Marketing

Kako da uspešno prodajete putem Instagrama

instagram prodaja

Imate Instagram profil, a uz to imate i proizvode koje želite da prodajete, verovatno vas u tom slučaju zanima uspešna instagram prodaja.
U ovom postu ćemo opisati kako prodavati na instagramu ili preko instagrama pomoću drugih platformi.

Ekonomski trendovi u zemlji i svetu pokazuju da društvene mreže poput Instagrama postaju vodeće platforme ne samo za druženje, već i za dobre poslovne poteze, odnosno prodaju proizvoda.

Instagram spada u 4 vodeće društvene mreže sa najvećim brojem korisnika na svetu.
Vaš proizvod može da dođe do kupca koji stvarno želi vaš proizvod, a ovih nekoliko načina će vam pomoći u tome.

1. # Hashtag – Indentifikacija sadržaja za Instagram prodaju

Heštag (# taraba) vam pomaže da se direktno povežete sa korisnicima na Instagram platformi, tako što ćete ključne reči za vaš proizvod staviti pod #hashtag.

Primer:
ukoliko prodajete ručno izrađen nakit, a cilj vam je tržište našeg govornog područja stavljate ključne reči pod heštag #ručnorađennakit #unikatannakit #nakit ili slično.

Ukoliko vam je cilj strano tržište ili veća populacija, sve to stavljate na engleskom ili nekom drugom jeziku u zavisnosti od ciljanog tržišta.

kako prodavati na instagramu

Platforma koja pomaže pri prodaji proizvoda na Instagramu jeste Inselly , gde platforma upravo po vašim heštagovima klasifikuje vaš proizvod i stavlja ga pod određenu kategoriju, pa tako postaje i vidljiv je svim korisnicima platforme.

prodaja na instagramu
Prodavac, u ovom slučaju vi, treba da ima instaliranu platformu Inselly povezanu sa Instagram profilom,
Kupac može doći do proizvoda putem platforme Inselly ili direktno preko Instagram profila.

Stavljanje heštaga pored slike proizvoda koji prodajete, poput #inselly, direktno vodi na vaš proizvod na toj platformi gde kupac odmah može da obavi kupovinu.

2. Automatska sinhornizacija proizvoda kroz online prodavnicu

Shopify je platforma koji vam pomaže da postavite listu svih svojih proizvoda koje nudite i koji će automatski biti ažurirani na platformama predviđenim za Internet prodaju.
Platforme možete videti kada se registrujete i kada praktično postajete administrator vaše Internet prodavnice.

Shopify će zatim automatski ažurirati vašu ponudu proizvoda na navedenim prodajnim kanalima.
Oni takođe imaju jasan Instagram prodajni alat koji je jedenostavan za onlajn prodaju, kako samom prodavcu tako i kupcu.

Shopify će kreirati profil vaše sopstvene onlajn prodavnice koristeći link vašeg profila, slično ostalim uslugama koje možete da vidite u ovom članku.

Kada povežete vaš Instagram profil sa Shopify-om, postavite slike vaših proizvoda zajedno sa cenom i opisom, Shopify će automatski postaviti proizvode na vašu Shopify stranicu (koja funkcioniše samostalno i nije vezana za Intagram platformu).

Ukoliko pozovete vaše pratioce na Instagramu da kliknu na vašu virtuelnu prodavnicu putem vašeg profila, taj klik ih direktno vodi na plaćanje kreditnom karticom za vaš proizvod.
To znači, da vaši pratioci ne moraju da kreiraju svoje Shopify profile, što predstavlja veliku pogodnost.
Ovo je podjednako dobro kako za pojedince, tako i za preduzeća koji svoje proizvode nude na različitim platformama za online prodaju.

instagram prodaja

Cene usluga Shopify platforme zavise od količine prodaje koju imate na mesečnom nivou i broja prodavnica.

3. Instagram prodaja putem komentara

Soldsie omogućava korisnicima da direktno kupuju od prodavaca na Instagramu preko samog posta bez napuštanja platforme.
Kao dodatni bonus ovaj alat za prodaju radi i na Facebook-u.
U ovom slučaju i prodavac i kupac moraju imati  integrisanu platformu sa Instagram profilom nakon registracije na platformu Soldsie, koja koristi svoj osnovni alat za prodaju „prodaja putem komentara“.

