Rusija osnovala Nacionalni centar za veštačku inteligenciju

0
5
Rusija osnovala Nacionalni centar za veštačku inteligenciju

Nacionalni centar za razvoj veštačke inteligencije pokrenula je ruska vlada, saopšteno je Interfaksu u kabinetu zamenika premijera Dmitrija Černišenka. Potpredsednik Vlade je najavio i pokretanje centra na plenarnoj sednici o veštačkoj inteligenciji. „Nacionalna konsolidacija u ime stvaranja“ u okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma «Армия-2022»“.

Kako navodi Černišenko:
„Centar ima širok spektar analitičkih, praktičnih, stručnih i koordinacionih zadataka. Prvo, to će biti ključna platforma za odabir efikasnih AI rešenja za poslovanje, nauku i vladu.Drugo, Centar će redovno pratiti ključne indikatore razvoja AI, kao i pregledati zvanična dokumenta iz oblasti nacionalnog regulisanja ove sfere. Treće, pružiće stručnu podršku za uvođenje veštačke inteligencije u sektorima privrede i javnog sektora, olakšaće realizaciju važnih infrastrukturnih zadataka i obezbediti međunarodnu saradnju.“

Zadaci centra biće i ažuriranje indeksa spremnosti privrednih sektora za implementaciju AI i pokretanje digitalnog rešenja za računovodstvo i razvoj članova zajednice u oblasti AI.
Pored toga, on će razviti nacionalni AI portal ai.gov.ru, a takođe će organizovati Međunarodni forum o primeni etike veštačke inteligencije.

Za direktora Centra imenovan je Sergej Nakvasin, koji je ranije obavljao funkcije zamenika šefa Analitičkog centra pri Vladi, kao i zamenika generalnog direktora ANO Cifrovaja ekonomika.

Naš zadatak je da centar pretvorimo u modernu platformu koja će okupiti javne organe, poslovne i naučne organizacije. Pomoću ovog cnetra očekujemo i efikasno rešavanje postojećih problema za razvoj veštačke inteligencije u zemlji kao i traženje novih tačaka rasta.
Već aktivno sarađujemo i pokrećemo zajedničke projekte sa kompanijama Alijanse u oblasti veštačke inteligencije, istraživačkim centrima u oblasti veštačke inteligencije, regionalnim i saveznim vlastima, međunarodnim vladinim i ekspertskim organizacijama“, rekao je Sergej Nakvasin.

Detaljne informacije o radu Nacionalnog centra za razvoj veštačke inteligencije pri Vladi Rusije biće postavljene na nacionalnom portalu iz oblasti veštačke inteligencije

TagsAI

Leave a reply