Sajber bezbednost

Saznajte koliko Google kroz Moje Aktivnosti zna o vama

Google moje aktivnosti

Nije tajna da Gugl zna sve o nama. Gugl prati sve šta radimo na Internetu, uključujući pretrage, muziku koju slušamo, video koji gledamo, mesta koja smo posetili ili gde smo putovali. Sve ovo rade kako bi “nešto” poboljšali, a to su obično reklame i njihovi servisi, bar je to zvanično.

Gugl tehnologija je trenutno uznapredovala da ima u planu i lakšu kontrolu svih podataka, odnonsno prikupljanje podataka od korisnika kroz različite servise koje koristimo.
Postavlja se pitanje, na šta će ličiti naša privatnost za godinu ili dve.

Gugl je pustio novu stranicu MOJE AKTIVNOSTI ili ako koristite englesku verziju MY ACTIVITY. Ukoliko ste ulogovani na vaš Gugl nalog, možete videti o čemu se radi.
Na ovoj stranici možete da pogledati vašu istoriju pretraga od skoro svega što ste kucali u Gugl pretraživač. Ovo uključuje sve posete sajtova, glasovne pretrage i sve aktivnosti koje ste imali na određenim sajtovima!

Šta kaže Google?

Moje Aktivnosti su mesto gde možete pogledati i održavati aktivnosti vaših pretraga, sajtova koje ste posetitli i videa koji ste gledali” tako kaže Gugl.
Vaše aktivnosti su navedene u pojedinačnim stavkama, počevši od najskorijih poseta. Ove stavke mogu biti i deo paketa ili grupe sličnih aktivnosti.
Šta u stvari znači ovo.

Pogledajmo sada Gugl proizvode koji mogu biti uključeni u ovu kategoriju Moje Aktivnosti.
Tu su, reklame, odnosno Google Ads i Google AdWords, Android telefoni, Google Play, Chrome, You Tube, Video pregledi, pretrage slika, mape, vesti, knjige, finansije, pomoć, prodavnica
Ovo su sve Gugl porizvodi koje možete pronaći na vašem telefonu, a neke od njih su nam i na računaru.

Ubrzo će izaći i servis na Guglu koji će vas pitati da proverite vaša sigurnosna podešavanja.
Sada obratite pažnju na novu opciju OPT IN koja će vas pitati da li želite da personalizujete reklame zasnovane na vašim godinama, polu i istoriji pretrage.
Samim tim Gugl će koristiti podatke s vašeg naloga kako bi poboljšao relevantnost oglasa na sajtovima i u aplikacijama koji su partneri sa Guglom, tj neka treća strana. Verujemo da ćete se na pomenutoj stranici prilično zadržati!

Na osnovu prihvatanja uslova o korišćenju, dopustićete Guglu da koristi sve informacije vezane za vaš nalog i servise na njemu, uključujući Chrome, Pretragu i You Tube. Kako bi vam se u nekom narednom periodu ponudlie što bolje reklame sa Interneta.

Kontrola Google oglasa

Ova opcija može da bude od koristi onima koji žele veću kontrolu nad radom oglasa odnosno reklama na svojim uređajima, a koji su povezani s Gugl nalogom. Tako im daje mogućnost da blokiraju određene reklame koje ne žele da im se prikazuju.

Primera radi, ako se oglas veoma često pojavljuje na mobilnom telefonu koji vas skoro pa progranja, taj oglas možete “ubiti” odjednom i više se neće pojavljivati ni na jednom od vaših uređaja.

Takođe, ova funkcija nudi i da možete da obrišete stavke, kao i sve ono što ste pregledali u određenom vremenu, sa određenim temama.
Doduše, to brisanje nam ne garantuje da Gugl nije ništa ostavio za sebe, kako bi kasnije opet koristio naš nalog samo u njhove svrhe.

Ako ste od onih kojima je privatnost važan deo, a nadamo se da jeste, onda ovde možete pročitati podešavanje pre prihvatanja ove opcije.
U članku koji smo pisali o drugim pretraživačima, kao što je DuckDuckGo, sada se možete uveriti zašto je bitno da imate i pretraživač koji vas neće pratiti.

Čuvajte svoju privatnost!

Google kroz funkciju “Moje aktivnosti” može znati mnogo informacija o vama, uključujući istoriju pretrage, lokaciju, korišćenje aplikacija i sajtova, reprodukciju video zapisa i još mnogo toga. To zavisi od toga koliko podataka ste odobrili da Google prikuplja i koristi. Možete kontrolisati šta Google može prikupljati i koristiti tako što ćete izmeniti podešavanja privatnosti na svojem Google nalogu.

 

Napišite komentar