Marketing

Zašto imejl završi na kartici Gmail Promocije?

Jedan od problema na koje nailaze programeri koji rade posao za marketing firme i preduzetnike jesu nedostavljeni promotivni mejlovi koji se šalju klijentima.
Najčešće pitanje koje marketing stručnjaci postavljaju programerima jeste, zašto imejl završi na kartici Gmail Promocije, a sve smo dobro uradili?!
Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, moramo znati neke principe kako u stvari radi slanje promotivnih mejlova i zašto Gmail ne prima poštu u INBOX već u karticu Promocije.

U velikom broju slučajeva marketing agencije i preduzetnici koriste WordPress kao platofrmu na kojoj razvijaju sajtove, blogove ili info portale.
Worpdress pruža veliki broj mogućnosti slanja biltena, odnosno Newsletter-a ili promotivnih mejlova, nazovite to kako hoćete.

Platforma WordPress ima širok spektar dodataka (plugina) koji se mogu koristiti za organizovano slanje Imejlova, odnosno promotivnog sadržaja. Vaši potencijalni klijenti mogu pomoću ovih alata da dobiju od vas vrlo dobre i sadržajne informacije u vezi sa promotivnim aktivnostima.

Kako radi bilten?

Svaki put kada vam se neko prijavi na listu za bilten (newsletter), to je znak da ga vaš sadržaj interesuje i da želi da dobija obaveštenja o vašim uslugama, robama ili servisima. 
Ovde dolazimo do ključnog problema, a to je šta se dešava kada imate promociju proizvoda ili usluge, a korisnici sa liste koji su se prijavili ne dobiju željeno obaveštenje?

Šta je potrebno za slanje biltena?

Prvo na šta morate  obratiti pažnju, jeste koji dodatak Newsletter-a želite da instalirate na WordPress. Drugo, da li je dodatak bezbedan i kakve su mu recenzije, odnosno ocene.  Treće, da li je dodatak besplatan ili se plaća.
Četvrto i obavezno pogledajte komentare drugih korisnika šta kažu za određeni dodatak.

U svakom slučaju koji god dodatak izabrali on završava posao za vas tako što prikuplja podatke i pravi listu korisnika koji su se prijavili za vaš bilten.
Kada ste kreirali na dodatku sadržaj, postavili slike, dodali tekst, ubacili linkove, sad može da krene slanje imejlova.

Većina dodataka ima funkciju koja uglavnom šalje vaše promotivne mejlove u određenom vremenskom intervalu, pa tako možete mejlove slati na svakih pet minuta po jedan.
Ovo je bitno uraditi zbog anti-spam zaštite na serverima.
Ukoliko pošaljete veliko broj mejlova u istom trenutku, velika je verovatnoća da će udaljeni serveri vašu promotivnu aktivnost prepoznati kao SPAM.
Tako će vaš sadržaj završiti u SPAM folderu, a možda nikad neće ni stići na pravu adresu. Vodite računa o ovome da podesite dodatk da šalje odloženo.

Slanje mejlova bez povratne informacije

Sad kad ste poslali izvestn broj imejlova, prirodno je očekivati neku povratnu informaciju od korisnika. No, informacije ne stižu ni posle par dana. Verovatno se pitate šta se tu zapravo desilo, kad ste sve dobro uradili?

Korisnik ili klijent nije ni dobio vaš imejl.
To se bar tako čini i vama i njima. Vama, zato što nema povratne informacije, a klijentu-korisniku zato što čeka neko obaveštenje, a ne dobija ga u svoje sanduče, odnosno inboks.

Gde je problem sa slanjem i primanjem bilten mejlova?

Prvi problem je nastao već na samom početku u kreiranju sadržaja biltena.
Dok ste kreirali tu stranicu, verovatno ste želeli da ubacite što više informacije o ponudama, pa ste tako postavili dosta linkova i slika u sadržaj.  Problem slanja promotivnog sadžaja je u tome što Gmail registruje veći broj slika i linkova kao SPAM i iz tog razloga se vaš imejl preusmerava na karticu Gmail Promocije.

Primenjujući jednostavne principe slanja, koji će biti navedeni kasnije, vaša pošta će normalno stizati u Gmail prijemno sanduče. Na taj način će vaš sadržaj bez problema stići do vaše ciljne grupe, odnosno do liste vaših korisnika.  Svakako bi šteta bilo da ako već organizujete, naprimer neki vebinar, da vaši korisnici ne dobiju obaveštenje o tome i prospuste bitan sadržaj.

Angažovanje i početak slanja

Pre bilo kakvog angažovanja u vezi sa slanjem biltena, morate imati na umu da većina korisnika danas koristi Gmail kao imejl nalog.
U ovom našem slučaju je to bitno, jer biste vi želeli da vaš sadržaj stigne u Inboks potenicjalnog klijenta, a ne na karticu Promocije (koju retko ko i otvara)

Kako rade Gmail kartice i spam?

