Marketing

Kako da budete na prvoj stranici Google-a

Google SEO

Pet načina kako da budete na prvoj stranici Googlе-a i zaradite. Koristite SEO!
Da bismo odgovorili na pitanje šta je SEO optimizacija (Search Engine Optimization) najpre treba pitati šta je Google? Iliti bolje ko je Google? Još preciznije- koga zna Google?

Google zna čoveka! To je ona rečenica koju naš dobar prijatelj, komšija, čovek od poverenja izgovori kada nam se nešto pokvari:” Znam čoveka. Dobar majstor.
On će to da ti popravi i biće kao nov. Popraviće za mnogo manje para nego kod ovoga kod koga si hteo da ideš. Dobro da si me pitao.
Dakle Google poznaje, zna čoveka koji će rešiti problem i zadovoljiti potrebe, samo ga treba pitati. Jer nije sramota ne znati, sramota je ne guglati.

A, ko je taj čovek koga Google poznaje i kojeg preporučuje da reši problem kupca?
Ko će zarađivati mnogo više novca zbog toga što se samo nalazi na prvoj stranici Google-a?

To ste vi, vaš website!

Vi nudite proizvode, usluge , rešenja i  Google vasna taj način preporučuje korisniku koji u pretrazi kuca ključne reči renoviranje stana, čokoladna torta, etno restoran ili zubna ordinacija.
Kupac vas vidi na prvoj stranici i veruje Google-u. Retko kada otvori drugu .
Zapravo, postoji legenda da je neko nekada otvorio treću stranicu Google-a.

Prva stranica Google-a i SEO optimizacija website-a!
Postavlja se pitanje kako doći do te prve stranice liste rezultata pretrage?
Kako se “slikati” za naslovnicu Google-a i samim tim postati popularan i na osnovu toga zarađivati novac?
Kako doći do glavnog grada obećane zemlje SERP (search engine results page) koja će vas obogatiti?

Google kao pretraživač šalje svoje robote, paukove ( web crawler) koji pretražuju website-ove i indeksiraju ih na osnovu ključnih reči unetih u pretragu i na osnovu sadržine. Oni kao “čitači” treba da uvide da ste baš vi najbolje rešenje za korisnika interneta koji će postati veoma zadovoljan kupac vašeg proizvoda.
O tome se odlučuje na osnovu “signala” (ranking signals) tj. kriterijuma koje “emitujete”.
Tako da google na bazi svog algoritma i tih signala bira sajt koji će prikazati na vrhu. Veoma bitan signal je sadržaj website-a (tekstualni) a zajedno sa njim kljućne reči i linkovi.

Dakle, Google treba da vas primeti i izvuče baš vas iz mase konkurencije.
Kako da mašete Google-u, kako da ga vučete za rukav i kažete da ste baš vi taj koga traže kada kucaju ključne reči u pretragu?

Kako da Google čuje od drugih web-sajtova da baš vi imate ono nešto što je potrebno kupcu?

E, tu nastupa SEO optimizacija (Search Engine Optimization) kojom možete da se bavite vi ili agencija za SEO optimizaciju.

Šta je SEO optimizacija “Search Engine Optimization” ?

SEO optimizacija je disciplina digitalnog marketinga fokusirana na povećanje vidljivosti vašeg website-a prilikom organske (neplaćene) pretrage rezultata, koje korisnik na osnovu unesenih ključnih reči u pretrazi zahteva od pretraživača web-a (Search Engine). Krajni cilj je povećanje stepena konverzije korisnika u kupce a samim tim i povećanje profita.

SEO optimizacija se služi i tehničkim i kreativnim načinima i metodama kako bi privukao pažnju pretraživača weba, povećao saobraćaj ka sajtu i znatno poboljšao poziciju vebsajta na listi reazultata pretrage.

Search Engine Optimisation je dakle podešavanje strukture vašeg sajta na način na koji pretraživači veba mogu da razumeju i da vas na osnovu toga izdvoje na listu rezultata pretrage. Ako ne radite ovu optimizaciju male su šanse da će vas google videti a kamoli pokazati kao rešenje vašeg potencijalnog kupca. Jer ne možete golim rukama da se mačujete sa konkurencijom da biste osvojili prvu stranicu Google-a.

Svaka pretraga započinje ukucavanjem ključnih reči od strane korisnika. Zato su ključne reči najbitniji deo optimizacije. Za vas kao preduzetnika, kompaniju, onoga koji nudi rešenje korisniku, jako je bitno da ključne reči budu utkane u strukturu website-a kroz tekstualni sadržaj, linkove, slike,video.

