Aplikacije

Da li je bolji izbor Ubuntu ili Linux Mint?

ubuntu ili mint

Postoje veće i manje nedoumice, da li je bolji Ubuntu ili Linux Mint. Pokušaćemo ukratko da vam prenesmo iskustvo i možda vam pomoći da izaberete distribuciju koja vama najviše odgovara.

Ukoliko ste već korisnik Windows operativnog sistema, a želite da ga zamenite nekim od Linux sistema, onda je Linux Mint više prilagođen vašim potrebama nego Ubuntu.

Oba sistema, i Ubuntu i Mint su “deca” Debiana, tako da odabirom bilo kojeg od ova dva sistema ste već u prednosti u odnosu druge korisnike, a u daljem tekstu ćete videti i zašto.

Razlika između Ubuntu-a i Minta je pre svega u desktop aplikacijama, odnosno korisničkom interfejsu.
Mint Linux je mnogo bliži i sličniji Windows okruženju, ali mnogo bezbedniji i brži nego što je to Windows.

Ubuntu nije sličan Windowsu i prosto se ni sa čim ne može uporediti što ima Windows, osim činjenice da je operativni sistem.
Naravno, Ubuntu raspolaže sa obiljem desktop aplikacija, koje uvek možete skinuti, što sa Ubuntu sajta, što sa drugih Linux distribucija, jer su sve podjednako povezane programskim komandama ili prostom posetom softverksog centra na samom sistemu.

U nekim od narednih postova ćemo pričati o Ubuntu distribuciji i kako vam može poslužiti u poslu, zabavi i drugim programskim aktivnostima.

Dakle, Ubuntu i Mint poseduju veoma dobre karakteristike, a prva i skoro najbitnija je bezbednost.
Ako ste već izabrali Ubuntu ili Mint, antivirus vam neće biti potreban, kao ni bilo koji antispywere.
Obe distribucije imaju svoje sopstvene zaštite i slobodno možete krstariti Internetom.

Nekoliko karakteristika o Linux Mint-u i Ubuntu.

Šta nudi Mint?

mint

Linux Mint je operativni sistem za desktop i laptop računare, kao i Ubuntu.
Dok je Linux Mint baziran i kompatibilan sa Ubuntu Linux distribucijom, dizajn korisničkog interfejsa se razlikuje. Neke od razlika u dizajnu su :

  • Različit korisnički interfejs, uključujući pojednostavljen bootloader, raspored panela, tema i poseban Mint meni.
  • Fokus je stavljen na punu funkcionalnost odmah po instaliranju Linux Mint operativnog sistema (npr. bežični drajveri su uključeni, kodeci koji su potrebni za puštanje različitih medijskih formata su preinstalirani, rezolucija ekrana se automatski prepoznaje, itd.)
  • U Linux Mint-u Adobe Flash player je preinstaliran kako bi korisnici mogli da posećuju YouTube i druge sajtove bez potrebe za instalacijom ikakvih plugin-ova.
  • Mint Tools, kolekcija sistemskih alatki koja je dizajnirana kako bi sistemsko održavanje i administraciju učinila jednostavnijom za korisnike

Šta nudi Ubuntu?

ubuntu

Uz Ubuntu dolaze alatke za pregled i organizovanje fotografija, njihovu profesionalnu obradu, kao i alatke za grafiku i vektorsko crtanje.
Tu su i dodatni programi, poput Inkskejpa, alatke za 3D modeliranje, CAD crtanje — sve dostupno na klik!

  • Ubuntu-ov softverski centar daje elegantan pregled dostupnih slobodnih programa za Ubuntu i omogućava njihovu jednostavnu instalaciju i održavanje.
  • Ubuntu-ovi partneri obezbeđuju dodatne besplatne i komercijalne programe i podršku za njih. Među njima su i Adobe, Skype, Oracle, i dr.!
  • Ubuntu dolazi sa preinstaliranim programima za kvalitetnu komunikaciju i razmenu podataka.
  • Na Ubuntu se mogu gledati filmovi i slušati muzika. Ugrađena je i mrežna prodavnica gde se muzika može kupiti, ali i čuvati.
  • Ubuntu dolazi sa punom podrškom za socijalne mreže, kakve su Twitter, Facebook i Google+.

Zaključak

Videli smo samo neke od karakteristika oba sistema, a sada je vreme da prionete na posao i izaberete svoj novi operativni sistem.

Mint Linux instalacije, kao i dosta objašnjenja, tutorijale, možete naći na sledećim linkovima.

Linux Mint – Srbija
Video tutorijal kako izgleda Mint Linux
Zvanični sajt Mint Linux (Engleski)

Ubuntu zajednica Srbije se nalazi na sledećim linkovima, kao i veliki broj tutorijala i naravno forum za korisnike Ubuntua. Veliki broj dokumentacije, kao i sam Ubuntu možete naći na srpskom jeziku.

Zvanični sajt Ubuntu

Ukoliko vam se svideo post podelite ga, da bi i drugima olakšali IT život 🙂

M.M.