Aplikacije

Kako pokrenuti posao softver kao usluga

Kako pokrenuti posao softver kao usluga

To je poželjan izbor za preduzeća svih veličina koja žele da prave, plasiraju i prodaju softverske aplikacije na mreži. Pošto SaaS postaje tako popularan poslovni model, nije ni čudo što se svake godine rađaju hiljade novih SaaS kompanija.

Ali, šta to znači za vas i vaše poslovanje?
Da li i vi treba da pokrenete SaaS kompaniju? Kako to možete da uradite, a da ne potrošite mnogo novca unapred?

Pročitajte šta treba da znate o pokretanju SaaS poslovanja od kuće.

Šta je Saas?

SAAS je skraćenica od Softver kao usluga (software-as-a-service).
Ovo je poslovni model gde se vaši klijenti pretplate da koriste vaš proizvod ili uslugu preko interneta.
Razlika između Saas-a i tradicionalnog softverskog poslovnog modela je u tome što Saas-ovi korisnici ne poseduju softver.
Umesto toga, oni plaćaju mesečnu licencu za korišćenje softvera.

Softver kao usluga nije nov koncept, ali poslednjih godina je postao popularan među različitim preduzećima, uključujući stratup-e. Postoji nekoliko razloga za to, ali najveći je taj što drastično smanjuje kapital potreban za pokretanje softverskog biznisa. Iako je još uvek moguće izgraditi uspešan poslovni softver za prodaju softvera koji kupci direktno kupuju, Saas smanjuje početne troškove povezane sa kreiranjem i marketingom proizvoda. Postoji nekoliko poslovnih modela koji spadaju pod Saas.

Zašto osnovati SaaS kompaniju?

Postoji mnogo razloga zašto biste mogli razmisliti o pokretanju SaaS poslovanja.
Neki od njih su:

  • Imate proizvod koji bi više odgovarao SaaS modelu. Na primer, ako imate aplikaciju koja radi na više platformi, možda ćete želeti da je premestite na SaaS model.
  • Razvili ste softver koji želite da plasirate na tržište kao SaaS aplikaciju. Ovo može biti nešto što vaš tim koristi interno ili nešto što ste razvili kao deo ugovora.
  • Možda imate ideju za aplikaciju koja bi mogla da funkcioniše kao SaaS proizvod.

Šta treba da znate pre podešavanja Saas usluge

Pre nego što počnete da gradite svoj Saas posao, potrebno je da znate nekoliko stvari.
Prvo, morate biti sigurni da postoji dovoljna potražnja za vašim proizvodom ili uslugom na tržištu na koje ulazite.
Na tržištu postoji mnogo SaaS kompanija i ne želite da gubite vreme na kreiranje proizvoda koji niko neće koristiti.

Zatim morate odabrati poslovni model koji će odgovarati vašem proizvodu. Postoji nekoliko dostupnih modela, ali ćete verovatno želeti da idete sa freemium modelom.
Konačno, morate shvatiti koliko novca će vam trebati da započnete SaaS posao. Iako ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko košta pokretanje SaaS poslovanja, većina stručnjaka kaže da možete započeti SaaS posao za samo 3.000 evra.
Uz to, morate da budete sigurni da imate poslovni plan pre nego što počnete da trošite novac.

 

Kako pokrenuti posao softver kao usluga

3 načina da pokrenete Saas posao bez trošenja novca

Iako nije nemoguće besplatno izgraditi SaaS biznis model, biće prilično teže nego da imate nešto novca za ulaganje.
Međutim, nemojte se obeshrabriti jer možete započeti SaaS posao od kuće bez trošenja mnogo novca.

Evo tri načina na koja možete pokrenuti SaaS posao bez trošenja novca.

– Napravite interni softverski alat . Ovo može biti posebno korisno ako radite u oblasti koja interno koristi neki softver. Možete kreirati SaaS proizvod iz nekog od alata koji vaš tim trenutno koristi.
Na ovaj način stvarate nešto novo i dopunjavate nedostatke koje možete ponuditi tržištu. Takođe možete zaraditi novac i naplatiti drugim odeljenjima ili kompanijama koje žele da ga koriste.

– Ponudite saradnju nekom bliskom ili čak nekoga koga ne poznajete, a u kontaktu se s njim na nekom od foruma ili društvenim mrežama. Možete pronaći partnera koji će vam pomoći da izgradite SaaS poslovanje. Potražite suosnivača koji je dobar u onome što radi, dakle da sledi vas i vaš projekat.

– Vaš opis servisa postavite na Github i pokušajte da predstavite softver sa svim njegovim funkcijama, iako možda nije gotov do kraja, uvek se može naći osoba ili tim koji će se pridružiti pravljenju istog.
Bitno je napomenuti, da ukoliko je softver komplikovan i nije urađen više od 70% bolje ga držati van Github-a dok se ne doradi. Svoju stranicu možete deliti na društvenim mrežama ili ponuditi nekome ko je zainteresovan za ulaganja u softvere kao servise.

Zaključak

Izgradnja SaaS poslovanja je odličan način za izgradnju snažnog i održivog poslovanja.
Važno je naglasiti da se to može učiniti bez trošenja mnogo novca. Da biste započeli posao, možete da napravite interni softverski alat koji će vaš tim koristiti, eksternalizovati posao ili se povezati sa nekim ko ima SaaS iskustvo.