Marketing

Kako Facebook finansijski zloupotrebljava reklamne kampanje

Poznato je da društvena mreža Facebook već skoro godinu dana beleži značajan pad posećenosti i otvaranja novih korisničkih naloga, a posebno od početka pandemije.
Razlog tome je doprinela najviše cenzura koju je uveo Facebook, zatim česta promena korisničkog interfejsa, ali i konstantna zloupotreba podataka korisnika. Svi znamo da je marketinška platforma Facebook-a bila neprikosnovena kad je oglašavanje na društvenim mrežama u pitanju.
Ona i dalje dobro radi čak i sa novim i čestim promenama.
Međutim, da li Facebook finansijski zloupotrebljava reklamne kampanje ?

Odnosno, da li povlačenje novca s računa kartice ili Paypala jeste kontrolisano ili postoje propusti ?
Da li se neki odgovori nalaze u tzv. Policy Privacy i Uslovi korišćenja?
Mi smo pokušali da nađemo odgovore i nismo uspeli.
Pregledali smo njihovu dokumentaciju i ovakav slučaj, koji ćete pročitati ovde, nigde nije naveden.

Facebook kampanja iz dva dela

Dakle, krajem novembra i početkom decembra je postavljena kampanja na Facebook Ads. Reklamna kampanja je bila vrlo uspešna u prvih pet dana.
Zatim odjednom i bez ikakvog upozorenja Facebook gasi reklamu na četri dana. Kampanja je bila prijavljena na 150 USD za 10 dana.
U tekstu će biti postavljene slike hronološki, tako da ćete moći da ispratite šta je zapravo Facebook uradio za vreme kampanje koja je trajala sveukupno 10 dana.  Tačnije, Facebook je naplatio 10 dana prikazivanja reklame, a da pritom nije omogućio prikazivanje puna četri dana.
Odnosno, naplaćena je 176,26 USD, dakle 26 USD više nego što je prijavljeno u kampanji.
Inače, u pitanju je kampanja za pomoć deci, koja je iz nekog razloga bila prijavljena Facebook-u zbog kršenja smernica i opštih uslova.
Mi možemo da pretpostavimo ko je i zašto prijavio reklamu, ali nejasnoće u vezi sa naplatom i dalje stoje.

Da li nas Facebook potkrada bez objašnjenja?

Da. Facebook uzima novac, a da i ne znate koliko će vam uzeti, tj. znate tek kada vam stigne tzv. Invoice, odnosno faktura od strane Facebooka.
U međuvremenu nemate nikakvo upozorenje, a ni od tehničke podrške nikakvo objašnjenje. Krajem novembra je kampanja poslata na odobrenje od strane Facebook-a. Tačnije 26.novembra, kao što na ovoj donjoj može da se vidi. Reklama je odobrena istog dana, samo par sati kasnije.
Dalje, 28.novembra, dakle dva danas kasnije, stiže da je reklama PONOVO odobrena. Ispada da je jedna kampanja dva puta prijavljena, a to ćemo videti i dalje kroz slike. Dakle, reklama je postavljena i objavljena da se prikazuje narednih 10 dana. Kampanja počinje 26-og i traje bez ikakvih problema do 1.decembra. Dakle, reklama se prikazuje skoro punih pet dana. Međutim, 1.decembra reklama prestaje da se prikazuje bez ikakvog objašnjenja. Prva kampanja koja je prijaveljena, imala je link za dugme koje vodi ka prodavnici. Iz nepoznatog razloga, Facebook pravi i drugu reklamu, koja ne sadrži dugme, a to se da videti iz priloženih slika.

Kampanja u slikama

Facebook

Ovde vidimo da je kampanja prestala sa prikazivanjem 1.decembra i da je puštena ponovo 4.decembra.

Već istog dana 1.decembra smo poslali pismo tehničkoj podršci da se preispita odluka za ukidanje reklame.
Dva puta smo dobili automatsku poruku da je i dalje na snazi zbog “Neprihvatljive poslovne prakse”.
Na slikama ispod ukidanje reklame i odgovor tehničke podrške.

facebook

facebook

U kampanji ništa nismo menjali, jer nismo znali da li je uopšte potrebno da se menja nešto zbog, kako oni kažu, “Neprihvatljive poslovne prakse”. Odjednom, posle četri dana čekanja kampanja ponovo kreće 4.decembra. Bez ikakvog objašnjenja zašto je stopirana, tako isto bez ikakvog objašnjenja se reklama ponovo pušta.

NAPLATA REKLAME KOJA SE NE PRIKAZUJE.

Ovde nije kraj. Dolazi dan kada reklama treba da bude ugašena.
Umesto 150 USD koliko je plaćenja kampanja, Facebook naplaćuje 176,12 USD za kampanju, od koje 4 dana nije prikazivana reklama!
Na sledeće dve slike vidimo da je prvo naplaćeno 175 USD, a zatim na drugoj još 1,12 USD ?!
Mi smo postavili pitanje i za jednu i za drugu transakciju, naravno odgovora nema!

 

Da li je ovo zloupotreba ?

Iz priloženih slika vidimo da je Facebook jednostavno prestao da prikazuje reklamu puna četri dana, od toga je sve naplaćeno i plus su pribavili sebi u korist još 26,12 USD, a da i dalje ne znamo zašto!
Ako sada Facebook finansijski zloupotrebljava reklamne kampanje na ovakav način, šta će se onda desšavati kad bude pušten dugo najvaljuvani Libra coin?! Da li možemo ovakve propuste da očekujemo i kad su coini u pitanju?!

Vodite računa kada je u pitanju oglašavanje na Facebook-u, jer jednostavno  nećete imati kontrolu nad svojim računom, ako se u nekom slučaju nešto ne svidi Facebook-u.
Svakako će vam skinuti novac, ili sa kartice ili sa Paypal naloga.
Nikada nećete dobiti objašnjenje zašto su vam uzeli novac!
Odgovore koje daje Facebook kao neko objašenjenje možete pogledati ovde, kao što smo i mi uradili.
Naravno, u ovim odgovorima ništa ne piše o radnji kroz koju su nas oštetili.

Dakle, dobro pazite, kada postavljate vašu karticu za naplatu na Facebook-u, gledajte da to bude Paypal nalog, (valjda će manje da boli kad skinu novac), jer ipak nećete plaćati proviziju banci kad je kartica u pitanju.

Nadamo se samo da ova platforma neće još dugo raditi i da će se naći neka zamena, odnosno bar neka koja ne zloupotrebljava poverenje i podatke korisnika.

Napišite komentar