Vesti

Za samo 30 dana, AI je pronašao potencijalni lek za rak jetre

AI

Inovativni sistem u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom će u budućnosti ubrzati stvaranje raznih oblika lekova i njihovih primena.
Za ono što bi ljudskim naučnicima trebalo decenijama za razvoj, AlphaFold, sistem veštačke inteligencije i dubokog učenja dizajniran posebno za medicinska istraživanja, identifikovao je novog kandidata za lek raka jetre za samo 30 dana.

Prema statističkim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), primarni rak jetre je šesti najčešći rak i treći najsmrtonosniji u svetu.
AlphaFold sistem je razvila londonska biotehnološka, istraživačka i inženjerska kompanija DeepMind, koju je 2014. godine kupio Alphabet, matična kompanija Gugla.

Prema sajtu AlphaFold, sistem veštačke inteligencije je sposoban da predvidi 3D modele proteinskih struktura pronađenih u ljudskom genomu sa visokom preciznošću.
Sva poređenja, za koja su istraživačima obično bile potrebne decenije da otkriju, čuvaju se u bazi podataka AlphaFold.

U britanskom časopisu Chemical Science 10. januara ove godine objavljena je studija koja detaljno opisuje kako su uz pomoć AlphaFolda naučnici uspeli da priđu korak bliže stvaranju efikasnog leka za rak jetre.

„Trebalo nam je samo 30 dana da otkrijemo prvo efikasno jedinjenje. Ovi podaci su zatim korišćeni za generisanje, sintezu i testiranje jedinjenja drugog ciklusa. Kao rezultat, dobijen je snažniji molekul ISM042-2-048 sa nanomolarnom aktivnošću. Prema našim saznanjima, ovaj rad je prvi prijavljeni primer koji je uspešno koristio AlphaFold predviđene proteinske strukture za identifikaciju jedinjenja sa najvišim performansama u ranom otkrivanju lekova“, navodi se u studiji.

Prema naučnicima uključenim u studiju, ovo otkriće se može smatrati „probojom i u oblasti veštačke inteligencije i strukturne biologije“.
Sa „potencijalom da ubrza istraživanja u svim oblastima biologije”.

Napišite komentar