Aplikacije

Kako trgovati i zaraditi novac sa NFT-om

zaraditi novac sa NFT

NFT (Non-Fungible Token) je jedinstveni digitalni znak ili „token“ koji se koristi za predstavljanje vlasništva nad jedinstvenim digitalnim sadržajem, kao što su slike, muzika, video snimci ili igre.
To znači da je svaki NFT jedinstven i nezamenljiv, što ga razlikuje od zamenljivih kriptovaluta kao što je Bitcoin, gde su sve jedinice iste i zamenljive. U ovom delu ćemo videti kako zaraditi novac sa NFT-om i kako trgovati tokenima.

Tokeni se kreiraju korišćenjem blokčejn tehnologije, koja omogućava praćenje vlasništva i autentičnosti digitalnog sadržaja.
Ovo omogućava vlasniku NFT-a da stekne ekskluzivno pravo da koristi i distribuira njihov digitalni sadržaj.

NFT se često koriste u umetnosti i kreativnim industrijama kako bi se osiguralo da autori i vlasnici sadržaja zarađuju novac od prodaje svog rada na mreži.
Takođe omogućava fanovima da kupe originalne kopije svojih omiljenih umetničkih dela i da im se garantuje da su nabavili originalne predmete.

U kojim oblastima se koristi NFT

 • Korišćenje NFT u kreativnom sektoru: NFT se često koriste u umetničkoj i kreativnoj industriji za prodaju i zaštitu autorskih prava na digitalne umetničke dela, muziku, video zapise i igre.
 • Povećava vrednost umetničkih dela: Korišćenjem tokena, vlasnici umetničkih dela imaju garanciju da su stekli originalne predmete, što povećava njihovu vrednost.
 • Blockchain tehnologija: Tokeni su zasnovani na blokčejn tehnologiji, što omogućava da se prati autentičnost i vlasništvo digitalnog sadržaja.
 • Korišćenj u igrama: Takođe se koriste u igrama za označavanje vlasništva nad virtualnim predmetima, kao što su karakteri, oružja i novac.
 • NFT kao investicija: Tokeni se čak smatraju alternativnom investicijom, a neki su postali vrlo vredni zbog njihove jedinstvenosti i ograničene količine.
 • Različiti tipovi NFT-a: Postoje različiti tipovi NFT tokena, uključujući žigove, sertifikovana umetnička dela, virtualne nekretnine i još mnogo toga.
 • Prednosti NFT nad tradicionalnim vlasništvom: NFT omogućava da se vlasništvo nad digitalnim sadržajem prati i zaštiti na jedinstven način, što je često teže postići u tradicionalnom vlasništvu nad umetničkim delima koje poznajemo danas.
 • Korišćenje u kulturi i sportu: Tokeni mogu da se koriste u kulturi i sportu za prodaju ekskluzivnih sadržaja, kao što su koncerti i sportske utakmice.
 • Predstavljanje digitalnog identiteta: Koriste za predstavljanje digitalnog identiteta, kao što su identifikacioni dokumenti, pasoši i lične karte.
 • Mogućnost za razne aplikacije: Potencijal NFT tokena se širi i na druge industrije i sektore, uključujući finansije, tehnologiju i još mnogo toga.

Ovaj vid blokčejna je još uvek u razvoju, a primena i primenljivost ovih tokena su u neprekidnom rastu.
Za ovu vrstu tehnologije može se reći da je početak nove ere digitalne ekonomoije s obzirom na to da se pomoću nje može promeniti način na koji se vlasništvo i distribucija digitalnog sadržaja prate i štite.

Koraci za početak rada sa NFT-ovima

Osnovni princip početka rada su informacije, odnosno znanje. Da ne biste upali u šumu iz koje ne znate da izađete, držite se nekih od osnovnih pravila.

 • Informacije i znanje: Pročitajte o tome šta su NFT-ovi, kako funkcionišu i kako se trguju na tržištu.
 • Odabir platforme: Odaberite platformu za kreiranje i prodaju NFT-ova, poput OpenSea, Rarible, SuperRare, itd.
 • Kreiranje naloga: Kreirajte nalog na odabranoj platformi i proverite da li su potrebne dodatne informacije ili verifikacije.
 • Stvaranje sadržaja: Kreirajte digitalni sadržaj koji želite da prodajete kao NFT, kao što su slike, audio zapisi, video sadržaj, 3D modele itd.
 • Prodaja NFT-a: Pošaljite svoj NFT na tržište i počnite sa prodajom.

