doveo je do toga da korisnici na društvenim mrežama sve više uviđaju da je u stvari sve jedna velika propaganda.
Tako se može naći na Tviteru stotine slika koje su zapravo iz Sirije, a predstavljenje su kao da se radi o Kijevu.

Osoba koja i ne prati uopšte ovaj sukob može i da poveruje da su slike iz Sirije zaista slike iz Kijeva ili nekog drugog grada Ukrajine.

Pravi informativni rat se upravo vodi na ovoj mreži, jer ni jedni ni drugi ne veruju više izveštajima koji se pojavljuju na Fejsbuku ili Tviteru.
Tako su korisnici podelili i sliku tzv. novinara koji je ubijen prvo u Sriji, a zatim u Ukrajini.

Kako je Telegram aplikacija postala posećenija i od Tvitera

Telegram kanali u službi mrežnog rata

Određeni Telegram kanali sadrže zaista prave vesti koje se odvijaju u Ukrajini i krajnje su tačni i precizni.
Međutim postoje i kanali koji pod naslovom hitno u stvari distribuiraju zlonamenre viruse.
U ovom trenutku takvi kanali se distribuiraju sa obe strane i vrlo je teško razabrati koji kanali prenose trenutno stanje na terenu.

Ukoliko želite da postanete korisnik Telegrama, samo povedite računa o tome kakve slike i video skidate na vaš telefon ili računar, jer ne zaboravite, trenutno se vodi rat kako na zemlji tako i u sajber prostoru.

 

Napišite komentar