Marketing

Najbolje vreme za objavu na Instagramu

Pokretanje uspešnog Instagram profila započinje detaljnim planiranjem i odabirom potrebne strategije. Nije dovoljno da napravite i objavite prelepu fotografiju. Ako želite da efikasno promovišete svoj brend i da steknete prave pratioce na Instagramu, od ključne je važnosti znati prioritete, odnosno želje, vaše ciljne publike i kreirati detaljan sadržajni plan i kalendar objava.

Redovno objavljivanje je put ka uspehu

Većina popularnih brendova objavljuje svoje Instagram sadržaje u određeno vreme i dan, znajući da im to pomaže da zadrže svoju publiku. Postoje neke opšte preporuke za izbor najboljeg vremena objave, ali to ne znači da su one najbolje za vas. Da biste utvrdili najbolje vreme za postavljanje objava, preporučuje se sprovođenje istraživanja analitike vašeg profila.

Kada birate vreme za objavu na Instagramu, obratite pažnju na sledeće:
● kada je vaša ciljna publika na mreži – želite da budete sigurni da će vaš post videti što više ljudi;
● u koje vreme i u kojim danima vaši postovi dobijaju više lajkova i komentara – ovo će vam pomoći da definišete opšte vreme aktivnosti svoje publike i da na odgovarajući način izmenite svoj plan  sadržaja.

Prema opštim statistikama, najbolje vreme za deljenje fotografija na Instagramu je neradno vreme u toku dana:
● jutro (7 – 9 časova) – većina publike na Instagramu obožava gledanje vesti nakon što su se tek probudili, tokom doručka ili na poslu. Stoga će tada objavljeni sadržaj privući pažnju vaših pratilaca;
● vreme pauze (10 -12 časova) – nakon što su radili nekoliko sati, vaši pratioci će imati pauzu za ručak i verovatno će provesti neko vreme gledajući nove objave na Instagramu;
● veče (15 -18 časova) – nakon završetka radnog dana pratioci će verovatno proveriti svoj Instagram na povratku kući.
● noć (23 -01 časova) – neki vole da proveravaju svoje društvene mreže pre spavanja. Uz to, ovo nije baš popularno vreme za objavljivanje postova, pa će vaša objava biti uočljivija.

Nemojte opterećivati pratioce informacijama

uspesnost objava na Instagramu po danima

Uspešnost objava na Instagramu po danima

Generalno, najveće angažovanje među pratiocima je ponedeljkom, sredom i četvrtkom i poželjno je da tim danima objavite najvažnije stvari na vašem Instagram nalogu. Nedeljom su pratioci na Instagramu manje aktivni i zauzeti su provodeći vreme sa porodicama i odmaranjem – zato tada možete napraviti pauzu ili objaviti nešto zabavno.

Definisali smo najproduktivnije periode za objavljivanje postova, a pojavljuje se problem – gde nabaviti takvu količinu sadržaja? Znamo da objavljivanje fotografije ne oduzima puno vremena, ali mnogi ozbiljni brendovi vode blogove na Instagramu i potrebno je da stvore potrebnu količinu pismenog sadržaja kako bi pratiocima dali korisne savete i informacije.

Ali opustite se – nije neophodno postavljati ozbiljne članke 4 puta dnevno. Štaviše, ovo neće biti korisno za angažovanje pratioca jer im treba vremena da bi proučili vaše korisne informacije i neće biti zadovoljni ako ih preopteretite. Zbog toga se preporučuje kombinovanje korisnih, zabavnih i prodajnih postova i njihovo postavljanje u određeno vreme

Dnevni i noćni sadržaj objava na Instagramu

Recimo da ste već pronašli svoje najbolje vreme za objavljivanje na Instagramu. Velika je verovatnoća da ste izabrali dva intervala vremena tokom dana: jutarnji sati i kasno uveče. Koji su postovi pogodniji za dan, a koji za noć? Da li ima smisla rasporediti dve vrste sadržaja? Postoji li razlika?

Sada ćemo to smisliti zajedno.
Ujutro, kada se ljudi probude i doručkuju, njihovo raspoloženje je sasvim drugačije nego uveče nakon posla. Glavni cilj jutarnjeg posta je pozdraviti pratioce i motivisati ih da imaju vrlo produktivan i spektakularan dan. Svrha večernjih postova je gotovo suprotna: ljudima želite laku noć i ponudite im nešto diskretno.

Sledite jednostavna pravila

Boje:

Dnevne objave
Svetlo i lagano. U dnevnoj fotografiji može biti puno boja.

Noćne objave
Meki tonovi, verovatno tamni. Slika bi trebala izgledati neupadljivo.

Sadržaj:

Dnevne objave
Sadrži poziv na akciju, dinamičan zaplet ili podstiče kupca da kupi nešto ili učestvuje u dnevnom takmičenju.

Noćne objave
Mogu uključivati prezentaciju novog proizvoda ili neke činjenice o kompaniji. Noć nije pravo vreme da pozovete ljude da kupuju. Kupac trenutno nije spreman da preduzme akciju.

Primer natpisa:

Dnevne objave
“Pozdrav svima! Danas nudimo popust od 20% na proizvod X. Iskoristite svoju šansu do kraja dana. Čekamo vas u DM-u.”

Noćne objave
“Da li ste znali da naš proizvod X može …? Pročitajte o 5 malo poznatih činjenica na našem blogu” (+ link do članka bloga).

Primeri dnevnih i noćnih objava na Instagramu:

primer dnevne objave na instagramu

Primer dnevne objave na instagramu

Zaključak

Za uspešno promovisanje brenda na Instagramu, kao i bilo koji drugi posao, potrebno je pažljivo planiranje i razvoj strategije.
Proučavajući periode aktivnosti svojih pratilaca, moći ćete da odaberete najbolje vreme za objavljivanje na Instagramu, upravljate rasporedom svojih objava i tako zadržite svoje pratioce.

Bonus tekst, kako pravilno prijaviti krađu identiteta na Instagramu