Aplikacije

Trendovi koji će oblikovati budućnost novih tehnologija

Trendovi koji će oblikovati budućnost novih tehnologija

Kompanije sa novim tehnologijom redovno dolaze i odlaze. A, kao što se neretko dešava i najuspešnije ideje mogu pasti u nemilost, međutim to ne sprečava preduzetnike da svaki dan smišljaju nove.
U ovom članku ćemo videti koji će trendovi oblikovati budućnost novih tehnologija. Pazite na ove trendove jer su sve izvesniji svakog dana.

Kako će izgledati budućnost novih tehnoloških poslovnih ideja za 5 godina?

Svet se menja ubrzanim tempom, zahvaljujući novim tehnologijama kao što su Veštačka inteligencija (AI), Internet stvari (IoT)i Blockchain. U 2023. verovatno ćemo videti da ovi trendovi nastavljaju da uobličavaju postojeća tržišta i stvaraju potpuno nova. Hajde da pogledamo šta bi budućnost mogla da nosi sa novim tehnološkim poslovnim idejama.

AI u poslovanju

Veštačka inteligencija postoji već decenijama, ali se očekuje da će u narednih pet godina doživeti značajan rast. Već je prisutan u mnogim industrijama, ali budući razvoj mogao bi učiniti AI dostupnijom svima.
Odličan primer je u službi za korisnike, gde je AI već dokazao da poboljšava tačnost i brzinu odgovora za čak 90%. Kako ovi alati postanu sve češći, preduzeća će verovatnije ulagati u njih. Očekuje se da će povećana upotreba veštačke inteligencije u poslovanju povećati potražnju za programerima hardvera i softvera.

Očekuje se da će do 2025. AI biti ugrađen u više od četvrtine svih softverskih projekata. Takođe se predviđa da će biti široko rasprostranjen u marketinškoj i reklamnoj industriji.
AI botovi se već koriste za kreiranje ciljanog sadržaja, analizu podataka o klijentima i poboljšanje bezbednosti na mreži. Do kraja 2022. godine, stručnjaci predviđaju da će marketing koji generiše veštačka inteligencija činiti više od 50% sadržaja na društvenim medijima.

Internet stvari postaje sveprisutan

Internet stvari je mreža fizičkih objekata povezanih na internet. Procenjuje se da će ovo tržište dostići vrednost od 1,7 biliona dolara do 2022. godine. Internet stvari omogućava uređajima da se međusobno povežu i prikupljaju podatke, koji se mogu koristiti za automatizaciju procesa i poboljšanje efikasnosti. Već vidimo da se ova tehnologija primenjuje u zdravstvu, transportu i maloprodaji. Očekuje se da će postati još sveprisutniji u narednih pet godina. Videćemo povećanje broja uređaja koji su povezani na internet stvari. Takođe ćemo videti povećanje tipova uređaja koji se povezuju. Stručnjaci očekuju uređaje povezane na internet za zabavu, bezbednost i zdravstvenu zaštitu.

Trendovi koji će oblikovati budućnost novih tehnologija

Blockchain će biti svuda

Blockchain je tehnologija koja podržava kriptovalute, poput Bitcoina. To je distribuirana knjiga koja beleži informacije preko mreže računara.
Ovo osigurava da su podaci transparentni i lako proverljivi, a da pritom ostaju bezbedni.
Blockchain tehnologija je veoma korisna u finansijskom sektoru, ali počinje da stvara talase i u drugim industrijama. U vladi, zdravstvu i nekretninama, blokčejn nudi način za bezbedno deljenje podataka sa drugim institucijama.
Više preduzeća će usvojiti blockchain tehnologiju u narednih pet godina. Kako sve više industrija bude usvojilo blokčejn, za kompanije će postati važnije da ulažu u zaposlene sa skupovima veština za blokčejn.

Robotika i dronovi će učiniti život lakšim

Očekuje se da će robotika doživeti ogroman rast u narednih pet godina. Kako tehnologije veštačke inteligencije napreduju, očekuje se da će robotika iskusiti povećanje potražnje za potrošačkim i poslovnim aplikacijama.
Od preduzeća se očekuje da povećaju upotrebu robota za zadatke kao što su rukovanje inventarom, pakovanje i inspekcija opreme. Očekuje se da će kompanije za robotiku takođe videti povećanje finansiranja od strane rizičnog kapitala. Očekuje se da će više preduzeća želeti da ugradi robotiku na radno mesto.

Od kompanije za robotiku se očekuje da razvije rešenja koja se integrišu sa postojećom opremom i softverom.
Očekuje se da će dronovi takođe videti povećanje finansiranja. Dronovi se često koriste za komercijalno fotografisanje i video snimanje, ali je njihova primena počela da se širi.
Dronovi se koriste za misije traganja i spasavanja, nadgledanje divljih životinja i inspekciju dalekovoda.

Zaključak

Narednih pet godina će sigurno doneti mnogo uzbudljivih novih događaja u svetu poslovanja. Veštačka inteligencija, internet stvari, blokčejn i robotika se već primenjuju na nove načine koji će promeniti način na koji radimo stvari. Kako ove tehnologije nastavljaju da napreduju, one će imati još veći uticaj na naš svakodnevni život.

Napišite komentar