Kartica Promocije, poznata je kao čistilište marketinških mejlova, odnosno mejlova koji pristižu na Gmail nalog.
Google je upoznat s tim da veliki broj promotivnih mejlova stiže upravo na karticu Promocije i jednostavno ne razmišlja da to promeni.
Nećemo da ulazimo u to da li je dobro ili ne, već ćemo da pokušamo da nađemo rešenje.

Zašto imejlovi završavaju na kartici Gmail promocije?

Kada se pošalje imejl poruka, Gmail skenira dolaznu poštu i u zavisnosti od vrste primljenih informacija, algoritam dodeljuje takav sadržaj karticama u Inboks, Društveno i Promocije.
Ideja je da primarna pošta ostane netaknuta, odnosno da vaš INBOX služi da se olakša korisnicima da pronađu imejl-adrese koje su im najvažnije.
Na Gmail nalogu postoje tri kartice, Inboks (glavno), Društveno i Promocije.

Gmail Promocije

zašto imejl završi na kartici Gmail Promocije

Problematika ove treće (Promocije) jeste u tome, da kada vi prikupite dovoljan broj mejlova i želite da obavestite svoje kupce o nekom novom proizvodu ili nekoj akciji, vaš imejl završi u kartici Promocije (Promotions). Realno gledajući, retko ko i otvara tu karticu osim ako zaista ima nameru da čita razne marketinške ponude.

Pogrešno testiranje

Ukoliko budete pokušavali da testirate Gmail s vašeg naloga u dodatku na WordPressu, nemojte to raditi.
Algoritam Gmaila će svakako prepoznati adresu odakle dolazi test i takav test neće biti merodavan za kasnija slanja. 
Pokušajte da to bude neka druga adresa, ali ne i ona sa koje ćete kasnije slati mejlove. Ovo je bitno, jer u nekim slučajevima, kada šaljete test sebi na vlastiti Gmail nalog, verovatno ćete prve mejlove dobiti u Inboks i to će izgledati veoma lepo.  Međutim, to neće biti slučaj kasnije kad budete slali klijentima. 

Kako da promotivni mejlovi stižu u inboks ?

Pitajte da  vas dodaju na listu kontakta

Uzmimo za primer da ste poslali promotivini mejl.
On je stigao pretplatniku, odnosno vašem korisniku sa mejling liste.
Međutim, taj imejl je odmah završio u kartici Promocije.
No, pretplatnik ga je ipak video. 
Sadržaj koji ste poslali, tek prijavljenoom pretplatniku (korisniku), treba da ima i diskretno napisanu kraću rečenicu, da bi bilo dobro da se nalazite na njegovoj/njenoj tzv. beloj listi, odnosno kontakt listi.

U tom slučaju će Gmail morati da šalje va[ orommo imejl direktno u inboks pretplatnika. Takođe, ovakvu vrstu obaveštenja možete napisati i na vašim nalozima na Facebook-u, Instagramu, Twitteru.

Pazite na ključne reči u promociji

Ako vaš imejl sadrži gomilu reči koje zvuči previše promotivno, onda će vaš imejl završiti na kartici Promocije.
Potrudite se da preskočite reči poput “Rasprodaja”, “Besplatna”, “% popusta”, “Ponude” i “Popust” pogotovu u šablonu koji ste dobili instalacijom dodatka na vaš sajt.  
Pitate se verovatno šta da se napiše ako se vaša ponuda sadrži popuste.

Gledajte da se reči poput Popust ili Rasprodaja ne ponavljaju više puta u promotivnom tekstu. Takve reči nikako nemojte linkovati ka vašem sajtu ili aplikaciji. Dakle, morate biti malo vispreniji u kreiranju takvog pisanja teksta.
Takođe, budite oprezni pri korišćenju velikih slova, znakova dolara ili evra, procenta ili prekomernih interpunkcijskih znakova, poput mnogih uzvičnika (!!!!!).

Neka vaši imejlovi zvuče lično

Kada razrađuujete vašu marketinšku kampanju putem imejla, fokusirajte se više na sadržinu teksta, a manje na marketing. Gledajte da sadržaj i struktura vašeg imejla izgleda tako kao da se obraćate prijatelju.
Koristite reči kao što su “Zdravo” ili “Pozdrav”  odmah na početku.
Uključite uvod sličan onome što biste mogli da uključite u ličnu prepisku, naprimer  “Nadam se da ste dobro danas”. Zatim pređite na glavni sadržaj.
Opet, učinite svoju poruku personalizovanom, ali pređite na stvar.
Kratko i direktno je bolje nego dugo i preplavljeno informacijama.
Jer, ukoliko to uradite i natrpate sve na jednu stranu, sigurno će imejl završiti na Promociji. 
Sadržaj teksta, tj promotivnog mejla neka bude napisan dinamički.
Ako se vaše poslovanje odnosi npr na garderobu, možete spomenuti da je trenutna kolekcija predviđena za XY generaciju i da je veoma važno da se sada obezbedi klijent jaknom za nastupajueće godišnje doba.