Potrebno je da postavite slike sa vašim proizvodima na prodajnoj tabli kako bi se pojavile na prodajnom mestu na Instagramu.
Nakon ovog koraka potrebno je da unesete specifikacije proizvoda za prodaju (informacije i detalje), kao što su „100% vuna, dolazi u crvenoj i plavoj boji“ na svakom Instagram postu proizvoda.

Zamolite vaše kupce da kupljeni proizvod komentarišu sa “prodato”, odnosno “sold”, direktno u komentare, kao i potrebne informacije poput veličine, boje, broja, specifikacije i drugo.
Kada kupac postavi ovaj  komentar, Soldsie šalje kupcu e-mail sa sadržajem za plaćanje, tako da kupac može odmah i direktno platiti vaš proizvod putem PayPal-a ili kreditne kartice.

Soldsie svoje usluge naplaćuje zavisno od potreba vaše onlajn prodavnice tj.prodajnog profila, počevši sa osnovnim paketom koji košta 49$ mesečno, uz proviziju od 5,9% na svaku prodaju.

4. Povezivanje sa profilom vaše onlajn prodavnice

Have2Have.it je samostalni alat Soldsie-a koji vam omogućava prodaju na drugačiji način, znajući da svestranost i raznovrsnost može da utiče na veću prodaju.
Umesto „prodaje putem komentara“ Have2Have.it omogućava da koristite profil u vašoj biografiji kao vezu sa vašim onlajn prodajnim profilom, odnosno prodavnicom.

Have2Have.it koristi praćenje konverzije, obezbeđuje naprednu analitiku i nudi „hvatanje“ e-mail informacija.

instagram

Takođe, možete da zakažete postove na Instagramu i povežete više proizvoda na jednu sliku.

Ova platforma pruža mogućnost usmeravanja tržišta direktno na vašu stranicu, a time se povećava i vaša prodaja.
U nekim komentarima koje smo ispratili neki ljudi su istakli da im je prodaja porasla za 70% kroz klikove!

Ova platforma nudi 30 dana besplatng probnog perioda, a nakon toga cena zavisi od broja klikova koje imate u toku meseca.
Platforma je besplatna za 0 do 49 klikova mesečno, i ide do $300 za 3000+ klikova mesečno.
Ako se odlučite da koristite dodatne funkcije kao što je upravljanje zalihama, cena počinje sa $29 mesečno i 2% provizije po transkciji.

Generalno, ovaj alat je vrlo dobar za male i srednje biznise koji žele da krenu sa prodajom na Instagramu zbog pristupačnosti i širokih mogućnosti.

 5. Klikabilna galerija slika proizvoda

BazarVoice je prodajni alat. Kada se registrujete, dodate link BazarVoice s vašim imenom na vaš Instagram profil.
Kada korisnici kliknu taj link on ih vodi na vaš profil, odnosno vašu prodavnicu na BazarVoice platformi.

Možete povezati više proizvoda na jednu sliku, kao i korisnički generisani sadržaj u vašoj sopstvenoj galeriji, što je odlična prilika da se izgradi odnos sa kupcem i brzo doda sadržaj.

instagram prodaja

Ova aplikacija takođe vodi evidenciju o lajkovima korisnika, pokazujuću im sve slike koje su lajkovali u ličnom folderu na prodajnom profilu, što dovodi isto tako do povećanja prodaje.

Kao prodavac, možete dobiti detaljnu analitiku, sami prilagođavati svoj prodajni profil i dodati e-mail “hvatanja” kako bi se unapredila prodaja.

Ovu platformu koriste i poznate marke poput brendova Forever21, Williams Sonoma i Nordstrom kako bi poboljšale svoju internet prodaju.
Uglavnom zbog ovih činjenica korišćenje same platforme nije jeftino, ali se uvek može zatražiti demo verzija kako biste imali više informacija.

Kao što smo videli instagram prodaja nije toliko komplikovana, a može vam doneti veliki prihod ukoliko se samo malo potrudite i tehnički uhodate.
Prodajni alati doživljavaju veliku revoluciju koristeći prodajne potencijale Instagrama, povećavajući njegovu vrednost kao markentiške platforme na više načina.

Bez obzira koji alat pokušate da koristite, dobra ideja je da objavite post dajući informaciju korisnicima da je pokrenuta Instagram prodaja sa vašeg profila.
Kao što smo videli skoro sve platforme se naplaćuju, ukoliko imate ozbiljan posao i smatrate da biste mogli da krenete na druga tržšita van Srbije, svakako uzmite u obzir neku od ovih platformi.

Napišite komentar