Aplikacije

Rusija osnovala Nacionalni centar za veštačku inteligenciju

Rusija osnovala Nacionalni centar za veštačku inteligenciju

Vlada očekuje da će postati ključna platforma za izbor efikasnih AI rešenja, redovno će pratiti ključne indikatore razvoja veštačke inteligencije, a takođe i pružati stručnu podršku za implementaciju AI u privrednim sektorima i javnom sektoru.

Nacionalni centar za razvoj veštačke inteligencije pokrenula je ruska vlada, saopšteno je Interfaksu u kabinetu zamenika premijera Dmitrija Černišenka. Potpredsednik Vlade je najavio i pokretanje centra na plenarnoj sednici o veštačkoj inteligenciji. “Nacionalna konsolidacija u ime stvaranja“ u okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma «Армия-2022»”.

Kako navodi Černišenko:
“Centar ima širok spektar analitičkih, praktičnih, stručnih i koordinacionih zadataka. Prvo, to će biti ključna platforma za odabir efikasnih AI rešenja za poslovanje, nauku i vladu.Drugo, Centar će redovno pratiti ključne indikatore razvoja AI, kao i pregledati zvanična dokumenta iz oblasti nacionalnog regulisanja ove sfere. Treće, pružiće stručnu podršku za uvođenje veštačke inteligencije u sektorima privrede i javnog sektora, olakšaće realizaciju važnih infrastrukturnih zadataka i obezbediti međunarodnu saradnju.”

Zadaci centra biće i ažuriranje indeksa spremnosti privrednih sektora za implementaciju AI i pokretanje digitalnog rešenja za računovodstvo i razvoj članova zajednice u oblasti AI.
Pored toga, on će razviti nacionalni AI portal ai.gov.ru, a takođe će organizovati Međunarodni forum o primeni etike veštačke inteligencije.

Za direktora Centra imenovan je Sergej Nakvasin, koji je ranije obavljao funkcije zamenika šefa Analitičkog centra pri Vladi, kao i zamenika generalnog direktora ANO Cifrovaja ekonomika.

Naš zadatak je da centar pretvorimo u modernu platformu koja će okupiti javne organe, poslovne i naučne organizacije. Pomoću ovog cnetra očekujemo i efikasno rešavanje postojećih problema za razvoj veštačke inteligencije u zemlji kao i traženje novih tačaka rasta.
Već aktivno sarađujemo i pokrećemo zajedničke projekte sa kompanijama Alijanse u oblasti veštačke inteligencije, istraživačkim centrima u oblasti veštačke inteligencije, regionalnim i saveznim vlastima, međunarodnim vladinim i ekspertskim organizacijama“, rekao je Sergej Nakvasin.

Detaljne informacije o radu Nacionalnog centra za razvoj veštačke inteligencije pri Vladi Rusije biće postavljene na nacionalnom portalu iz oblasti veštačke inteligencije

Napišite komentar