Tekstualni sadržaj mora da bude zanimljiv, atraktivan, klikabilan, vredan da da one odgovore koje posetilac traži.
Treba da bude takav da se deli po društvenim mrežama jer ćete tako stvoriti masu linkova koji vode do vašeg sajta. Dakle, nije jedini cilj podešavanje da Vaš sajt postane dobar prijatelj Google-u kako bi vas on preporučio.
Radi se o tome da uz pomoć optimizacije vaš sajt učinite boljim i za ljude jer će oni tako postati vaši kupci. Ovo ide ruku pod ruku.

Današnji website-ovi su često blogovi ili sadrže blog.
Zahvaljujući WordPress-u možete da imate sajt koji je veoma pogodan za SEO optimizaciju.
On-page SEO optimizacija je olakšana na WordPress platformi jer možete da instalirate razne alatke (plugins) koji uprošćavaju optimizaciju i možete sami da je sprovedete.

Jedna od njih je Yoast Plugin i u ovom tutorijalu možete saznati kako se koristi:

Postoji mnogo načina da se rangirate na vrhu a mi smo za Vas izdvojili neke:

SEO optimizacija i 5 saveta za rangiranje na vrhu stranice Google-a.

1. Jasan, pristupačan URL čiji sadržaj Google može lako da prihvati i analizira.

Dakle želimo da Google-ovi botovi iliti pauk budu u mogućnosti da dođu na našu web adresu i razumeju sadržaj website-a u jasnom tekstualnom formatu. Da razumeju slike, ilustracije ili video ili bilo koli prilog na Vašem sajtu na način koji im omogućuje da ih indeksiraju. Ovo je najbitnije, bez ovoga ostalo postaje nebitno.

2. Istraživanje ključnih reči.

Morate otkriti i znati koje to ključne reči i fraze korisnik (kupac) kuca u pretrazi kada traži proizvod, informaciju ili rešenje za svoj problem vezano za delatnost koju obavljate. U tome vam pomažu alatke za traženje ključnih reči i njihovog intenziteta.

3. Istražite SERP da biste saznali za koje to ključne reči Google veruje da su bitne u pretraživanju.

Ukucajte ključnu reč, recimo stomatološka ordinacija, i pogledajte malo detaljnije izbačene rezultate. Razmislite zašto baš za te rezultate Google smatra da imaju relevantan sadržaj za date ključne reči. Pokušajte da “provalite” nameru, tip zahtevanog sadržaja i da li ima nečeg što možda nedostaje a korisniku je potrebno baš to ali niko ga nije ponudio kao odgovor. Odlično, moći ćete da ispunite tu prazninu i skočiti na višu poziciju guglove pretrage.

4. Budite preduzimljivi i inovativni ili imajte takvu osobu od poverenja ili tim koji će kreirati sadržaj takav da reši problem korisnika bolje nego ostali na prvoj strani.

Sadržaj je najbitniji.Treba da kreirate takav sadržaj koji će se deliti na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Tako ćete izgraditi mrežu linkova koji vode do vašeg sajta. Sadržaj će postati relevantan i u očima onih koji pretražuju net, posetiocima i u očima Gugla.

5. Kreirajte privlačan i zanimljiv naslov i meta opis.

Meta opis je kratak opis sadržaja website-a u 320 karaktera.
On je bitan zato što se prikazuje na stranici rezultata. Kako Google vidi vaš rezultat određuje to da li korisnik klikne njega jer misli da ste vi rešenje ili klikne rezultat drugog vebsajta.
Zato naslov i meta opis treba da probude u korisniku/kupcu želju i akciju da baš Vas kliknu a ne druge. Ali dzaba lepa korica ako je knjiga loša. Jer ako vam je sadržaj loš i korisnik je nezadovoljan jer nije rešio svoj problem Google će vas potisnuti na niže pozicije. Jer Google-u su najbitniji zadovoljni korisnici.

Veoma je bitno biti u vrhu Google-ove liste pretrage rezultata jer će te tako biti viđeni. Gde je bolje otvoriti svoju radnju?
U nekom zabačenom ćorsokau ili u glavnoj ulici gde će prolaznici ugledati vaš izlog, zainteresovano ući u vaš lokal i sa vašim proizvodom izaći uz osmeh i vidimo se uskoro.

Drugo, preko 90 % ljudi koristi web-pretraživače kada surfuju.
Najpopularniji pretraživač je Google. 81% ostvarene kupovine proizvoda započeta je kucanjem ključnih reči u pretrazi.

Treće, korisnici veruju Google-u koji preporučuje proizvode, kao uslugu rešenja sa prve stranice. Ako veruju njemu onda veruju i Vama a to je jako bitno da običnog korisnika pretrage učinite svojim kupcem i ostvarite znatno veći profit!

Autor: Igor Pavlovski

Napišite komentar