 Takav tekst će vam “kupiti vreme” u samom sadržaju, a Gmail će to registrovati kao korisnu informaciju  za prijatelja. Nikako nemojte zaboraviti da tekst završite odjavom, kao što je “Hvala” ili “Nadam se da se vidimo uskoro“.
Na kraju, veoma pomaže i potpisivanje pravim imenom umesto imenom vaše kompanije.
Dakle, neka vaš mejl izgleda slično ovome
Srdačan pozdrav,
Petar Nekitamo
petar
@nekoimekompanije.com
Umesto ovoga
info@nekoimekompanije.com
office@nekoimekompanije.com
Imajte na umu da razgovarate sa drugom osobom, odnosno vašim zamišljenim poznanikom, a ne kupcem iza kojeg se krećete tik uz leđa u prodavnici nudeći najbolju kolekciju!

Postavljanje manjih slika

Promotivni imejlovi često sadrže puno slika, uključujući slike proizvoda ili razne banere. Iako takav imejl verovatno izgleda privlačniji za potenicjalnog kupca, takođe može da završi na kartici Promocije.
Zamislimo  to ovako:
Nepromotivni imejlovi koje šaljete prijateljima obično ne sadrže puno slika.
Ako u ovom slučaju vaš imejl sadrži previše slika i linkova, to bi mogao biti znak Gmail-u da je vaša pošta poslata od neke firme, a ne od prijatelja.
Ne morate se potpuno osloboditi slika, ali se pridržavajte upotrebe samo  jedne slike.  Imajte na umu da pregledate sadržaj pre slanja i da li ste u zaglavlje postavili LOGO. Ako jeste, onda se i to računa kao još jedna slika.
U tom slučaju morate odlučiti šta vam je važnije, LOGO ili slika artikla, tako da ostavite samo jednu sliku.

Izaberite kampanje sa običnim tekstom

Baš kao i slike, previše različitih fontova ili formatiranja u tekstu može izgledati atraktivno u imejlu koji se šalje. Ali kakva je korist od sjajnih fontova ako takav imejl ne stigne tamo gde treba i  ne vidi se?
Kad već dobijate uz dodatak WordPressa  templejt HTML stranice, onda to iskoristte na pravi način. Gledajte da ne koristite HTML stranice, već kreirajte kao običan tekst koji može biti ispisan u programu poput Notepad-a. Mejlovi koji sadrže HTML će često završiti na kartici Promocije, zato nemojte preopteretiti svoju imejl poruku grafičkim obrascima i neobičnim fontovima. Neka budu slični imejovima koje dobijate svakodnevno od prijatelja ili poslovnih saradnika.

Smanjite broj linkova

Promotivni imejlovi često sadrže puno linkova. Takvi linkovi se najčešće nalaze na celoj stranici. Mogu se naći u zaglavlju, na stranici proizvoda koji vode ka onlajn prodavnici, u donjem delu stranice gde se obično nalaze kontakti ili društvene mreže. Sve su to linkovi koji vode negde van promotivnog imejla. Ako uzmemo da ste postavili linkove ka proizvodu, društvenim mrežama ili sajtu, to je već ukupno pet ili šest linkova.
Dakle, to je previše linkova i svakako će takav imejl otići na karticu Promocije.
Neka broj vaših linkova bude maksimalno dva ili tri, uključujući i onaj koji vodi ka “Odjava sa liste” (Unsubscribe). On se obično nalazi ispod vašeg potpisa.
Ako razmislite, sve što vam zaista treba je jedna veza: Vaš poziv na akciju. Izaberite je pametno i budite pametni sa odabirom reči. Promotivne fraze poput “Kliknite ovde” ili “Kupite odmah” nikako nisu preporučljive, dok je link koji kaže “Opširnije” ili “Saznajte više” verovatno sigurnija varijanta da vas Google ne prebaci na Promocije.

Proverite zaglavlja i podnožja

Ako već želite da koristite zaglavlje i podnožje koje ste dobili kao templejt HTML u vašem dodatku, onda probajte da se držite ovih principa.
Nemojte postavljati nikakve linkove, niti slike u ova dva dela!
Obratite više pažnje na sadržaj vašeg promotivnog imejla, nego na dizajn. Ukoliko ste stvarno rešili da vaši preplatnici dobiju u njihov INBOX vaše promotivne mejlove morate se dosta potruditi da se to i uradi.

Zaključak

Ovde je naveden najednostavniji način slanja biltena, odnosno promotivnih mejlova kroz WordPress platformu. 
Dakle, obratite pažnju na dodatke (plugine) koje skidate i koje stavljate u upotrebu. Obavezno radite ažuriranje svih dodataka, kao i samog WordPressa.
U vašim promotivnim imejlovima gledajte da izbegnete previše linkova, previše slika, previše promotivnih reči, jer sve to utiče na isporuku vašeg imejla u INBOX korisnika.
Testirajte pametno slanje vašeg imejla i nemojte dati razlog Googlu da vas prebacuje na kartice Promocije. Bitno je da vaši potencijalni kupci i klijenti dobiju pravo obaveštenje u INBOX o vašim promotivnim ponudama.