Aplikacije

Kako zaštiti imovinu Srba na Kosovu i Metohiji ?

Svedoci smo porasta broja krađa stoke srpskim povratnicima na Kosovu i Metohiji. Postavlja se pitanje kako zaštiti imovinu Srba na Kosovu i Metohiji ? Poslednji slučaj se desio prošle nedelje kada su Arnauti ukrali 8 krava porodici Belošević iz mesta Crkolez.

To što danas rade, radili su i pre 20 godina, a o svemu tome znaju najbolje graničari koji su u velikom broju slučajeva na granici vodili pravi rat s lovokradicama koji su otimali stoku ne samo Srbima, već i Gorancima, muslimanima, pa čak i domaćim šiptarima na Kosovu i Metohiji.
Ono što su radili tada, rade i sada.

U poslednjih nekoliko godina na Kosovu i Metohiji, kao i u mestima koja se nalaze duž administrativne linije, ukradeno je više od 60 grla krupne stoke, a počinioci ni do dan danas nisu uhvaćeni. Ne smemo ni da zamislimo koji je pravi broj pokradene stoke i kolika je naneta imovinska šteta ljudima.

Kako stati na put takvom lopovluku ?

U većini slučajeva su u pitanju povratničke porodice, odnosno porodice sa više dece, pa tako i stoka koja im je pokradena je jedini izvor zarade i opstanka, jer veliki broj njih živi od prodaje mlečnih proizvoda.

To što se dešava Srbima na Kosovu i Metohiji se ne može nazvati životom, već svakodnevno preživaljvanje pod konstantnim pritiscima, pa se onda i postavlja pitanje dokle ćemo nemo posmatrati sve te lopove koji kradu stoku, pale sena, ruše kuće i kradu poljoprivrednu mehanizaciju?!

Dakle, moramo na neki način pokušati da kroz nove tehnolgije osiguramo naš narod na prostoru Kosova i Metohije kako bi se bar za nijansu osećali sigurnije.

S obzirom da smo istraživali na kakav  način su krali stoku do sada, došli smo do zaključka da je neophodno napraviti sistem koji će ih sprečiti u tome.
Inženjeri iz naše organizacije su pronašli rešenje kako pomoći porodicama koje gaje stoku i da imaju potpunu kontrolu nad stokom, kao i brzo otkrivanje počinalaca.

S obzirom na okruženje u kakvom žive Srbi na Kosovu i Metohiji, ne znamo da li će lopovi biti privedeni i osuđeni, ali bar ćemo imati potrebne dokaze, pa da se i svetska javnost informiše u kakvom okruženju i pod kakvim pritiscima žive Srbi na Kosmetu.

Foto: Večernje Novosti

Kako zaštiti imovinu Srba na Kosovu i Metohiji ? Foto: Večernje Novosti

Krađa stoke pokazuje opšte ekonomsko stanje na Kosovu i Metohiji.

Zahvljujući dobrim ljudima u Srbiji i u dijaspori, koji svojim donacijama pomažu Srbe na Kosovu i Metohiji do sada je podeljeno nekoliko stotina krupne i sitnije stoke.
Ako imamo ovo saznanje, dolazimo do zaključka, da je početak ovog našeg projekta izuzetno važan, zbog same bezbednosti ljudi, kao i nihove imovine, koja na kraju dolazi od svih dobrih ljudi koji pružaju pomoć svojoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.

Međutim, kako obezbediti stoku, štale i kuće, ako napolju policija ne radi svoj posao i lopovi ostaju ili nekažnjeni ili se nikad ne sazna za njih ?!

Postoji nekoliko rešenja, a jedno od njih je da mi sami izvršimo pritisak na sve one koji žele da vide šta se dešava s našim narodom i kako “žive” na Kosovu i Metohiji.
Izradom ovog sistema pokušaćemo da prikupimo dokaze u vezi sa krađama i to će biti prosleđeno određenim institucijama.

Nadamo se da će našu ideju o pravljenju sistema, koji će sigurno bar za 80%  poboljšati bezbednost stoke koja je u posedu Srba na Kosovu i Metohiji, podržati i naša država ili bar kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Naravno da nećemo ovde iznostiti detalje u vezi sistema iz objektivnih razloga, ali se nadamo da ćemo uz podršku naroda i države uspeti da obezbedimo porodicama zaštitu imovine i stoke.

Napišite komentar