E-Poslovanje

Šta je elektronsko poslovanje i da li je za vas ?

 

Verujemo da ste se puno puta pitali šta je elektronsko poslovanje i da li je taj vid poslovanja za vas. Postoji nekoliko načina elektronskog poslovanja, a za svaki od njih morate biti samo uporni i rezultat je neminovan.

Šta je elektronsko poslovanje i da li je za vas (e-Poslovanje).

E-poslovanje (e-Business) je poslovni proces, odnosno više procesa koji se koriste najčešće putem Interneta, odnosno putem aplikacija, emailova, poruka i drugo.
Ovi poslovni procesi uključuju kupovinu i prodaju, pregled zaliha, servise i usluge klijentima, obradu plaćanja, upravljanje i kontrolu proizvodnje, saradnju s poslovnim partnerima, razmenu informacija, upravljanje automatizovanim uslugama zaposlenih, pronalaženje i regrutovanje novih zaposlenih i još mnogo toga.

Dakle, sve što možete zamisliti da se može ostvariti kao poslovna komunikacija, odnosno poslovanje, a da je u elektronskom formatu, to se smatra e-Poslovanjem.
E-poslovanje, može da obuhvati čitav niz funkcionalnih usluga, počevši od razvoja Interneta i ekstraneta, odnosno e-Usluga, pružanja usluga i određivanje zadataka preko Interneta od strane ljudi i aplikacija.

Mi ćemo ovde pisati o tome kako da iskoristite e-Poslovanje u vašu korist.
Pokušaćemo da vam objasnimo termine na koje ćete sigurno nailaziti ako se odlućite da uđete u elektronsko poslovanje.
Termini su vrlo bitni, doduše svi su na engleskom, ali ćemo se mi truditi da vam što bolje dočaramo i opišemo na srpskom jeziku.

Najčeešći termini koji se koriste u elektronskom poslovanju se upotrebljavaju u većini slučajeva kao skraćenice. Ovde možete videti sledeće skraćenice.

B2B – Business To Business  (Preduzeće-Preduzeće),
B2C – Business To Client (Preduzeće-Korisnik),
G2C – Government To Citizen (Uprava-Korisnik),
G2B – Government To Business (Uprava-Preduzeće),
G2G – Government To Goverment (Uprava-Uprava),
G2E – Government To Employees (Uprava-Zaposleni) i drugi.
E-Banking – Elektronsko bankarstvo
E-mail – Elektronska pošta
e-Porezi
e-Student
e-Uprava
e-Novine
e-Commerce (e-Trgovina, elektronska trgovina)
e-Learning (elektronsko učenje)

Elektronska kupovina, odnosno e-Shoping, je danas najpopularniji vid kupovine u svetu, međutim kod nas još uvek nije toliko razvijeno zbog raznih razloga u kojima nas sprečava zakon Narodne Banke Srbije pa sve do preskupih  poštanskih usluga i logistike.

No, o tome ćemo u nekom drugom postu.
Danas, većina kompanija, kako malih, tako i velikih, preispituju svoje poslovanje putem Interneta.
Pokušavaju na sve načine da dopru do kupaca, odnosno klijenata, a u tom procesu im najviše pomaže Internet, pa tako pregledaju svakodnedne statistike, praćenja i “Onlajn” analize.

Dakle, e-Poslovanje je danas sastavni deo skoro svakog posla, pa čak i starih zanata.

Kad smo već kod starih zanata, elektronsko poslovanje pruža skoro najveće mogućnosti za prodaju robe iz kategorije starih zanata.
Ukoliko želite da prodajete svoju robu ili neke druge usluge preko Interneta, onda ćete morati da imate dobar sajt, odnosno e-Prodavnicu.
Takođe, morate imati obezbeđenu logistiku i naravno načine plaćanja.

Kako funkcioniše elektronsko poslovanje u Srbiji?

Tu su vrlo podeljenja mišljenja, ali to je više zbog neznanja, nego zbog realnog stanja stvari na terenu.
Elektronsko poslovanje kod nas postoji u većini slučajeva kad su banke u pitanju, odnosno usluge koje vam nude.

To su najčešće e-Banking, elektronski formulari, elektronsko plaćanje putem aplikacija i drugi vidovi elektronskog plaćanja.
Uglavnom, e-Poslovanje ili kako oni nazivaju e-Banking, se svodi samo na usluge odnosno različite vrste plaćanja, a ako se malo zagrebe po površini videćemo da  veliki deo tržišta pripada bankama, s obzirom na to da nam oni nude tzv opcije sa “dva klika”, pogotovu kad su krediti u pitanju, koji su svakako kod svih banaka “najpovoljniji“.

Vreme je da se odupremo tom načinu poslovanja, jer postoji veliki broj usluga, aplikacija i ostalih korisnih stvari na Internetu, da jedino što vam je potrebno od naših banka je broj žiro računa.

Održavanje računa, e-Banking, transakcije i ostalo, gde banke najviše novca uzimaju, su prosto najskuplje na celom Balkanu, a verovatno i u Evropi.

Tom pritisku se treba odupreti na sve načine, jer smo mi ti koji kreiraju tržište ako govorimo o elektronskom poslovanju, a ne banke.
Naravno da će vas uticajni blogeri, tviteraši, fejsbuk magovi i ostali koji dobijaju novce od tih istih banaka ubeđivati u nešto sasvim drugo, ali mi ćemo vam pokazati kako da zaobiđete ogromne provizije banaka, jer nema potrebe da koristite sve njihove “pogodnosti” pogotovu kad je u pitanju poslovanje na Interentu.

Neke banke kod nas nude sisteme za elektronsko plaćanje tzv “Online payment” ili plaćanje putem Interneta. Međutim, problem je u visokoj ceni provizije koju naplaćuju za tu vrstu usluge pa samim tim se stvara odlično okruženje u kojoj samo profitira banka, ali ne i neki preduzetnik početnik.

Većina Internet prodavnica nije u stanju da isprati skupe sisteme za plaćanje, a kao što znamo PayPal nije potpuno pušten u Srbiji što se tiče naplate, odnosno preuzimanja novca i korišćenja donacija.

Ukoliko se razmišljate da ipak zakupite sistem za onlajn plaćanje kod neke od “domaćih” banaka, preporučujemo vam da se dobro raspitate o svemu, jer su njihove usluge u svakom slučaju najskuplja opcija i to vam ne preporučujemo nikako.

U sledećim postovima ćemo objasniti zašto je toliko hendikepirano elektronsko poslovanje u Srbiji i zašto se to ne menja.

Ko je odgovaran za takvo stanje i zašto nam se ne da poslujemo?!

 

 

Napišite komentar