Napomena: Kada radite sa NFT-ovima, veoma je bitno da ste dobro informisani o potencijalnim rizicima i pravilima tržišta.
Ukoliko nemate nekoga da se konsultujete, svakako odvojte vreme za čitanje i gledanje korisnih videa u vezi sa NFT-om.

Šta su NFT-ovi:

 • NFT (Non-Fungible Token) predstavlja jedinstvenu digitalnu identifikaciju nekog digitalnog sadržaja, kao što su slike, audio zapisi, video sadržaj, 3D modele, itd.
  Svaki NFT poseduje unikatan identifikator i ne može se zameniti sa bilo kojim drugim NFT-om. NFT-ovi se koriste za zaštitu i razmenu digitalne imovine na blockchain mreži.
 • Kako funkcionišu NFT-ovi: NFT-ovi se koriste za prikupljanje, distribuciju i trgovinu digitalnim dobrima na blokčejn mreži.
  Kada kreirate NFT, on se šalje na blokčejn i pohranjuje se tamo. Kada kupujete NFT, dobijate pravo vlasništva nad tim sadržajem i možete ga prodavati ili razmenjivati sa drugim korisnicima.
 • Kako se trguje sa NFT-ovima: Trgovina NFT-ovima obavlja se na specijalizovanim platformama za trgovinu digitalnom imovinom, kao što su OpenSea, Rarible, SuperRare i dr. Kada želite da kupite NFT, možete ga kupiti preko aukcije ili direktno od vlasnika. Kada želite da prodajete NFT, možete ga postaviti na prodaju na platformi i čekati kupce.

Tržište NFT-ova se razvija i brzo se menja, pa je bitno da redovno pratite vesti i razvoj na tom polju.

Odabir platforme:

Postoje mnoge platforme za trgovinu NFT-ovima, među kojima su OpenSea, Rarible, SuperRare, i dr.
Pre nego što izaberete platformu, potrebno je ispitati nekoliko faktora kako bi se utvrdilo koja je najbolja za vaše potrebe.

Kada koristite platformu za NFT-ove, bitno je da budete oprezni i da redovno proveravate da li su vaši NFT-ovi bezbedni.
Preporučuje se da koristite sigurne metode plaćanja i da ne šaljete novac direktno na platformu.
Takođe, preporučuje se da proverite pravila i regulative platforme pre nego što krenete sa trgovinom.

Kreiranje naloga:

Kada ste izabrali platformu za NFT-ove, sledeći korak je kreiranje naloga.

 1. Postupak kreiranja naloga:
  • Posetite sajt platforme i idite na opciju za registraciju.
  • Unesite potrebne informacije, uključujući vaše ime, e-mail adresu i šifru.
  • Proverite vaš e-mail i potvrdite registraciju.
  • Prijavite se na svoj nalog i unesite ostale potrebne informacije, kao što su podaci o plaćanju.
 2. Verifikacija naloga: Neke platforme zahtevaju verifikaciju naloga kako bi se zaštitila digitalna imovina i sprečili prevari. Verifikacija može uključivati potvrdu identiteta ili unos dodatnih informacija o kreditnoj kartici. Proverite da li vaša platforma zahteva verifikaciju i poštujte sve potrebne korake.
 3. Sprečavanje prevara: Bitno je da budete oprezan pri kreiranju i korišćenju naloga za NFT-ove. Preporučuje se da koristite sigurnu šifru i da ne delite svoje lične informacije sa nepoznatim licima. Takođe, budite oprezan pri kupovini NFT-ova i proveravajte da li su oni autentični pre nego što ih kupite.

Kreiranje naloga na platformi za NFT-ove može biti jednostavno, ali je bitno da poštujete sve potrebne korake kako bi zaštitili svoju digitalnu imovinu.

Prodaja NFT-a

Kada ste kreirali svoj NFT i završili sve potrebne korake na platformi za NFT-ove, sledeći korak je prodaja.

