Marketing

Upotreba Pinteresta za marketing na društvenim mrežama

Pinterest ima posvećenu publiku od 300 miliona korisnika. Iako nema toliko korisnika kao Facebook ili Instagram u Srbiji, ipak je važna društvena mreža koja vam može doneti odlične rezultate.

Pinterest oglasi

Kada govorimo o korišćenju Pinterest-a za poslovanje, početna tačka su skoro uvek Pinterest oglasi.
Postoji nekoliko vrsta oglasa na Pinterest-u.
Promovisanje pinova je standardni format oglasa i to je ono sa čega Pinterest marketari obično počinju.
Ovo su postovi koji se pojavljuju na početnoj strani korisnika, kao i na Instagramu i Tviteru, izgledaju kao tipični pinovi, osim teksta “pomoted by”.

Upotreba Pinteresta za marketing na društvenim mrežama

Slično tome, možete da kreirate i promovisani “Carousel” koji vam omogućava da prikažete nekoliko slika umesto samo jedne.
Budući da je Pinterest posebno vizuelna platforma (slično Instagramu), uzbudljive i privlačne slike su od presudnog značaja za uspeh vaših oglasa. Što više možete učiniti da oglas postane popularniji, to bolje.

Kako povećati Pinterest pratioce i angažovanje

Da biste dobili više pratioca i angažovanja na Pinterestu, važno je shvatiti da se baza korisnika Pinteresta veoma razlikuje od većine društvenih mreža.
Dok većina sajtova društvenih mreža privlači mlade ljude iz svih sfera života, korisnici Pinterest-a su uglavnom žene.
U stvari, veb sajt doseže 83% žena starosne dobi od 25 do 54 godine u Evropi i SAD.

Pinterest ima određenu estetiku, koju tipično karakterišu čiste, svetle slike, zato je veoma bitno da vaše slike imaju opis i poruku, a ne da budu pretrapne nepotrebnim detaljima.
Ako možete da uklopite taj opis dok se ističete na svoj način, brzo ćete steći Pinterest korisnike koji će se aktivno baviti vašim pinovima. Jedan od korisnih saveta jeste da obavezno koristite relevantne ključne reči i heštegove.
Ovo možete zamisliti kao Pinterest SEO jer je Pinterest manje-više pretraživač ukršten sa mrežom na društvenim mrežama.

Razumevanje algoritma na Pinterest-u

Pinterest je ogroman veb sajt sa različitim vrstama “feeds-a”, pa je razumevanje njegovog algoritma važno ako želite da se istaknete.
Pinterest svoj sadržaj razvrstava u dva feeda, takozvani “Smart Feed” i “Following Feed”
“Following Feed”  se sastoji samo od naloga koje korisnik prati i od oglasa.
“Smart Feed” je algoritamski generisan i sastoji se od prirodnih pinova i oglasa.
“Smart Feed” posebno zavisi od skorašnjih aktivnosti.

Ako korisnici traže određenu branšu, videćete pinove iz te branše u svom Smart Feed-u.
Ovo možete iskoristiti tako što ćete označiti vaše pinove najboljim ključnim rečima I heštegovima kako biste privukli ciljanu publiku (znajući da će vam Pinterest zapravo pomoći u ciljanju).

Ideja o Pinterest SEO se takođe ponovo pojavljuje ovde. Baš kao i Google, Pinterest se oslanja na ključne reči i predložene ključne reči za sortiranje svog sadržaja. Ako su vaši pinovi tematski povezani ključnim rečima i heštegovima , verovatno će korisnici videti nekoliko pinova sa vašeg naloga.

Zaključak:

Pinterest privlači određenu grupaciju, pa vam korišćenjem praktično garantujete da ćete doseći i angažovati tu kategoriju. Zamislite Pinterest kao još jedan sastavni deo marketinga na društvenim mrežama.

Pročitajte više o tome kako upotrebiti Tviter za marketing na društvenim mrežama

Napišite komentar