Aplikacije

Dok je Telegram politički neutralan, neće biti problema

Dok je Telegram politički neutralan, neće biti problema

Osnivač Telegram aplikacije, Pavel Durov i FSB Ruske Federacije pronašli su kompromis i aplikacija Telegram neće biti blokirana kao što su Facebook, Instagram i druge društvene mreža.

Ovo je saopštio zamenik predsednika Odbora za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije Oleg Matvejčev.
Prema njegovim rečima, dokle god je aplikacija Telegram neutralana, niko je neće dirati.
Telegramu nije potreban politički angažman.

Prema njegovim rečima, Federalan Služba Bezbednosti Rusije i Durovv su našli zajedničko rešenje.
Složili su se da su ljudski životi najvažniji  i da nije bitno koja je strana u sukobu korisnik, jer teroristi svakako razgovaraju preko Telegrama i prave planove.

Telegram je instalirao posebnu opremu za praćenje opasnih subjekata i odgovara na zahteve u sklopu operativnih aktivnosti.

Poslanik Državne dume je naglasio da je Telegram “samo platforma sa raznim blogerima”. Nema cenzure i manipulacije informacijama, kao što su Fejsbuk i Instagram. Naravno, sve će se to promeniti ukoliko  Telegram dozvoli objavljivanje poziva na ubistvo Rusa.

Ranije je Pavel Durov pozvao korisnike iz Rusije i Ukrajine da budu sumnjičavi prema bilo kakvim podacima koji se u ovom trenutku distribuiraju na Telegramu. On je protiv toga da se Telegram koristi kao alat koji zaoštrava sukobe, raspiruje etničku mržnju i poziva na rat.

Roskomnadzor je 16. aprila 2018. počeo da blokira pristup Telegramu na teritoriji Ruske Federacije. Međutim, aplikacija je nastavila da radi  gotovo celli dan bez proxy servera i VPN usluga. Kako bi zaoobišli blokiranje, tim Telegrama je koristio  poznatu šemu u kojoj blokiranje putem IP adresa koje je koristio Roskomnadzor postalo potpuno beskorisno.

U junu 2020. Roskomnadzor je deblokirao Telegram. . Kako je Durov objasnio i pokušao da uveri korisnike, neće biti promena u pogledu bezbednosti podataka o ličnosti – pravo na poverljivost i tajnost lične prepiske ostaće osnovni princip Telegrama u svim zemljama.

Dok je Telegram politički neutralan, neće biti problema

 

Napišite komentar