Aplikacije

Šta je kognitivna analitika i upravljanje podacima?

Šta je kognitivna analitika

Ukoliko planirate da se bavite analizom podataka, koja će po svemu sudeći doživeti ogroman rast i značaj za privredu u narednim godinama, onda svakako uzmite u obzir učenje kognitivnih tehnolgija.
U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na koginitivnu analitiku i neke od alata koji se koriste za ovaj vid analitike i obrade podataka.
Kognitivna analitika predstavlja analizu podataka uz pomoć veštačke inteligencije i mašinskog učenja kako bi se dobile informacije nalik ljudskoj inteligenciji.
Ova tehnologija omogućava povezivanje različitih izvora podataka na jednoj platformi za analitičku obradu.

Kognitivna analitika je sposobna da otkrije povezanosti i obrasce koji su skriveni običnim analitičkim metodama.
Ovo je posebno važno za poslovne organizacije koje žele da predvide buduće trendove i unaprede svoje poslovanje.

Osnove kognitivne analitike

Kognitivna analitika se sastoji od mešavine dubinskog učenja, semantike, mašinskog učenja i veštačke inteligencije.
Ova tehnologija je razvijena kako bi se obradile velike količine podataka koje su često raspoređene u nizu i teško strukturirane. Obrada podataka postala je ključni izazov za organizacije koje se bave velikim količinama informacija.

Tržišni pregled

Tržište kognitivnog upravljanja podacima očekuje se da će imati godišnji rast od 31,7 odsto u periodu od 2023. do 2028. godine. Korišćenje IoT uređaja, povećanje obima složenih podataka i napredak u tehnologijama kao što je veštačka inteligencija, doveli su do povećanja prihvatanja kognitivnog upravljanja podacima na globalnom nivou.

Korišćenje cloud tehnologija je takođe doprinelo porastu potražnje za kognitivnim upravljanjem podacima. Procene su bile da će globalni IP saobraćaj porasti od 870,3 exabita u 2021. do 2,3 zetabita u 2026. godini. Razvoj IoT tehnologija je ovaj rast ubrzao, te se tako povećava obim digitalnih podataka i naglašava potrebu za kognitivnim upravljanjem podacima.

Značaj tehnologije kognitivne analitike za poslovanje

Cognitive analytics tehnologije su sve prisutnije u modernom poslovanju, jer omogućuju preduzećima da bolje razumeju svoje podatke i stvore vrednost iz njih.
Kroz analizu velikih količina strukturiranih i ne-strukturiranih podataka, kognitivna analitika može pomoći u otkrivanju skrivenih veza, identifikovanju obrazaca i predviđanju budućih događaja.

Ove tehnologije se mogu primeniti u različitim oblastima poslovanja, uključujući marketing, prodaju, logistiku, upravljanje rizicima i finansije.
Na primer, cognitive analytics može pomoći preduzećima da bolje razumeju potrebe svojih kupaca, optimizuju lancu snabdevanja i upravljaju finansijskim rizicima.

Uz sve veću dostupnost cloud tehnologija i softverskih aplikacija koje koriste cognitive analytics, ove tehnologije su postale pristupačne i za manja preduzeća.
Ovo otvara mogućnosti za inovacije i unapređenje poslovanja, i stavlja cognitive analytics u ruke šireg spektra korisnika.

U kojim oblastima se može koristiti kognitivna analitika

U poslovnom sektoru, kognitivna analitika se često koristi za predviđanje budućih trendova, unapređenje proizvoda i usluga, praćenje promena u ponašanju potrošača, poboljšanje procesa rada i efikasnosti, te smanjenje troškova poslovanja.

Kognitivna analitika se takođe koristi u medicini za dijagnostikovanje i lečenje bolesti.
Na primer, mašinsko učenje se koristi za identifikovanje karakteristika bolesti na osnovu medicinskih zapisa pacijenta, što omogućava lekarima da brže i preciznije dijagnostikuju bolesti i propišu adekvatnu terapiju.

kognitivna analitika

U obrazovanju, kognitivna analitika se koristi za poboljšanje procesa učenja.
Na primer, programi za učenje na daljinu mogu koristiti kognitivnu analitiku za praćenje aktivnosti studenata, kako bi se utvrdilo koje metode učenja su najefikasnije.

U finansijskom sektoru, kognitivna analitika se koristi za analizu tržišta, predviđanje kretanja cena, upravljanje rizikom i unapređenje procesa investiranja.
Takođe, u transportu i logsitici, kognitivna analitika se koristi za poboljšanje sigurnosti na putevima, smanjenje gužvi i efikasnije planiranje ruta za transport robe i putnika.

Sve u svemu, kognitivna analitika ima široku primenu u različitim oblastima, pružajući korisne informacije i predviđanja koja mogu unaprediti poslovne procese, usluge i proizvode, kao i poboljšati kvalitet života ljudi.

Zaključak

Kognitivna analitika i upravljanje podacima predstavljaju ključne tehnologije koje omogućavaju organizacijama da steknu uvid u svoje poslovanje i predvide buduće trendove. Kao što se tržište razvija i postaje sve zahtevnije, očekuje se da će korišćenje kognitivne analitike i upravljanja podacima postati sve češće i neophodnije.

Napišite komentar