Vesti

Ruski DDoS napadi izazvali uzbunu u Danskoj i SAD

ddos

DDoS napadi proruskih hakera izazvali su uzbunu u SAD i Danskoj nakon što su hakeri napali veb stranice bolnica i vladinih agencija u tim zemljama.

Nakon višenedeljnih napada na banke i Ministarstvo odbrane zemlje, Danska je na sajtu Centra za sajber bezbednost objavila da podiže nivo upozorenja o sajber rizicima.
Nakon toga, sajt je uklonjen i obaveštenje je bilo nedostupno.

Pored toga, krajem januara, Killnet je izveo seriju DDoS napada na veb stranice desetina bolnica u Holandiji i SAD, primoravši Ministarstvo zdravlja i socijalne službe SAD da izda zvanično upozorenje o sajber pretnjama bolnicama.

Daniel Selig iz Svimlane-a je primetio da su DDoS napadi usledili nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će SAD poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu.
Selig je dodao da je prošle nedelje nekoliko finansijskih institucija, aerodroma i vladinih kancelarija u Nemačkoj bilo izloženo sličnim napadima nakon što su najavili dodatnu vojnu podršku Ukrajini.

„Naravno, sajber napadi na bolnice i medicinske centre su među najopasnijim – ovi napadi mogu potpuno da ugase sisteme i spreče pacijente da dobiju negu koja im je potrebna“, rekao je on. Iako DDoS napadi obično ne izazivaju ozbiljnu ili dugoročnu štetu, mogu izazvati prekide usluga satima ili čak danima.

Aleksandar Jampoljski, izvršni direktor SecuritiScorecard-a, primetio je da grupe poput Killnet-a vode popularne Telegram kanale gde regrutuju nove članove i obučavaju druge hakere u DDoS veštinama. Kanal Killnet ima preko 92.000 pretplatnika.
Jampolski je rekao da Killnet obično cilja na MikroTik rutere koji su ili pogrešno konfigurisani ili ranjivi, a grupa takođe napada ranjive i pristupačne IoT uređaje širom sveta, od kamera za bebe do pametnih frižidera.

Prema izveštaju kompanije za sajber bezbednost Akamai, 2022. godine broj DDoS incidenata u Evropi porastao je za 73%, a sada više grupa koristi taktiku iznude.
Stručnjaci su upozorili da se DDoS napadi sada sve više koriste da bi se skrenula pažnja sa pravih ransomvare napada i krađe podataka.

Napišite komentar