 1. Postupak prodaje:
  • Prijavite se na svoj nalog na platformi za NFT-ove.
  • Kliknite na opciju za objavljivanje novog NFT-a.
  • Unesite detalje o NFT-u, uključujući opis, cenu i ostale relevantne informacije.
  • Pošaljite svoj NFT na tržište.
 2. Promocija prodaje: Da bi privukli kupce i povećali svoje šanse za uspešnu prodaju morate se pozabaviti promocijom vašeg NFT-a na društvenim mrežama i drugim online kanalima.
  Možete takođe koristiti reklamne kampanje i bilo koji vid marketing kako bi privukli pažnju.
 3. Trgovina NFT-om: Kada je neko zainteresovan za kupovinu vašeg NFT-a, platforma će vam poslati zahtev za plaćanje.
  Proverite detalje plaćanja i potvrdite transakciju. Nakon uspešne prodaje, vaš NFT će biti prenet na novog vlasnika, a novac će biti prenet na vaš nalog.
  Ovo je jedan od najkorisnijih vidova blokčejn tehnologija.

Prodaja NFT-a može biti jednostavna i brza ako imate dobro dizajniran i kvalitetan NFT.
Bitno je da poštujete sve potrebne korake i da koristite dobre prakse za marketing i promociju prodaje.
Verujemo da vam neće manjkati inspiracije za marketing, jer ipak NFT je u neku ruku umetnost koja omogućčava širok spektar privlačenja pažnje, što se može iskoristiti i u marketinške svrhe.

 zaraditi novac sa NFT

Kako trgovati i zaraditi novac sa NFT

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da monetizujete NFT:

 1. Razvijte unikatan sadržaj: Prvi korak u monetizaciji NFT je stvaranje unikatnog sadržaja koji će privući interes kupaca. Ovo može da uključuje slike, video sadržaj, glazbu, igre, itd.
 2. Kreirajte NFT token: Kada imate sadržaj, sledeći korak je da kreirate NFT token korišćenjem odgovarajuće platforme za stvaranje tokena, kao što su OpenSea, Rarible, itd.
 3. Izaberite tržište za prodaju: Odaberite tržište za prodaju vašeg NFT tokena, bilo preko NFT marketplaces ili putem direktne prodaje. (Kraken, Binance i drugi.)
 4. Marketing i prodaja tokena: Nakon što ste odabrali tržište za prodaju, potrebno je da marketinškim aktivnostima privučete kupce i prodajete token.Kao što smo gore naveli ovo uključuje objavljivanje na društvenim mrežama, korišćenje influencera, itd.
 5. Stvarajte dodatne funkcionalnosti za token: Još jedan način da se monetizuje NFT je da se stvore dodatne funkcionalnosti za token, kao što su članstva, proširenja, itd.

Dakle, monetizacija NFT podrazumeva stvaranje unikatnog sadržaja, kreiranje tokena i prodaju tokena na odgovarajućem tržištu.

Ako se kreativno i pažljivo pristupi ovom procesu, postoje brojne mogućnosti kako zaraditi novac sa NFT.

 • OpenSea je najveća platforma za NFT trgovinu, sa širokim spektrom NFT-a, uključujući slike, igre, muziku, itd.
 • Rarible je još jedna platforma za NFT trgovinu sa širokim izborom NFT-a, uključujući umetnička dela, igre, animacije, itd.
 • SuperRare je platforma za prodaju NFT-a sa fokusom na vrhunsko umetničko delo.
 • Nifty Gateway je platforma za prodaju NFT-a koja se specijalizovala za prodaju ograničene mode NFT-a u saradnji sa poznatim brendovima i umetnicima.

Možete ih posetiti i pregledati različite NFT-e koji su dostupni za kupovinu i čak ih možete kupiti ako ste zainteresovani.
Prodaju i monetizaciju možete uraditi na nekoliko načina i evo nekih od njih:

 • Prodaja direktno kupcima: Na platformama za trgovinu NFT-om kreatori NFT-a možete prodavati svoje radove direktno kupcima ili na aukcijama gde aukcijske platforme omogućavaju da prodajete svoje radove i gde cena raste tokom licitacija.
 • Prodaja putem društvenih mreža gde imate široku publiku kojoj se možete obratiti, bitno je odabrati dobru društvenu mrežu.
 • Takođe možete prodavati svoje NFT-e na događajima, koncertima i slično, što vam omogućava da direktno komunicirate sa publikom i prodajete svoje radove.

Svaki kreator NFT-a može koristiti jedan ili više ovih kanala za monetizaciju svojih NFT-a i zaradu novca.

Još jednom da se ponovi, dobro obratite pažnju na kojoj ćete platformi trgovati i obavezno pročitajte dokumentaciju.

Napišite komentar